TikTok'a bir yasak da Yeni Zelanda'dan: Milletvekilleri kullanamayacak
Yeni Zelanda'da mart sonu yürürlüğe girecek yasak kapsamında milletvekilleri ve parlamento çalışanları kamuya ait telefonlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulamasını kullanamayacak.
DUVAR - Yeni Zelanda, hükümetin siber güvenlik uzmanlarının tavsiyesi üzerine, milletvekilleri ve parlamentodaki diğer çalışanlara güvenlik endişeleri nedeniyle kamuya ait telefonlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulamasının kullanılmasına yasak getirmeye hazırlanıyor.
AA'nın aktardığına göre, diğer ülkelerde uygulanmaya başlanan benzer kararları takip eden Yeni Zelanda'daki TikTok yasağı, mart ayı sonunda yürürlüğe girecek.
BAŞBAKAN HIPKINS: TELEFONUMDA TIKTOK YOK, O KADAR MODERN DEĞİLİM
Öte yandan, Yeni Zelanda'daki yasak kararı, ABD ve İngiltere'deki gibi tüm hükümet çalışanları için değil sadece parlamentodaki yaklaşık 500 kişinin kamuya ait telefonları için geçerli olacak. Diğer kurumlar ise daha sonra kendi yasaklarını uygulamaya karar verebilecek. Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins de gazetecilere yaptığı açıklamada, telefonunda TikTok olmadığını söyleyerek "O kadar modern ve modaya uygun değilim" dedi.
Ne olmuştu?
TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygıları nedeniyle 'Çin yanlısı görüşlerin yayılmasında kullanılabileceği' ve 'kullanıcı bilgilerine erişilebileceği' endişesiyle ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor.
Avrupa Birliği (AB) yürütme organı AB Komisyonu, 23 Şubat'ta güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarına TikTok yasağı getirmişti. Avrupa Birliği kurumlarından Avrupa Parlamentosu (AP) da AB Komisyonu ve Konseyinin ardından çalışanlarına güvenlik endişeleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamıştı.
Norveç'te Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettiği telefona TikTok uygulaması yüklediğini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmıştı. Danimarka Savunma Bakanlığı, siber güvenlik tedbirleri kapsamında çalışanlarının resmi hizmette kullanılan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasına yasak getirmişti.
ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralık 2022'de yapılan oylamayı beklemeden TikTok'u yasaklamıştı. ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022'de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti. Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas da dahil birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmıştı. (DIŞ HABERLER)