Topraktaki müsilaj tartışması uzmanları ikiye böldü
Şile Katık Atık Bertaraf Tesisleri'nde toprağa dökülen müsilajlar uzmanlar arasında tartışmaya yol açtı.
DUVAR - Geçen sene mart ayında Marmara Denizi'nde görünür olan müsilajın bir kısmı toplanarak İstanbul'daki Şile Kömürcüoda Katık Atık Bertaraf Tesisleri'nde toprağa döküldü.
DHA'nın haberine göre, denizde görüldüğü zamanlarda büyük endişe yaratan müsilajın toprağa dökülmesi uzmanları da ikiye böldü. Aradan geçen 10 ayda toprakla karışan müsilaj kahverengi renk aldı ve üzerinde su birikintileri oluştu.
Bu durum müsilajın toprağa da zarar verdiği konusunu gündeme getirdi. Müsilaj Bilim Kurulu Üyesi Profesör Nuray Çağlar, müsilajın toprakta çürüdüğünü ve bunun doğal bir süreç olduğunu belirtirken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kapıkıran ise müsilajlı toprağın başka yere nakledilmemesi gerektiğini söyledi.
Çağlar, müsilajın canlıların ürettiği doğal bir malzeme olduğunu belirterek, bu nedenle toprakta çürümesinin de beklenen bir durum olduğunu belirtti. Çağlar şöyle konuştu; "Müsilaj, denizde fitoplankton dediğimiz canlıların ürettiği, ağırlıklı olarak polisakkaritlerden oluşan ve ayrıca karbonhidrat ve proteinleri de içeren şekerli bir doğal malzeme. İçerisinde fitoplankton türlerin kendi üzerinde biriktirdikleri, silisyum, magnezyum, kalsiyum gibi zararlı olmayan elementler de var. Müsilaj malzemesi organik bir yapıya sahip olduğu için güneş ışığında fotooksidasyonla parçalanmaktadır. Toprakta gömüldüğü zaman da bakterilerin etkisiyle çürümektedir. Bu doğal bir süreçtir."