TOBB Başkanı'ndan TÜİK'e: Herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın
TÜİK Başkanı Çetinkaya'nın Türkiye'deki enflasyonla ilgili özel sektör kârlarını işaret etmesine tepki gösteren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "Fahiş fiyat artışı yapan varsa kurumlar işlem yapsın" dedi.
DUVAR - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankalara hassasiyet çağrısında bulanarak isim vermeden Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya'yı eleştirdi.
"Kara listeler dolaşımda! Bankalara hassasiyet çağrısı" başlığı ile sosyal medya hesabı X'ten paylaşım yapan Hisarcıklıoğlu, "Bir çağrım da şirketleri enflasyonun müsebbibi gösterip, özel sektörü suçlu ilan edenlere. Üreten, istihdam sağlayan, bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın! Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım. Fahiş fiyat artışı yapan şirket varsa, kamunun yetkili kurum ve kuruluşları işlem yapsın. Toptancı anlayışla bütün şirketler suçlu ilan edilemez."
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya geçtiğimiz gün yaptığı basın toplantısında Türkiye'deki şirket kârlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğunu söylemiş ve "Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken karlardan daha yüksek fahiş kârlar elde ediyorlar. Enflasyondan bağımsız şirket kârlarına bağlı bir fahiş fiyat artışı var. Bu etki, pandemi sonrasından itibaren gözlemleniyor" ifadelerini kullanmıştı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açıklaması şöyle:
İTİBAR CELLATLARI İŞ BAŞINDA: Ülkemizin ufkunu karamsarlık bulutlarıyla kapatmak isteyen fitne, fesat üreticileri yine iş başında. Dedikodu kazanının ateşi harlanıyor. Şirketlerimize itibar cellatlığı yapılıyor. Şirket listeleri paylaşılıyor: Bazı il ve ilçelerimizde sektörlerle, firmalarla ilgili 'zordalar, batıyorlar' gibi dedikodular çıkarmak, altına adını yazma cesareti olmadan batacak şirketler listelerini iletişim kanallarından paylaşmak alçaklıktır, ahlaksızlıktır, suçtur. Ülkemize, milletimize ve ekonomimize ihanettir.
DEDİKODU TİCARETİ: Öncelikle çağrım, ticaret dünyasının tüm paydaşlarına. Lütfen dedikodu ticareti yapanları dinlemeyin, o ticaretin ortağı olmayın. Firmalarımız, bu ülkenin milli servetidir. Özel sektörümüz yatırım, istihdam, üretim ve ihracatını her sene artırmakta, dünyanın dört bir köşesinde ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektedir. Birkaç şirketin zorda kalmasını bahane ederek dedikodularla karalanmaya çalışılan firmalarımızda binlerce insan çalışıyor, evlerine ekmek götürüyorlar. Bu insanların aileleri, çocukları var. Yazıktır, günahtır.
SAVCILAR SORUŞTURMALI: Asılsız, hiçbir dayanak noktası olmadan, batacak, zorda kalan şirketler listesi hazırlayan ahlaksızlara karşı Cumhuriyet savcılarına çağrı yapıyorum. Bu tür kara listeleri hazırlayanları tespit edip, haklarında gerekli hukuki işlemleri başlatsınlar lütfen. Şirketler hakkında asılsız dedikodu çıkartanlar yargılanmalı. İletişim kanallarından kara listeler paylaşanlara karşı hukuki işlem başlatılmalı.
BANKALARA ÇAĞRI: Bir çağrım da bankalara. Unutmayın reel sektör ve finans sektörü aynı elmanın iki yarısıdır. Dedikodulara bakarak hareket etmeyin, sektörlerimizin ve firmalarımızın yanında durmaya devam edin. Özellikle bazı bankaların il ve ilçe şubelerini dedikodu ticareti konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum.
ÖZEL SEKTÖRÜ SUÇLU İLAN EDENLER: Bu vesile ile bir çağrım da şirketleri enflasyonun müsebbibi gösterip, özel sektörü suçlu ilan edenlere. Üreten, istihdam sağlayan, bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın! Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım. Fahiş fiyat artışı yapan şirket varsa, kamunun yetkili kurum ve kuruluşları işlem yapsın. Toptancı anlayışla bütün şirketler suçlu ilan edilemez.
Kara listeler dolaşımda!
— Rifat Hisarcıklıoğlu (@RHisarciklioglu) July 11, 2024
Ülkemizin ufkunu karamsarlık bulutları ile kapatmak isteyenler, şirketlerimize itibar cellatlığı yapıyor.
Dedikodu kazanının ateşi harlanıyor.
Bankaları daha hassas olmaya davet ediyorum. pic.twitter.com/aTwO5YUPdB
(EKONOMİ SERVİSİ)