Trabzonspor Başkanı: Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, kulüplerin gelir-gider dengesinin sürdürülebilirlikten iyice uzaklaştığını belirterek "Takım bütçesini katmadan bile gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan liglerin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenlendi. Doğan, sezonu değerlendirerek gelecek sezon planlamaları hakkında bilgiler verdi.

Türk futbolunun ciddi anlamda ekonomik olarak bir darboğaz içerisinde olduğunu dile getiren Doğan, tüm kulüplerin ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Kulüplerin gelir-gider dengesinin iyice bozulduğunu kaydeden Doğan, "Göreve başladığımız 28 Mart 2023 tarihinde borcun güncel tutarı 3 milyar 32 milyon TL civarındaydı. Naklen yayın gelirlerimiz 152 milyon TL, reklam sponsorluk gelirlerimiz 190 milyon TL, kombine bilet loca gelirlerimiz 140 milyon TL, mağazacılık gelirlerimiz 60 milyon TL, token gelirlerimiz 50 milyon TL ve diğer gelirlerimiz 25 milyon TL'dir" bilgilerini verdi.

'YILLIK KUR FARKI 150 MİLYON TL'Yİ AŞTI'

Trabzonspor'un yıllık faiz ve ana para geri ödemelerinin 205 milyon TL'yi bulduğunu ifade eden Doğan, yıllık kur farkı giderlerinin ise 150 milyon TL'yi aştığını belirtti. Yıllık vergi giderlerinin de 325 milyon TL olduğunu ve 680 milyon TL'yi bulan bir gider kalemleri olduğunu kaydeden Doğan, "Bu kalemler içerisinde üst takım gibi konulara girmedik. Trabzonspor'un takım bütçesini içine katmadan bile gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor" sözlerini kullandı.

Göreve başladıkları tarihten bu yana 24 milyon euro borç ödediklerini kaydeden Doğan, kongre sonrası yapılan ödemelerle kulübe ihtar çeken oyuncuların serbest kalmasının önüne geçildiğini açıkladı. Doğan, haziran ayı sonuna kadar 17 milyon euro oyuncu ödemesi bulunduğunu ve bu parayı bulmaya çalıştıklarını söyledi.

'TAKIM BÜTÇESİ ARTTI, BAŞARI AZALDI'

Trabzonspor'da asbaşkan olduğu dönemde yaşanan 2021-2022 şampiyonluğunda takım bütçesinin 27 milyon ruro civarlarında olduğunu hatırlatan Doğan, takımı devraldığı dönemde ise bütçenin 42 milyon 900 bin euroya çıktığı bilgisini verdi. Takım bütçesini yeniden aynı seviyelere indireceklerini belirten Doğan, "Bütçeyi artırmak, bu harcamaları yapmak ille başarılı olacaksın anlamına gelmiyor. Bu acı bir deneyim olarak karşımızda. Hem borçların yönetilebilir hale getirilmesine talibiz, tüm bunları yaparken de sahada dik duruşuyla mücadelesini veren bir takım yapmak niyetindeyiz. İşimiz her ikisini yapmak zorunda olduğumuz için daha önceki dönemlere göre biraz daha zor ama imkansız değil" sözlerini kullandı.

'ALTYAPIDAN PLANLAMA İLE OYUNCU ÇIKMIYOR'

Son yıllarda Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Ömür, Uğurcan Çakır, Ahmetcan Kaplan gibi önemli isimleri futbola kazandıran Trabzonspor altyapısı için de yeni dönemde değişim yaşanacak. Başkan Doğan, bugüne kadar altyapıdan çıkan futbolcuların belli program dahilinde kulübe kazandırılmadığını ve bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Trabzonspor'a ilk geldikleri dönemde altyapıdan 8 oyuncunun A Takım'a çıktığını kaydeden Doğan, şu sözleri kullandı: "O oyunculardan 2 tanesi çok iyi duruma geldi. Bu oyuncular belli bir hazırlıkla belli bir planlamayla buraya gelmediler, doğruyu söylemek zorundayız. Biz bununla alakalı dünyanın bu konudaki en önemli firmalarından bir tanesi olan Double Pass ile bir yıl önce bir anlaşma yaptık. Bu anlaşmanın kapsamında da arkalarında çok ciddi durarak, bizden istedikleri her şeyi de yerine getirerek bir planlama içerisine girdik. Bu planlama önümüzdeki süreçlerde Trabzonspor Kulübü’ne çok ciddi kazanımlar getireceğine inanıyoruz ve bunu görüyoruz."

Doğan, altyapıyla paralel olarak pilot takım uygulamasının da işbirliği şeklinde geliştirileceğini söyledi. Her alt ligden bir takımla işbirliği anlaşmaları yapılacağını kaydeden Doğan, "Daha önce 1461 Trabzon FK ile yapmıştık. Bugün de yine Akçaabat Sebat Gençlik ile 3. Lig için bir anlaşma sağlayacağız. Üst liglerde bulabileceğimiz bir stratejik iş geliştirme planlarımız olabilir. Bunlarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

'KADINLAR KULÜPTE DAHA ÇOK ROL ALACAK'

Trabzonspor’un içerisinde kadınların çok daha fazla rol alması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Doğan, bununla ilgili Kadın Komisyonu Kurulu kurmak için son aşamaya geldiklerini ifade etti. Bu konuda diğer kulüplere örnek oluşturmak istediklerini dile getiren Doğan, "Trabzonspor’un kadın üye sayılarını artırmak ve onlara tribünde daha fazla yer vermek istiyoruz. Bundan sonraki yönetim kurullarının içerisinde de muhakkak kadınların bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bundan sonraki kongrelerde biz de aday olursak muhakkak yönetimimizde bir hanımefendi bulunduracağız. Hak ederek bulunduracağız, duruş göstersin diye değil" sözlerini kullandı.

Doğan, Trabzonspor'un şampiyonluk belgeselinin kulübün 56'ncı kuruluş yıldönümüne gelen 2 Ağustos'ta yayınlamayı planladıklarını, yeni sezon forma lansmanın ise 24 Haziran'da gerçekleştirileceğini belirterek açıklamalarını sonlandırdı.