Tîşk'in yeni sayısı yayınlandı

İran Kürdistanı'nda yayınlanan Tîşk Dergisi 56 sayısında "Kürdistan'da Çevre Sorunu"nu ele alıyor. Dergide, çevre ve demokrasi, eko-milliyetçilik, çevre sorunu ve uluslararası hak imkânı, su jeopolitikası, Kürdistan'ın su ve toprak kaynakları ve Kürdistan'ın kalkınma sorunu, jeo-turizm, Doğu Kürdistan'da çevrecilik gibi konular işlendi.

Google Haberlere Abone ol

Mustafa Zengin

DUVAR - Kürt yayıncılığı konusunda neler olup bittiği konusunda belki de bilinmeyen yerlerin başında, İran Kürdistan'ı geliyor. Oysa bu bölge yayınevi çalışmalarından gazeteciliğe, akademik, politik ve kültürel dergiciliğe kadar geniş bir yelpazede köklü bir yayıncılık kültürüne sahip. Daha çok Kürtçe'nin Soranî lehçesinde yayıncılığın hakim olduğu bölgede, son zamanlarda ele aldığı ilginç dosya konuları ve yayınladığı akademik makaleler ile öne çıkan dergilerden biri de 'Tîşk'. Dergi, online olarak Kürtçe ve Farsça dillerinde makaleler yayınlıyor.

YENİ SAYININ GÜNDEMİ ÇEVRE

Bu hafta 56. sayısı çıkan Tîşk Dergisi, "Kürdistan'da Çevre Sorunu"nu ele alıyor. Derginin editörü Naser Moradî, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda derginin, çevre ve demokrasi, eko-milliyetçilik, çevre sorunu ve uluslararası hak imkânı, su jeopolitikası, Kürdistan'ın su ve toprak kaynakları ve Kürdistan'ın kalkınma sorunu, jeo-turizm, Doğu Kürdistan'da çevrecilik gibi konuların işlendiğine dikkat çekti.

Dergi, Kürtler arasında milliyetçilik, İslamcılık ve Ortadoğu üzerine çalışmaları ile bilinen Kamal Soleimani'nin, "Kürdistan Yolunda Yeşil Mücadele: Şerîf Bacûrî ve Arkadaşlarının Eko-milliyetçiliği", Dr. Mensûr Sohrabî'nin "Demokrasi ve Yeşil Düşünce", Aso Hesenzade'nin "Çevre Sorunu ve Uluslararası Hukukta Devletsiz Hakların Hakkı", Rênas Kurdî'nin "Kürt Dili ve Çevrebilimi Ansiklopedisi" çalışmalarına yer veriyor. Ayrıca ünlü Fransız filozof Michel Foucault ile yirminci yüzyılın en büyük Kürt şairlerinden Abdullah Goran'ın bir karşılaştırmasını yapan Şehram Resûl'un, "Dil ve Çevre: Foucault ve Goran" çalışması, Kawe Hesenpûr'un "Çevre ve Şiddet" başlıklı makalesi, Baban Elyasî'nin "Siyasi Aygıt Olarak Su Jeopolitikası" ve Ciwamêr Zagros’un “Kürdistan’da Çevre Irkçılığı” yazıları da dergide yer buluyor. Son zamanlarda gündem olan orman yangınları da, Jilwan Banan'ın "Kürdistan Ormanlarını Yakma Rejimlerinin İncelenmesi" çalışması ile dergide ele alınan bir diğer konu.

Dergide dosyadışı konular da incelendi. Samrend Qadirî'nin, "Şüphe ve Gerçek Arasında Siyasal İslam", Karwan Mukriyanî'nin "Qasimlo Düşüncesinde Politik Kültür", Saro Erdelan'ın "Antikolonyalist Teori Neden Yararımızadır?" makaleleri bu çalışmalardan sayılabilir.

Tîşk Dergisi 3 ayda bir yayınlanıyor. Dergi ayrıca Kürtçe ve Farsça olarak telif ve çeviri kitaplar da çıkarıyor. Bunlar arasında Muhtar Hoşmend'in Farsça, “Kürdistan’daki Cihatçı Selefiler”, Şehla Debaxî'nin Kürtçe, “Kürt Şiirinin Antikolonyalist Okuması” kitapları sayılabilir. Dergiyi ve kitapları okumak veya incelemek isteyenler, https://govartishk.com/ adresinden ulaşabilir.

Etiketler Tîşk iran Kürtçe