YAZARLAR

Trabzonspor ayarlı DEVA mitinginin ‘izleyici’ tribünü…

Mitingden birkaç gün önce Trabzon’a gelen bir gazetecinin yorumuyla, “neden kale olduğu sokakta dolaşılınca anlaşılan” bir merkez... Peki bu durumda hiçbir değişiklik yok mu?

TRABZON - 2023 seçimleri öncesinde bir iktidar değişimi olasılığı konuşulurken muhalefetin en çok zorlanacağı bölgeler arasında İç Anadolu ve Karadeniz şehirleri genelde hep ilk sırada anılıyor. DEVA Partisi’nin beşinci mitingini dün yaptığı Trabzon da bu iki bölgede sadece AK Parti’nin ya da MHP’nin değil, Cumhur İttifakı’nın bir bütün olarak güçlü olduğu şehirlerin başında geliyor. Son genel seçimdeki iktidar blokunun oyunun yüzde 70’i bulduğu, ‘kale’lerden…

***

Mitingden birkaç gün önce Trabzon’a gelen bir gazetecinin yorumuyla, “neden kale olduğu sokakta dolaşılınca anlaşılan” bir merkez. Peki bu durumda hiçbir değişiklik yok mu? DEVA Partili bir yönetici, şehrin bazı merkezlerindeki mitinge çağrı faaliyetlerini, “mermi atılmadan bitirdikse iyidir” diye anlatıyor şakayla karışık. Şakayla karışık ama iktidara destek azaldıysa bile, bunun henüz açıkça sokağa yansımadığına da işaret…

15.00’de başlayacak miting öncesinde partililerin gündeminde 17.00’de oynanacak Kayserispor-Trabzonspor maçı var bir de. Çünkü herkes biliyor ki, Trabzon’da maç varsa sokakta kimse kalmaz! Mitingin bu durumdan etkilenmemesi için sarkma olmaması gerek…

Miting alanı şehrin merkezinde, ‘Meydan’da. Yer konusunda Antep ve Gebze’de yerel idare ile yaşanan sıkıntı, Trabzon’da söz konusu olmamış. Kısa süre önce Trabzonspor’un şampiyonluk kutlamaları ile ülke dışında da gündem olan meydanın bir köşesi miting alanı olarak ayrılmış. 10 bin kişi ile dolacak bir alan ama başlama saatine 20 dakika kala hâlâ boşluklar var. Bir partilinin yorumu: “Daha 20 dakika var, dolar.” Miting alanı şehir merkezi olunca, ulaşım derdi de olmayınca 20 dakika uzun bir süre! O sırada sahneden bir anons duyuluyor: “Trabzonlu gençler geliyor yolu açalım…” Üzerlerinde parti tişörtleri bulunan 150-200 kadar lise çağında genç meşaleler yakarak sahne önüne kadar gelip yerleşiyor. Ve şampiyonluk kutlamalarını hatırlatan tezahüratlarına başlıyorlar: “Trabzon’un gençleri seni başkan yapacak!”

Miting alanına topluca gelen ve Trabzonlu gençler...

Ancak miting başlarken de alanda boşluklar var. Çift bariyerli girişte polis çekim de yapıyor. Bir partiliye göre, önceki mitinglerinde de katılımı azaltan bu uygulama burada daha da etkili, çünkü “Trabzon’da herkesin devlette bir yakını, eşi dostu var”. DEVA mitinginden bir karede görülmeyi göze almak o yüzden burada daha zor…

***

Bunlar, partililerin bariyerin içindeki insan sayısının ‘hınca hınç’ bir görüntü vermemesi konusundaki izahatları. Ama mitingi ‘izleyici tribününde’ yani bariyerlerin dışında, yüksekte kalan bölümde izleyen bir Trabzonluya göre, “Burayı her parti doldurur, DEVA Trabzon’da daha çok çalışmalıydı…” Trabzonlu bir gazeteci ise Trabzonlu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yakın zamanda aynı yerde yaptığı mitinge göre daha büyük bir kalabalık olduğunu söyleyip ekliyor: “Ama bu meydanda benim gördüğüm en kalabalık miting Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’daki yenilenen seçim öncesinde yaptığıydı, ondan daha büyük kalabalık şampiyonluk kutlamasında vardı.”
Ankaralı bir gazeteci ise mitingi katılımcı sayısı bakımından değil de 'kale'de yapılabilmiş olması açısından önemli gördüğünü söylüyor...

***

Mitingin 'izleyici' tribünü...

DEVA’nın Antep, Gebze, Yozgat ve Siirt (ki malum onlar da 'iktidarın kaleleri') mitinglerini de izleyen gazetecilere göre Trabzon’un farkı, gençlerin ve kadınların katılımının yüksekliği. “Gençler ve kadınlar çoksa bir şeyler değişiyordur” yorumunu da ekliyor biri... Bizimse dikkatimizi en çok ‘izleyici tribünü’ çekiyor. Mitingi ‘izliyorlar’ gerçekten, Ali Babacan konuşurken, “Büyükşehir Belediyesini kapat” diye birkaç kez ısrarla bağıran bir kişi dışında pek katılımları yok. Babacan’ın, “Ne oldu da bu ülkede dört yıldır fiyatlar sürekli artıyor?” gibi ekonomik sıkıntıları vurguladığı anlarda oradan da alkışlar geliyor ama asıl eğilimleri ‘izleme’ yönünde.

Babacan’ın, zaman zaman konuşmasını bölen tezahüratları nedeniyle, “17.00’de Trabzonspor’un maçı var unutmayın, sesinizi biraz da oraya saklayın” diye uyardığı gençlerin yaktıkları meşalelerle miting, maç havasına dönerken bitiyor.

Trabzonspor seyircisinin bir özelliği vardır. Maç boyu sürekli tezahürat yapmayı değil de oynanan futbolu izlemeyi daha çok severler. Ama takımın ihtiyacı olduğunu görürlerse o zaman da stadı başka yerde pek göremeyeceğiniz bir büyük uğultu kaplar...

Herhalde Trabzon’da seçimin kaderini, şimdilik sahada olup biteni izler görünenlerin tribününden bir uğultu yükselip yükselmeyeceği belirleyecek: ‘İhtiyaç görülür’ de siyaset sahasında gidişatı değiştirecek o uğultu gelir mi?

Soru o gibi görünüyor…