VİDEO

Trabzon çikolatası Dubai'ye rakip oldu: 4 kız kardeşin 'tatlı' buluşu

Trabzon'da 4 kız kardeşin ürettiği Trabzon çikolatası, Dubai çikolatasına kafa tutuyor. Kadın emeğinin görünür olmasını hedeflediklerini belirten kardeşlerin hedefi bir deneyim fabrikası kurmak.

DUVAR - 4 kız kardeşin kurduğu butik çikolata işletmesi Fındık Ocağı'nın çıkardığı Trabzon çikolatası, yılın trend lezzeti Dubai çikolatasını tahtından etti. Taleplere yetişemeyen Fındık Ocağı'nın ürettiği Trabzon çikolatası, Dubai çikolatasının çıktığı Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine de ihraç edilmeye başladı.

Seyyare, Sinem, Demet ve Kübra Sungur isimli 4 kız kardeş, ailesinin fındık üretimine katma değer sağlamak ve yöre kadınlarıyla fındıktan yeni lezzetler üretmek için 2015 yılında Trabzon'da butik çikolata işletmesi Fındık Ocağı'nı kurdu. 9 yıldır fındıktan, katkısız fındık kremaları, fındık ezmeleri, yöresel meyvelerle çikolatalar gibi farklı lezzetler üreterek piyasaya sunan Sungur kardeşler, kadın emeğini ön plana çıkarmayı öne aldı. Düzenledikleri atölye çalışmaları binlerce kadına ve öğrenciye eğitim veren Sungur kardeşler, dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'ine sahip bir ülke olarak ürünün katma değerinin de Türkiye'de sağlanması gerektiğine inanıyor.

Trabzon çikolatası Dubai'ye rakip oldu: 4 kız kardeşin 'tatlı' buluşu - Resim : 1
4 kız kardeş 3 kuşaktır sürdürdükleri fındık işine  oluşturdukları markayla farklı bir boyut kazandırdı.

 

'FINDIK OCAĞI 4 KIZ KARDEŞİN HİKAYESİ'

"Fındık Ocağı, bu toprakların incisi olan fındığa katma değer sağlamak için bir araya gelen 4 kız kardeşin hikayesi" diyen kardeşlerden Seyyare Sungur, ailesinin 3 kuşaktır yaptığı fındık tarımı ve işlemesinde emeğin tamamına yakınının kadınların olduğunu fark ederek sektörde kadınların da söz sahibi olması adına marka fikrini ortaya koyduklarını anlattı.

Sungur, "Karadeniz Bölgesi'nde bir çok aile geçimini fındıktan sağlıyor. Biz de o ailede büyümüş 4 dalız. Hepimizin ayrı yeteneği ve verimi var. Fındık Ocağı ismimiz oradan geliyor. Ailem 3 kuşaktır bu işi yapıyor. Ben de kendileriyle 10 yıl fındık fabrikasında çalıştım. Aslında o sürecin bu topraklar için ne kadar önemli olduğunu, kadınların bu sektörde ne kadar etkili olduğunu çalıştığım süre zarfında öğrendim. Yediğiniz fındığın masanıza gelmesinde emeğin yüzde 90'ının kadınların elinden çıktığını gördüm. Onlar topluyor, onlar seçiyor, onlar ürüne dönüştürüyor... Bunu görünce neden sektörde kadın yönetici olduğunu düşünerek böyle bir girişimde bulunduk. Bu ürünü işlemek yetmiyor sadece, bu kültürü katmak gerekiyor. Biz sanırım o farkındalığı başardık" sözleriyle işletmelerinin kuruluş hikayesini özetledi.

Trabzon çikolatası Dubai'ye rakip oldu: 4 kız kardeşin 'tatlı' buluşu - Resim : 2