Tokat depremleri hakkında açıklama: Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı tetikleme olasılığı yok
Tokat'ta peş peşe meydana gelen depremlerin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Fikret Koçbulut, kırılan fayın Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı tetikleme olasılığı olmadığını söyledi.
DUVAR - AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Buğdaylı Fayı'nın 6 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini, yapı stoku zayıf köylerde ve bölgelerde hasara yol açabileceğini söyledi.
AA'ya konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Koçbulut, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bölgedeki faylara ilişkin bilgiler veren Koçbulut, Almus Fay Zonu'nun Tokat'tan geçip Kazova'nın güneyi ve kuzeyini sınırlayarak Zile'ye doğru uzandığını belirtti.
Bölgedeki bir diğer fay hattının ise Niksar'ın güneyinden ayrılan "Niksar-Erbaa-Kırıkkale Fay Zonu" denilen Sungurlu Fay Zonu'nun olduğunu anlatan Koçbulut, "Bir de Ezinepazar-Sungurlu Fay Zonu var. Bunlar, Kuzey Anadolu Fay Zonu'ndan ayrılan splay faylardır (ana zondan ayrılmış fay)." dedi.
'BUĞDAYLI FAYINDA MEYDANA GELDİ'
Daha önce Amasya Hamamözü ve Çorum Laçin civarında yine buna benzer 5 ve 5'in üzerinde depremler olduğunu anımsatan Koçbulut, "Bu deprem (Tokat'ta 5,6 büyüklüğündeki deprem), en güneydeki splay değil de onun da daha altında yaklaşık kuzeydoğu-güneybatı ya da doğu-batı yönlü uzanan 20-25 kilometre uzunluğundaki Buğdaylı Fayı üzerinde meydana gelen bir depremdir" diye konuştu.