Tokayev: İstihbarat yöneticilerinden görevine sadık kalmayanlar oldu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, protestoların şiddete dönüştüğü olaylarda bazı istihbarat yöneticilerinin görev yerlerinden kaçtıklarını, gizli belgeleri arkalarında bıraktıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkedeki gaz zammı protestolarının ardından yaşanan şiddet olayları sırasında, Ulusal Güvenlik Komitesi'nin bazı yöneticilerinin görev yerlerini terk ederek arkalarında silah ve gizli belgeler bıraktığını belirtti.

Sputnik'in haberine göre, mecliste konuşma yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Görevine sadık kalmayanlar oldu. Bazı şehirlerde, Ulusal Güvenlik Komitesi (KNB) departmanlarının yöneticileri, yeterli cephaneliğe rağmen çatışmaya girmeden iş yerlerini terk ederek orada silah ve gizli belgeler bıraktı" dedi.

'TOPRAKLARIMIZDA NEDEN BU KADAR ÇOK YASADIŞI SİLAH VAR'

"İçişleri Bakanlığı özel hareket timlerinin ve Savunma Bakanlığı ile Devlet Koruma Servisi askerlerinin, teröristlerin saldırılarını püskürterek cesaretlerini sergilediklerini" söyleyen Tokayev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet neden uyuyan militan hücrelerinin varlığını ve komuta merkezlerinin faaliyetini göremedi? Ülkemiz topraklarında neden bu kadar çok yasadışı silah var? Neden teröristleri tespit etmek ve etkisiz hale getirmek için çalışmalar yapılmadı? Bunlar son derece önemli sorular. Özel soruşturma grubu işini kaliteli ve tam kapasitede yerine getirerek bu trajedinin tüm sebep ve detaylarını ortaya çıkarmalı. Terör saldırılarının arkasında duranlarla meseleyi halletmek son derece önemli."

'DEVLET İDARESİNDE YOLSUZLUK OLDUĞU KABUL EDİLMELİ'

Silahlı kuvvetler, güvenlik güçleri, ulusal güvenlik organları ve dış istihbaratın çalışmalarını yeniden yapılandırmak gerektiğini ifade eden Tokayev, "Tüm bu kurumlar, vatandaşlarımıza, anayasal düzenimize ve egemenliğimize her türlü ve ölçekteki tehditlere karşı etkili bir koruma sağlamak üzere tek bir hedef adına birlikte çalışmalı" diye konuştu.

Devlet idaresinde yetersiz kadro potansiyelinin ve yolsuzluğun olduğunun kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Tokayev, "Toplumun bu yüzden devletin idari kurumlarına güveni bu denli düşük seviyede kalıyor. Kamu hizmetine personel alım sistemi iyileştirilmeli, vatandaşların kamuda işe alımı önündeki yüksek engeller kaldırılmalı. İşe kabul ve terfide liyakat esası uygulanmalı. Kamu hizmetinde yer alma fırsatı her bir Kazakistanlıya açık olmalı" ifadelerini kullandı.

'İNİSİYATİF ALMAKTAN KAÇAN YETKİLİLER YILLARCA BOŞ BOŞ OTURUYORLAR'

Ayrıca kamu hizmetinden ayrılma prosedürünün sadeleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tokayev, "İnisiyatif almaktan kaçan bazı yetkililer yıllarca ofislerinde boş boş oturuyorlar. Umut vaat eden gençlere büyüme fırsatı vermiyorlar, devlet kurumlarının etkinliğini azaltıyorlar. Dolayısıyla bu yetkililere veda edilmeli" dedi.