TMMOB Urfa: İmar affı ülke gündeminden çıkarılmalı

TMMOB Urfa, imar aflarıyla kaçak yapılaşmanın teşvik edildiğini belirtti, tüm kentlerin yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Urfa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), depreme ilişkin hazırlanan ön inceleme raporunu İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Urfa Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. TMMOB Urfa İKK Sekreteri Fikret Çakır, bilimsel, teknik gerekliklere uyulmayan uygulamalar ve politikalar sonucunda yıkımların meydana geldiğini belirtti. İmar aflarıyla kaçak yapılaşmanın teşvik edildiğini söyleyen Çakır, ihmallerin olduğunu, afetle mücadele ve kentleşme politikalarının değiştirilmesi gerektiğini, tüm kentlerin yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

YAPILMASI GEREKENLER

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Çakır, olası depremlerde bir daha aynı durumların yaşanmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 

“ *Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeli, kentsel dönüşüm rant odaklı parsel bazlı değil, ada veya bölgesel bazda yapılmalıdır. 
 
* Deprem Master Planları’nın bir an önce yapılması ve bu planlarda deprem toplanma alanlarına gerekli yerlerin ayrılması sağlanmalıdır. Tarım arazilerine, dere yataklarına imar izni verilmemeli, tarım arazileri üzerinde bulunan kaçak yapılar bir an önce yıkılmalıdır.
 
* Oluşabilecek gıda krizinin önüne geçmek ve tarımsal üretimin devamlılığı için depremzede çiftçilere devlet tarafından uzun süreli ve karşılıksız kredi verilmelidir.
 
* İmar affı kayıtsız şartsız ülke gündeminden çıkarılmalı, zemin etütleri sağlıklı ve denetimli bir şekilde yapılmalıdır. Mikro bölgeleme zemin etütleri acilen yapılmalıdır.
 
* Odalarımızın mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme ve denetleme gereklilikleri yapı denetim sistemine entegre edilmelidir.
 
* Belediyelerimizde eksik olan mühendis teknik personel kadroları tamamlanmalıdır.
 
* Şantiye şefleri aktif olarak şantiyelerde yer almalıdır.
 
* Beton santrallerinin denetimleri arttırılmalıdır.
 
* Mevcut yapı stokunda taşıyıcı sistemi tahrip edilmiş, yapısal ömrünü tamamlamış ve statik açıdan tasarımsal hatalar içeren yapıların tespit edilip, geç kalmadan harekete geçilmelidir.
 
* Müteahhit ve taşeronların yeterliliği denetlenmelidir.
 
* Öncelikle belediyelerden başlamak üzere tüm kamu kurum kuruluşlarda yapı aplikasyon projeleri ve fenni mesul durumunun ivedilikle yerine getirilmeli ve kontrolleri yapılmalıdır.
 
* Enkaz çalışmaları, başka felaketlere neden olmaması için profesyonel ekipler tarafından kaldırılmalı, çevre insan sağlığına zararlı etkileri azaltacak yıkım ve enkaz taşıma çalışmaları yapılmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

Etiketler Urfa tmmob deprem