Trabzon'da seçim: 'Millet', 'Cumhur'u yakalayabilir
Uzun yıllardır AK Parti'nin kalesi olan Trabzon'da rüzgar tersine dönebilir. Ekonominin 1 numaralı gündem maddesi olduğu kentte Millet İttifakı'nın, Cumhur İttifakı'nı yakalayabileceği öngörülüyor.
TRABZON - 2002 yılında iktidara gelen AK Parti'nin kalelerinden olan Trabzon'da partilerin seçim çalışmaları sürüyor.
Kentte, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler öncesi değişim rüzgarları esiyor. Siyaset tarihinde her dönem yeri olan ve imparatorluk şehri olarak anılan Trabzon, Cumhuriyet döneminde bir Cumhurbaşkanı (Cevdet Sunay) ve bir başbakan (Hasan Saka) çıkaran şehir olarak kendi liderlerinin etkisine giren bir kent. 820 bin nüfuslu kentte son yıllarda da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun etkisi hissediliyor.
İMAMOĞLU ETKİSİ
Kentin İBB Başkanı İmamoğlu ile olan bağı 4 Nisan'da yapılan mitingde de görülüyordu. Hemşerilik bağı, Trabzonspor tutkusu ve 'bölgenin dili'nden konuşmasıyla siyasi olarak partisine uzak seçmeni de etkilemeyi başaran İmamoğlu, kentte son yıllarda yapılan en kalabalık mitingleri gerçekleştiriyor. Trabzonluların bir kısmı İmamoğlu'nu geleceğin lideri olarak görmeye başladı bile. İmamoğlu'nun Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile 4 Nisan'da gerçekleştirdiği mitinge gösterilen yüksek ilgi bu etkinin oy tercihlerine de yansıyacağı yorumlarına yol açıyor.
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Trabzonluların gündemi de 12 gün sonra yapılacak tarihi seçimler. Kent merkezindeki alanlarda ve caddelerde mikrofon uzattığımız Trabzonluları gören diğer seçmenler de konuşmak için yanımıza geliyordu. Kentte halen etkisi yüksek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ı destekleyenler daha çok 'sabır, düzelecek' vurgusu yaparken muhalefet kesimi ise başta ekonomi için 'artık değişim gerektiğine' inanıyorlar.
'KÖTÜNÜN İYİSİ ERDOĞAN'A VERECEĞİM'
Türkiye'nin yıllardır iki parti eksenine sıkıştırıldığını kaydeden bir seçmen, "Alternatifimiz yok. Kötünün iyisi Erdoğan'a vereceğim. Reis'e tamam ama AK Parti'yi tutmuyorum" sözleri ile tercihini dile getirdi. Türkiye'nin son yıllarda pandemi ve afetlerden dolayı ekonomik olarak sancılı bir dönemden geçtiğini bahseden bir Trabzonlu da, "Bu durumun da üstesinden geleceğiz. AK Parti Trabzon'da yine 4 milletvekilini muhafaza eder. Diğer 2 vekil de CHP, İYİ Parti ve MHP arasında paylaşılır" sözlerini kullandı.
'İŞTEN EVE GİDENE KADAR EKONOMİNİN DURUMUNU GÖRÜYORUZ'
Pahalılığın artık kontrolden çıktığını ifade eden kent merkezindeki bir esnaf, "Şu an en büyük sıkıntımız ekonomi. İşyerimizden çıktıktan sonra pazardan, markete oradan eve giderken 1 saate kadar yaşadığımız süreç içerisinde bunu anlıyoruz. Çok büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Kredi kartlarına borçlanarak yaşıyoruz. Ekonomik durum kesinlikle iktidarda oy kaybına neden olacak. Muhalefet, Trabzon'da 3 milletvekiline çıkabilir" sözleriyle yoksullaşmanın seçim tercihlerine yansıyacağına vurgu yapıyor.
'BU DÜZEN DEĞİŞSİN'
"Bu düzen değişsin istiyoruz" diyen bir Trabzonlu da seçimde oy kullanırken kriterinin yoksulluğa çare olacak çözümler ve yolsuzluğu önleyen politikalar olacağını dile getirerek, "Altılı Masa'nın Trabzon'da yaptığı mitingdeki kalabalık olumlu düşündürüyor. CHP en az 2 milletvekili çıkarır diye düşünüyoruz. Ama Trabzon çok ilçesi ve köyü olan kalabalık bir şehir. Umarım beklediğimiz gibi olur" ifadelerine yer veriyor.
'MEYDANA GELENE KADAR YÜZ LİRA BİTİYOR'
Trabzon'da gençlerin de ilk sorunu ekonomi. Maraş Caddesi'nde mikrofon uzattığımız genç bir seçmen, "Halinden memnun olanlar bu sistemde devam etsin, memnun olmayanlar değişime gitsin. Ben bir değişim olacağına inanıyorum" diyor. "Evden Meydan'a gelene kadar 100 lira bitiyor" diyen bir genç de "Trabzon'da bir değişim olur mu bilmiyorum ama Türkiye'de olacak. Olumlu bir yönde" değişim beklentilerini dile getiriyor.
AK Parti 2018 Genel Seçimleri'nde Trabzon'dan yüzde 55,98 oy oranı ile 4 milletvekili, CHP yüzde 15,13 oy oranı ile 1 milletvekili, İYİ Parti yüzde 11,17 oy oranı ile 1 milletvekilini TBMM'ye gönderdi. MHP yüzde 13,53 oy almasına rağmen artık oyların İYİ Parti'ye gitmesi sebebiyle milletvekili çıkaramamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerimde ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 69, Muharrem İnce yüzde 20, Meral Akşener yüzde 7, Temel Karamollaoğlu ise yüzde 1 oy almıştı. Bu sonuçların Cumhur İttifakı aleyhine değişmesi beklenen kentte AK Parti'nin 4'üncü sırası da artık garanti değil.
AK PARTİ'DE İLK SIRA BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NUN
AK Parti, büyükşehirlerde aday gösterme stratejisini Trabzon'da da uyguladı. Listeni tamamen yenileyen AK Parti'de ilk sırada Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2'nci sırada AK Parti MYK Üyesi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen yer alıyor.
Listenin 3'üncü sırasında ise Yılmaz Büyükaydın bulunuyor. Büyükaydın'ın adaylığı listedeki sürprizlerden biri oldu. AK Parti için en kritik olan 4'üncü sıra için ise Vehbi Koç aday gösterildi. 5'nci sırada daha önce Trabzon Kadın Kolları Başkanlığını yürüten Meryem Sürmen, 6'ncı sırada ise Zafer Ofluoğlu yer aldı.
KOÇ: MAYISTA KARA VE BEYAZ ARASINDA SEÇİM OLACAK
2018'de 6'ncı sıradan aday seçime giren fakat Meclis'e gidemeyen Koç, bu dönem büyük bir gayret gösteriyor. Sahanın en aktif isimlerinden olan Koç ile çalışmalarını yaparken görüştük. Koç, Millet İttifakı'nın HDP ile olan diyalogunun onlara oy kaybettireceğini düşünüyor. Halkın Cumhur İttifakı'na ilgisinin daha çok artacağına inandığını kaybeden Koç, "Muhalefet kendi özkimliğinden çok uzaklaştı. Terörle el ele kol kola, iktidara gelirlerse ne yapacağı belli olmayan enteresan bir yapıdalar. 14 Mayıs'ta kara ve beyaz gibi bir seçim olacak. Bu seçimde vatandaşın Cumhur İttifakı'ndan yana tercihinin çok daha yüksek. Trabzon'da 6 vekilin tamamını alıp Cumhurbaşkanımıza da çok yüksek bir destek vereceğiz" sözleriyle iddialarını dile getiriyor.
CHP'DE İLK SIRA DEĞİŞTİ
Cumhuriyet Halk Partisi ise Trabzon'da vekil sayısını artırmayı hedefliyor. İttifak partilerine listesinde yer vermeyen CHP'nin 1'inci sırasında 3 dönem Trabzon Baro Başkanlığı yapan ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı olan Sibel Suiçmez yer alıyor. Kentte sevilen bir isim olan Suiçmez daha önce DSP'de siyaset yapmıştı. Mevcut milletvekili Ahmet Kaya ise 2'inci sıraya kaydırıldı. Listenin 3'üncü sırasında Murat Özçilingir, 4'üncü sırada Musa Hacıoğlu, 5'inci sırada İlker Akıncı ve 6'ncı sırada Mustafa Erdi Çakır kendine yer buldu.
KAYA: MİLLET NEFES ALAMAZ HALE GELDİ
Başarılı bir milletvekilliği dönemi geçiren 2'nci sıra adayı Kaya'nın kentte oluşturduğu sempati ile sırasının kaydırılmasının 2 milletvekili hedefine katkıda bulunması bekleniyor. İktidarın bütün kredisini bitirdiğini kaydeden Kaya, "Pahalılık, geçim sıkıntısı, paranın değersizleşmesi, faturalar ve kiralarla millet nefes alamaz hale geldi. Sorunlara duyarsız bir iktidar var. Sahada konuştuğumuz vatandaşlar, soğan alıp patates alamadığını söylüyor. Ramazanda 1 kilo et alamadığını söyleyen vatandaşlarımız var. Gençler işsiz. Her yerden adaletsizlik fışkırıyor. Bu dönem iktidar partisi milletvekili olarak meclise girerek sorunları çözmeye talibim. İlk defa iktidara yakınız. Seçilmemem gibi bir endişem yok. Hedefim 3'üncü sıradaki adayımız Murat Özçilingir'i de Meclis'e göndermek" sözleriyle iktidara talip olduklarını dile getiriyor.
TARIM: EKONOMİK SORUNLARI ERDOĞAN'IN ÇÖZEBİLECEĞİNİ ANLATIYORUZ
Cumhur İttifakı’ndaki Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 81 ilde kendi adaylarını çıkarma kararı sonucu; Bekir Sıtkı Tarım, Yavuz Tellioğlu, Şener Pul, Edanur Altındaş, Yusuf Çakmak, Murat Aksoy, Trabzon milletvekili adayı oldu. 2018 Genel Seçimleri'nde daha yüksek oy aldığı İYİ Parti'ye milletvekilini kaptıran MHP bu dönem aynı şanssızlığı yaşamak istemiyor. 2018'deki oylarını aldığı takdirde milletvekili çıkarması beklenen partinin ülke genelinde yaşadığı düşüşün bu ihtimali zora sokabileceği düşünülürken MHP'li isimler ise seçimlerde iddialı.
MHP'nin 1'inci sıra adayı Bekir Sıtkı Tarım, iki dönemdir kentten milletvekili çıkaramayan partisinin özlemini dindirmek istiyor. Sahada yaptıkları seçim çalışmalarında seçmenlerin en çok ekonomik sorunlarla ilgili taleplerini duyduklarını belirten Tarım, "Büyük bir pandemi dönemi yaşadığımızı, bu sorunların tüm dünyada yaşandığını, bu sorunları Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin güç verdiği Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözebileceğini anlatmakta güçlük çekmiyoruz. Sokakta görülen bir il başkanı olarak gerekeni yaptık. MHP'nin eski oyunu almasını başarısızlık olarak görürüm. MHP 1'i de getirecek 2'yi de getirecek ben 3'ün de peşindeyim" sözleriyle partisinin iddiasını dile getiriyor.
BAŞKAN: İNSANLAR EN ÇOK EKONOMİDEN YAKINIYOR
2018 Genel Seçimleri'nde Trabzon'dan 1 milletvekili çıkarmayı başaran İYİ Parti kentte gücünü artıran partilerden. İYİ Parti Trabzon listesinde ilk sırayı, partinin önemli isimlerinden Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Yavuz Aydın aldı. Mevcut milletvekili Hüseyin Örs ise liste dışı kaldı. 2'nci sırayı Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Arslan Güner aldı. Listenin 3'üncü sırasında Serpil Akçay, 4'üncü sırasında Tahsin Akyüz, 5'inci sırasında Akın Çelik, 6'ncı sırasında Bülent Arslan bulunuyor. İYİ Parti'nin CHP ile birlikte 2'nci milletvekili için çekişmesi bekleniyor.
Seçimlere kısa bir süre kala göreve gelen İYİ Parti İl Başkanı Fatma Başkan da yoğun bir çalışma yürütüyor. Partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi'nde görüştüğümüz Başkan, seçmenin alım gücünün düşmesinin sandıklara yansıyacağını kaydediyor. Tencerelerin kaynamadığını dile getiren Başkan, "En değerli paramız 200 TL artık 1 kilogram kıyma almıyor. İnsanlar en çok ekonomiden yakınıyor. İşsizlik büyük bir sorun. Liyakat sistemi yok, adalet yok. Sahada bize karşı teveccüh oluştu. İnsanlar bu sistemin değişmesini istiyorlar. Bütün vekillere talibiz ama en az 2 milletvekili meclise göndermeyi planlıyoruz" dedi.
ÇİÇEK: CUMHUR İTTİFAKI'NDAKİ ERİME MİLLET İTTİFAKI'NA AKIYOR
DEVA Partisi'ndeki il başkanlığı görevinden milletvekilliği adaylığı için istifa eden Kubilay Çiçek, partisinin Trabzon'da aday çıkarmamasına rağmen sahada aktif bir görev üstleniyor. Millet İttifakı'nın Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığı'nı yapan Çiçek, bu dönemde önceliğin değişim olduğunu dile getiriyor. İktidarda ciddi bir erime olduğunu kaydeden Çiçek, "Bu erime de Millet İttifakı'nı oluşturan partilere doğru akıyor. SKM'yi açınca bunu daha yakından gördük. Buraya gelen vatandaşlarımız bir dönem mevcut iktidara oy verdiklerini fakat anneler mutfak fiyatlarından, babalar çocuklarına harçlık verememekten, gençler gençler gelecek kaygısından oy tercihlerini değiştirmiş durumdalar" değerlendirmesinde bulunuyor.
'AK PARTİ 3'E DÜŞEBİLİR'
Kentte uzun yıllardır gazetecilik ve program sunuculuğu yapan Fatma Yavuz, ülkenin tıpkı AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılındaki gibi bir sıkışmışlık dönemine girdiğini söylüyor. AK Parti'nin o dönemde çözüm olarak görüldüğünü ve halkta büyük karşılık bulduğunu dile getiren Yavuz, "22 yılın bir yorgunluğu var AK Parti'de. Bu partinin içinde de var, tepesinde de var, Trabzon'da da var. Millet İttifakı adayını HDP'nin desteklemesini, Cumhur İttifakı'nda HÜDA-PAR'ın yer almasının seçmeni etkilemeyeceğini düşünüyorum. Vatandaşlar sandıktaki tercihini tamamen ekonomi üzerinden yapacak. AK Parti'nin Trabzon'da 3 milletvekiline düşeceğini düşünüyorum. Sokaktaki insan cebini, nasıl geçineceğini düşünüyor" değerlendirmesinde bulunuyor.
'ADAYLAR DEĞİL LİDERLER SEÇİMİ'
Aday listelerini de değerlendiren Yavuz, Millet İttifakı'nın aday tercihlerinin daha fazla karşılık bulacağına inandığını söylüyor. Yavuz, "AK Parti'nin tek güçlü adayın Bakan Karaismailoğlu olduğunu düşünüyorum. Listedeki diğer isimler kentte çok tanınmayan parti içinden gelen isimler. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti'nin adayları çok güçlü, Trabzon'da bilinen sevilen isimler. Fakat Türkiye'de liderlerin yaydığı seçim rüzgarı bütün şehirlerde olduğu gibi Trabzon'da hissediliyor. Bu seçim adayların değil liderlerin seçimi. Adayların profili ne kadar önemli olsa da bu seçimde tercihlerde liderlerin etkisi daha fazla olacak" sözleriyle seçmenlerin tercihinde milletvekili adaylarının öneminin bu seçimde daha düşük olacağına vurgu yapıyor.