Trabzon'da katı atık bedeli tartışması: Ortahisar Belediyesi yargıya taşıyacak

Trabzon Büyükşehir Belediyesi su faturalarına eklenerek gelirini ilçe belediyelerine aktardığı katı atık toplama bedelinin ilçe belediyeleri tarafından toplanması kararı aldı.

Fotoğraf: Ortahisar Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda 'katı atık toplama bedeli'nin su faturalarından çıkartılarak toplanmasının ilçe belediyelerine bırakılmasına CHP’li üyeler tepki göstererek kararı yargıya taşıyacaklarını belirttiler.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin temmuz ayının son toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yönetiminde gerçekleştirildi. Meclis oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen ve Trabzon’da bir süredir tartışmalara neden olan 2024 Yılı Gelir Tarifesinin “Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücreti” başlıklı maddesinin revize edilmesi görüşüldü. Oy çokluğuyla alınan karara göre katı atık toplama bedeli su faturalarına yansıtılmayacak.

ZORLU: GÜÇ ZEHİRLENMESİ YAŞIYORSUNUZ

Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu, görüşülen maddenin Sayıştay raporlarına, yönetmeliklere ve Danıştay kararlarına aykırı olduğunu ve aynı konuyla ilgili Çerkezköy Belediyesi'yle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan mahkeme sonucu ilçe beledisi lehine karar verildiğini söyledi.

Alınan kararın bütün ilçe belediyelerini mağdur edeceğini vurgu yapan Zorlu “Sayın Başkan sizden önce Murat (Zorluoğlu) Bey döneminde yine bu mecliste bizim de onay verdiğimiz, sizin de evet dediğiniz bir yöntemle beraber bir ödeme şekli belirlenmiş ve bunun üzerinden tahsilatlar yapılmış. Bunun emlak vergisiyle toplanmasının mümkün olmadığını siz de biliyorsunuz. Sayın Başkanım buradaki amacınız Ortahisar Belediyesi’ni çalışamaz hale getirmeye çalışmaktır. Bütün ilçe belediyeleri bundan mağdur olacaktır. Tekrar buradan belirtiyorum. İlçe belediyeleri için topladığınız katı atık toplama bedelinin ilçe belediyelerinin her ay aktarmak size niye zor geliyor? Ne kadar zor olabilir? Bunu buradan sizlere soruyorum. Mantıklı bir açıklama yapamadınız. ‘Bunu toplamayacağım’ demekten başka bir şey yapmadınız. Sayın başkanım güç zehirlenmesi yaşadınız diye düşünüyorum” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu

'BUNU SİYASİ SEBEPLERLE YAPIYORSUNUZ'

Zorlu, Ortahisar Belediyesi’nin her ay katı atıkların bertarafı için Evra Firması’na yıllık yaklaşık 90 milyon TL ödeme yaptığını, su faturalarına yansıtılarak Ortahisar Belediyesi’ne gelir olarak ödenen bedelin ise aylık 3,5 milyon TL’ye karşılık geldiğini ve yaklaşık her ay belediyenin 48 milyon TL açık verdiğine dikkati çekti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Genç'in tutumunun siyasi olduğunu kaydeden Zorlu, "Su faturalarını düşürmek gibi bir amacınız var. Bunu halka şirin görünmek adına mı yapıyorsunuz ya da gerçekten Ortahisar Belediyesi’ni ve diğer belediyeleri zor durumda bırakmak için mi yapıyorsunuz, bunu sizin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Yani sayın başkan bu gelirden siz faydalandınız biz niye faydalanamıyoruz? Bu konuyu tekrar bunu göz önüne almanızı ve gözden geçirmenizi bekliyorum. Aksi takdirde hukuka giderek hakkımızı hukukta arayacağız. Bu yola gitmek istemiyoruz ama bizi gitmek zorunda bırakıyorsunuz” diye konuştu.

KAYA: ORTAK AKILLA KARAR ALMA ANLAYIŞI YIKILDI

Konuyla ilgili söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ise Başkan Genç’in daha önce mecliste katı atık toplama bedelinin su faturalarına yansıtılarak Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanmasına destek verdiğini hatırlattı.

Kararın Ortahisar ve diğer ilçe belediyeleri için hayırlı olmayacağını kaydeden Kaya, "Geçmişte siz de bu kararı onaylamışsınız, doğru bulmuşsunuz, arkasında durmuşsunuz. Ama bugün Büyükşehir’e geçince bu karara şimdi kendi aldığınız kararla reddettiğinizi ifade ediyorsunuz, uygulamayacağınızı söylüyorsunuz. Keşke bu kararı alırken bir müzakere yapılsaydı. Ben bunun doğru bir yöntem olmadığını, bunu tekrar müzakere edilmesi gerektiğini ifade ediyorum. Aksi takdirde Cüneyt Bey'in de ifade ettiği gibi yasal yollardan hakkımızı arayacağımızı ifade ediyorum” diye konuştu.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya
BAŞKAN GENÇ: YARGIYA GİTME HAKKINIZ VAR

Zorlu ve Kaya'ya cevap veren Genç, kararın alınmasında su faturasında tahsil edilen bedellerin artmasını gerekçe olarak gösterdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kaya ve Zorlu’nun, katı atık toplama bedelinin toplanma işinin ilçe belediyelerine verilmesine yönelik ifadelerine cevap verdi. Bu kararın alınmasında, su faturasında tahsil edilen bedellerin artmasını gerekçe olarak gösteren Başkan Genç, “Bizim kararımız sadece Ortahisar'la ilgili bir karar değildir. Su faturasında kırk tane bedel oluştu. Bir tanesi de bu. ÇTV'sinden KDV'lerinden bir sürü bedeller oluşuyor. Yargıya gitme hakkınız da var. Emlak vergilerini topluyorsunuz, bunu niye toplamıyorsunuz, toplayamıyorsunuz? Yönetmeliğe de aykırıysa yargı orada gidersiniz yargı düzeltir. Gerekçemiz burada sabit” ifadelerine yer verdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç