Toz bal, sofrada şekerin yerini mi alacak?
Sağlıklı beslenmeye ilişkin araştırmalar, gıda teknolojilerini de etkiliyor. Türkiye'de yeni bir trend olarak toz bal üretiliyor. Gıda üretiminde kullanılan toz balın yurtdışına ihracatı da gündemde.
DUVAR- Toz bal gıda sanayiinde yeni bir ürün. Yaklaşık 5 yıldır üretimi yapılan toz bal, şekerin yerini almak üzere. Kek, gofret, çikolata, dondurma gibi ürünlerin üretiminde kullanılmaya başlanan toz balın gelecekte ekmekte de kullanılabileceği belirtiliyor.
Ekonomim yazarı Sadi Özdemir'e konuşan toz bal üreticisi Anavarza Bal'ın yöneticileri, gıda sanayiinde kullanılan toz balın yakında evlerde çaya kahveye eklenmek üzere perakende formunun da üretilebileceğini açıkladı. Özdemir'in "Toz bal, şekerin yerini almaya başladı Yunanistan ve Ortadoğu’dan talep var" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Anavarza Bal CEO’su Can Sezen ve İşletme Müdürü Burcu Sezen ile sohbet ediyoruz. Can Sezen, Türkiye’nin Çin’den sonra en fazla bal üretilen ülke olduğunu hatırlatarak çok ilginç bilgiler aktarıyor: ‘Balda arıcılarımızın hasadı bugünlerde başlıyor ve Kasım ayına kadar devam ediyor. Bizim bölgemiz Kozan, Türkiye’de en fazla bal üretilen ilçedir. Türkiye’nin yıllık bal üretimi yaklaşık 115 bin tondur, Kozan, yıllık 4 bin 800 ton üretir. İl bazında bal şampiyonumuz 19 bin ton ile Ordu. İkinci ise 16 bin ton ile Muğla’dır. Adana’da narenciye çiçeği, Malatya’da üçgül ve keven, Muğla’da çam balı, Şanlıurfa’da pamuk, Kayseri’de keven ve kekik balları olur. Ülke genelinde yaklaşık 100 bin arıcı ailemiz vardır. Türkiye’de yaklaşık 500 farklı ballı endemik bitki vardır ama şu ana kadar bunların 20 kadarının balı üretilebiliyor. En etkili antioksidan özelliğine sahip ballar ise meşe ve kestane ballarıdır. Balda kovan verimliliği son yıllarda maalesef düştü. 17 kilolardan 12 kiloya geriledi. ABD gibi gelişmiş tarım ülkelerinde çiftçiler, arıcıları tarlalarına, bahçelerine davet eder. Çünkü arılar bitkilerde döllenmeyi artırır ve tarlada, bahçedeki verimi yüzde 50 kadar yükseltebilir. Bizde ise çiftçilerimiz genellikle arıcıları kovarlar. Arıcılık, sadece bal üretim faaliyeti değildir, tarımsal üretimi ciddi boyutlarda artırabilir.’
TOZ BAL ÜRETİMİ BÜYÜYOR, İHRACATINA YAKINDA BAŞLARIZ
Can Sezen’e, babası Süleyman Sezen’in yıllar önce ‘gerekli yatırımları yapıp üreteceğiz’ dediği ‘toz bal’ konusunda neler yapıldığını soruyorum. Şöyle yanıtlıyor: ‘Yaklaşık 5 yıldır düzenli olarak üretiyoruz ve şu anda ciromuzun yüzde 10’unu toz baldan elde ediyoruz. Gıda sanayicilerimiz bu ürünü ithal ediyordu ve bizden talepte bulunmuşlardı. Biz de gerekli yatırımları yaptık ve Türkiye’de ilk üretimleri gerçekleştirdik. Şu anda büyük gıda sanayicilerimiz bazı ürün gruplarında şeker yerine yoğun olarak kullanıyorlar. Örneğin, keklerde, gofret, çikolata, dondurma, cips ve soslarda kullanılıyor. Yakın gelecekte ekmekte de kullanılacak. Çay, kahvede de şeker yerine toz bal geçebilir. Biz şimdi son tüketicinin kullanabileceği toz bal ürünleri de geliştiriyoruz. İhracatına henüz başlamadık ama Yunanistan’dan ve bazı Ortadoğu ülkelerinden talepler geldi. Görüşmeler yapıldı, yakın zamanda başlayabiliriz. Özellikle çocuklar için yine Türkiye’de ilk kez ürettiğimiz ‘krem bal’ da başarılı ve sağlıklı bir ürün olarak kökleşti, tüketimi de sürekli artıyor.’"
(EKONOMİ SERVİSİ)