Trabzon'da 11 ekipten 11 oyun: Tiyatro var, seyirci var, sahne yok
Trabzon'da bu sezon 11 tiyatro grubu oyun çıkarttı. Köklü bir tiyatro tarihine sahip kentte ilgi hâlâ yüksek olsa da tiyatro grupları Hüseyin Kazaz kültür Merkezi dışında sahne bulmakta zorlanıyor.
TRABZON - Trabzon'da 15'i aşkın yerel, bağımsız, özel, amatör tiyatro grubu yeni sezon oyunlarıyla sahnelere çıkmaya başladı. Diğer illere göre çok sayıda tiyatro grubu ve geniş bir tiyatro izleyicisi bulunan kentte en büyük sorun ise yeterli sayıda sahnenin bulunmaması.
Trabzon deyince kent kültürü olarak akla Trabzonspor ve futbol tutkusu geliyor. Trabzonspor, Trabzonlular'ın övünç kaynağı olsa da bilinen tarihi 4 bin yıldan uzun olan kentin kültür ve sanatı arka planda kalmasına sebep oldu.
Trabzon'da en çok ilgilenilen sanat dallarından biri de kentin2'nci yüzyılda tanıştığı tiyatro. Roma imparatorlarından Hadiranus'un kral sarayları arasına yaptırdığı tiyatro binasından günümüze bilinen bir parçası ulaşmasa da şehrin kültürüne etkisinin günümüzde de sürdüğünü görüyoruz.
19'uncu yüzyıl başlarına geldiğinde kent merkezinde çok sayıda tiyatro salonu bulunuyordu. Hatta o dönemde iki ayrı tiyatro salonunun bulunduğu İskenderpaşa Mahallesi'ndeki sokağın adı bugün halen Tiyatro Sokak.
19'uncu yüzyıla kadar gayrimüslimler arasında yaygın olan tiyatro, Türkiye tiyatrosunun önemli isimlerinden biri olan ve 'Direktör' sıfatıyla bilinen Âli Bey’in Trabzon Valiliği sırasında Türkiye'deki izleyiciyle de buluşmaya başladı.
SAHADAKİ REKABET ESKİDEN SAHNEDE DE YAŞANIYORDU
Gelecekte Trabzonspor'u oluşturacak İdmanocağı ve İdmangücü'de dahil olmak üzere Gençlerbirliği, Necmiatispor gibi birçok spor kulübünün aynı zamanda tiyatro temsil kolları vardı. Yani sahadaki rekabet sahnede de sürüyordu.
1932'de Halkevleri'nin kurulmasıyla Halk Tiyatrosu da kentte önemli bir misyon üstlendi. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde kentte tiyatronun lokomotifi oldu.