Trabzon'da ekmeğe yüzde 36 zam: 'Acil Halk Ekmek açılsın'

Trabzon'da ekmeğe yüzde 36 oranında zam geldi. Son zamla birlikte 2 yılda ekmeğin fiyatı yüzde 340 oranında artarken CHP'li Meclis üyesi Oktay Söğüt, belediyeye Halk Ekmek için çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Türkiye genelinde ekmeğe yapılan zamlara bir yenisi Trabzon'da eklendi. Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Fırıncılar Odası’nın oluşturduğu komisyon ekmeğe yüzde 36 oranında zam yaptı. Açıklanan tarifeye göre 400 gram olan ve 10 liradan satılan somon ekmeğin fiyatı gramajı 440 grama çıkarılarak 15 TL'den satılacak. 200 gramlık küçük boy ekmekler ise 220 grama çıkarılarak 7,5 TL'den satılacak.
Tarifeye göre kentin geleneksel ekmeği Vakfıkebir ekmeğinin 2 kilogramının fiyatı 50 TL'den 68 TL'ye, 1 kilogramı 25 TL'den 34 TL'ye yükseldi. 800 gramlık mısır ekmeğinin fiyatı 30 TL, 800 gramlık tuzsuz ekmek 30 TL ve 750 gramlık pide 7,5 TL oldu. Zamlı tarife cumartesi günü uygulamaya girecek.

2 YILDA YÜZDE 340 ZAM

Ekmekteki zam furyası Trabzon'da 2021 yılının Ekim ayında başladı. Fırıncılar Odası'nın aldığı kararla 500 gramlık ekmeğin fiyatı 5 TL'ye çıkarıldı. İki ay sonra aralık ayında ise bu kez ekmeğin gramajı 420 gram düşürülerek örtülü zam yapıldı. Enflasyondaki durmak bilmez artışın devam etmesiyle 4 ay sonra 2022 yılının Nisan ayında ekmeğe tekrar zam geldi. 420 gramlık ekmek bu kez 6 liradan satılmaya başlandı. 3 ay sonra gramajı 400 grama düşürülen ekmeğin fiyatı 8 liraya çıkarılırken son zam ise 2023 yılbaşında gelmiş ve 400 gram ekmeğin fiyatı 10 liraya yükselmişti. Son yapılan zamlarla birlikte 440 gram ekmek 15 lira olurken 2 yılda Trabzon'da ekmeğe gelen zam toplamda yüzde 340'ı geçti.

Oktay Söğüt


SÖĞÜT: BELEDİYE HALK EKMEK ÇAĞRISINA KULAK TIKIYOR

CHP Ortahisar Belediye Meclis üyesi Oktay Söğüt, ekmeğe yapılan zammın vatandaşın bütçesindeki kara deliği biraz daha büyüteceğini dile getirdi. Un fiyatı, giderlerdeki artış gibi sebeplerle fırıncıların zam talebinin de haksız olmadığını ifade eden Söğüt, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin kent halkını rahatlatmak için Halk Ekmek uygulaması yapması taleplerine kulak tıkadığını vurguladı.

Vatandaşların mutfağındaki yangını söndürmek için birçok belediyenin Halk Ekmek uygulaması ile yardımcı olduğunu belirten Söğüt, "Pandemi ve ekonomik sorunlar nedeniyle belediyecilik daha çok sosyal belediyeciliğe kaydı. Fakat Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde tık yok. Trabzon'da Halk Ekmek uygulaması kesinlikle olmalıdır. Vatandaşın bu isteği göz ardı edilmemeli. Hiç duymamazlıktan geliyorlar ama halkın gerçek gündemi mutfaktaki yangın. Bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil" sözlerini kullandı.

'KIBRIS'TA HAMSİ FESTİVALİ DÜZENLİYOR...'

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ni bir an önce Halk Ekmek uygulaması başlatmaya davet eden Söğüt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok belediyenin fırını var. Fırını olmayan daha küçük belediyeler ise fırınlarla iş birliği yapıp halka daha ucuz ekmek ulaştırabiliyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, süslü püslü duyurular, tanıtımlar yapıyor, Kıbrıs'ta hamsi festivali düzenliyor, somon festivali düzenliyor, sanatçılar getiriyor... Tamam bunlar da olsun ama halkın önceliği geçim derdi. Belediyenin önceliği vatandaşın geçimi olmalıdır."

Etiketler Trabzon ekmek zam