Transfobik açıklamalara tepki gösteren Netflix çalışanları greve gidiyor

Bine yakın Netflix çalışanı 20 Ekim'de sanal bir grev yapacak. Çalışanlar ayrıca şirkete gönderdiği talep listesinde nefret söylemi içeren içeriklerin kaldırılmasını talep etti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Netflix'te yayınlanan, komedyen Dave Chappelle’in programı "Dave Chappelle: The Closer"da transfobik yorumların yer alması sosyal medyada tepki çekti. Netflix CEO'su Ted Sarandos’un komedyene destek vermesinin ardından bine yakın Netflix çalışanı 20 Ekim'de sanal bir grev yapacaklarını bildirdi. 

Netflix'in trans çalışan araştırma grubu da şirkete, platformdaki transfobik içeriğinin zarar verici olduğunu kabul ettiğine dair bir talep listesi gönderdi. The Verge ile paylaşılan bir mektupta çalışanlar, Netflix’in zararın sorumluluğunu üstlenmesi ve özellikle transfobik dil, kadın düşmanlığı, homofobi, nefret söylemi içeren içeriklerin kaldırılmasını talep etti. 

NE OLMUŞTU?

Netflix CEO’su Ted Sarandos, Dave Chappelle’in söylemlerini gündeme getiren Netflix çalışanlarına bir e-posta gönderdi. Çalışanlar, Sarandos'un Chapelle'e destek vermesinin ardından iş bırakma eylemine gitti. 

Gönderdiği e-postada programda gerçek hayatı tehdit edecek ögelerin bulunmadığını belirten Sarandos'un mesajında yer alan ifadeler şöyle:

"Bazı çalışanlarımız nefret ile ilgili çizgiyi nerede çekeceğimiz konusunda sorular sormuş. Netflix’te nefreti ve öfkeyi destekleyecek hiçbir içeriği hoş karşılamayız. Fakat The Closer’ın bu çizgiyi aştığına inanmıyoruz. Bir konuda fikir belirtmek ile karşıdakine zarar vermek arasındaki farkı ayırt etmenin çok zor olduğunun da farkındayız. Özellikle stand-up gibi komedi yapımlarında bu farkları görmek iyice zorlaşıyor. Bazıları stand-up sanatının saldırgan bir tutum olduğunu düşünüyor fakat kullanıcılarımız bu içerikleri seviyor ve bizim de onlara sunmaya çalıştığımız şey bu."

Ted Sarandos’un gönderdiği e-postanın ardından iş bırakma eylemine başlayacaklarını duyuran platform bünyesinde çalışan trans bireyler, bu süreç boyunca protestolarına devam edeceklerini ve gayretlerini trans grupları desteklemeye ayıracaklarını açıkladı. (Kaynak)