Trafik kazaları artış eğiliminde 9 günlük bayram tatilinde dikkat

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği, trafik kazalarında artış olduğunu belirterek bayram tatili boyunca sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜİK kayıtlarına göre 2020-2021-2022 yılı kaza verilerine göre toplam kaza, ölüm, yaralanma sayılarında artış gözleniyor. 2023 yılı değerleri açıklandığında bu sayıların daha da yukarıda gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

TÜİK'in son 3 yıldaki rakamları şöyle:

2020'de 983.808 kaza, 4.866 ölüm, 226.266 yaralanma, 

2021 yılı 1.186.353 kaza, 5.362 ölüm, 274.696 yaralanma,

2022 yılı 1.232.957 kaza, 5.299 ölüm, 288.686 yaralanma.

Bayram tatili öncesi uyarılarda bulunan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği, "Otobüs, özel oto kullanacak sürücülerimizi dikkatli olmaya, trafik kurallarına, özellikle hız sınırlarına uymaya, hatalı şerit değiştirmemeye, mutlaka emniyet kemeri takmaları, araç bakımları yapmadan yola çıkmamaları konusunda uyarıyoruz" açıklaması yaptı.

Dernekten yapılan açıklama şöyle:

"Pandemi döneminde azalan hareketlilik nedeniyle düşüş gösteren kaza rakamları, kısıtlı yaşamın kalkmasıyla beraber tırmanışa geçmiş bulunuyor. Bunun örneklerini de 2023 ve 2024 başlarında yaşadığımız çok sayılı ölümlü, otobüs, TIR, kamyon kazalarında görüyoruz.

Kazalarda neden olarak her ne kadar sürücü hataları söz konusuysa da bir o kadar da trafik kurallarının uygulanması, denetlenmesi, alınan kararların etkisi olduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor.  Örneğin otoyollarda hız sınırının artırılması, otobüs, kamyon gibi büyük tonajlı araçlarda hız sınırı cihazlarının devre dışı bırakılması, denetiminin yapılamaması da önemli bir etken olmaktadır.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği olarak 1959 yılından bugüne kazaların önlenmesine yönelik statü, mevzuat değişikliği, aksaklık, yetersizlik vb. önerilerimizi iletiyor, kamuoyunun trafik konusuna dikkatini çekmeyi hatırlatıyoruz.

Bu uzun bayram tatili öncesinde de yeni üzüntüler yaşanmaması amacıyla otobüs, özel oto kullanacak sürücülerimizi dikkatli olmaya, trafik kurallarına, özellikle hız sınırlarına uymaya, hatalı şerit değiştirmemeye, mutlaka emniyet kemeri takmaları, araç bakımları yapmadan yola çıkmamaları konusunda uyarıyoruz. Bireylere, ailelere, topluma bir bütün olarak ekonomik kayıplara neden olan trafik çarpışmalarına izin vermeyelim. Trafik kuralları uygulansın, trafik kurallarına uyulsun"