Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: 'Anadolu'da çiftçiler ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başladı'
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçiler ucuz fiyata ürün sattığından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başladı" dedi.
DUVAR - Trakya Birlik 2022-2023 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Mimar Sinan Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
Geçen sezon kuraklığın ayçiçeğini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Rekolte kaybı olmasına rağmen piyasada ayçiçeği fiyatlarının düşük olmasından dolayı üretilen ürünün büyük bir bölümü Trakya Birlik tarafından mubayaa edilmiştir." dedi.
Kırbiç, "Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçiler ucuz fiyata ürün sattığından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başlamıştır. Son süreçte Bakanlığımızla Ankara’da bir takım sıkı ilişkiler kurduk. Gerçekçi raporlar görüşüyor ve sorunları kendilerine iletiyoruz. Geçtiğimiz yıl 31 Aralık itibarıyla gümrük vergilerinin sıfırlanması bizleri çok zora sokmuştur" dedi.
Şafak Kırbiç, konuşmasında şunları söyledi:
"Geçtiğimiz kampanya döneminde ortaklarımıza yaklaşık 294 bin ton ürün mübayaası gerçekleştirilmiş, bunun bedeli olarak da yaklaşık 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ülkemizde ve özellikle Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık ayçiçek verimini olumsuz yönde etkilemiştir. Rekolte kaybı olmasına rağmen piyasada ayçiçek fiyatlarının düşük oluşmasından dolayı üretilen ürünün büyük bölümü Trakya Birlikçe mübayaa edilmiştir. Kuraklık ve ekim alanlarının düşmesine rağmen Trakya Birlik olarak bir önceki yıla yakın ürün mübayaasında bulunulmuştur. Bugünlere geldiğimizde Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçiler ucuz fiyata ürün sattığından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başlamıştır. Son süreçte Bakanlığımızla Ankara’da bir takım sıkı ilişkiler kurduk. Gerçekçi raporlar görüşüyor ve sorunları kendilerine iletiyoruz. Geçtiğimiz yıl 31 Aralık itibarıyla gümrük vergilerinin sıfırlanması bizleri çok zora sokmuştur. Aldığımız ürünün büyük bir bölümü o tarihe kadar işlenmediğinden ithal maliyetinin o günlerdeki fiyatı 8 bin 500-9 bin TL fiyattan oluşmuş bu da Trakya Birlik olarak bizi epey sıkıntıya sokmuştur."