Toplumsal Tarih’in 337. sayısı çıktı
Toplumsal Tarih dergisinin ocak sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu "Adana’nın kurtuluşu 5 Ocak 1922" oldu.
DUVAR - 1994’ten bu yana Tarih Vakfı tarafından çıkarılan Türkçe aylık tarih dergisi Toplumsal Tarih'in 337. sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında Adana’nın işgalden kurtuluşunun 100. yılına istinaden Mehmet Ö. Alkan ve Suavi Aydın’ın editörlüğünde "Adana’nın kurtuluşu 5 Ocak 1922" dosyası yer alıyor.
Yeni yılın ilk sayısında Murat Erdoğan ile yapılan söyleşi dergi sayfalarında okurla buluşuyor. Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60. yılının genel bir değerlendirmesi yer aldığı söyleşide Erdoğan, bu göçün Türkiye ve Almanya’ya tesirini, hem göçmen toplumunda hem de hem de iki ülkenin toplumsal yaşamında yarattığı siyasal ve sosyal dönüşümü anlattı.
Janet Barış, Türkiye’den Almanya’ya giden işçilerin yaşadıklarının Türk sinemasına yansımasını, son elli senede öne çıkan bazı filmler üstünden analiz ederken; Fatih Sansar ve Ahmet Karataş makalelerinde Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması gereğince 5 Ocak 1922 günü Türk askerinin Adana’ya girişini, yapılan kutlamalar ile şehirdeki ve yurttaki yankılarını anlattı. Aslı Çomu ise, dosyadaki yazısında Ahmet Remzi Bey tarafından işgalin getirdiği zorluklar içerisinde kurulan Yeni Adana gazetesinin neşriyatını, yerel direniş açısından işlevini tahlil etti. Erdem Çanak, 1933 yılında kurulan ve 1951’e kadar faal olan Adana Halkevi’nin her sene 5 Ocak’ta yapılan kurtuluş bayramına aktif katılımını, hangi etkinliklerin yapıldığını ve bunun şehrin toplumsal-siyasi hayatına nasıl etki ettiğini aktarırken; Mehmet Ö. Alkan derlediği arşiv belgeleriyle Adana’nın kurtuluşunun hikâyesini birincil kaynaklardan okurla buluşturuyor.
Nazan Maksudyan I. Cihan Harbi sürerken Almanya’ya meslek eğitimi almak üzere gönderilen yetimlerden iki kardeşin hayatlarına aile tarihi, mikrotarih ve görsel tarihperspektiflerinden baktı. Melih Güneş de, Nazım Hikmet’in gözden geçirilmesi gereken eksik külliyatını ve edebi mirasını tartıştığı makalesinde şairin Türkiye’de daha önce hiç yayınlanmamış bir şiirini de paylaştı.
Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)