Tolga Şardan'ın bilgisayar ve telefonuna, içerik kopyaları teslim edilmeden el konuldu

Tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın evinde yapılan aramada bilgisayar ve telefonuna CMK'ye aykırı şekilde yedekleme yapılmadan el koyma işleminin gerçekleştirildiği anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında 1 Kasım'da tutuklanan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan'ın evinde yapılan polis araması sırasında, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre zorunlu olmasına rağmen bilgisayar ve cep telefonuna yedekleme (imaj alma) yapılmadan el konulduğu ortaya çıktı.

T24'ün haberine göre "Cumhurbaşkanlığı’nın yargıyla ilgili ortaya atılan iddiaların araştırılması talimatı verdiğine" yönelik köşe yazısı gerekçe gösterilerek tutuklanan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan’ın evinde de arama yapılmıştı. Arama sonrasında Şardan’ın cep telefonu ve bilgisayarına da inceleneceği belirtilerek el konuldu.

CMK’ya göre, el koyma işlemi yapılmadan önce bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmesi, yedekten bir kopya çıkartılarak şüpheliye ya da avukatına verilmesi gerekiyor. Ancak Şardan’ın evindeki arama sırasında bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmediği, yedekleme yapılmadan el koyma işleminin gerçekleştirildiği anlaşıldı.

CMK’daki bu düzenleme, el konulan bilgisayar, telefon gibi dijital malzemelere sonradan ekleme yapılmasının önlenmesi amacını taşıyor. Daha önce de birçok soruşturmada polisin bu işlemi yapmadan dijital materyallere el koyması eleştirilmişti. Çok sayıda davada, dijital verilerle oynandığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Ne olmuştu?

Tolga Şardan,"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın re'sen başlattığı soruşturma kapsamında 1 Kasım'da Ankara'da evinden gözaltına alınmış, Ankara Adliyesi'nde SEGBİS aracılığıyla alınan savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Şardan, sevk edildiği İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince, "Sansür Yasası" olarak adlandırılan, Dezenformasyon Yasası kapsamındaki Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A uyarınca "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Şardan'ın tutuklanmasına gerekçe olarak öne sürülen 31 Ekim tarihli "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısına, tutuklandıktan bir gün sonra, 2 Kasım'da erişim engeli getirildi. (HABER MERKEZİ)