Trendyol kuryelerinden müşterilere yardım çağrısı: Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar
Trendyol'un önerdiği yüzde 11'lik zammı kabul edemeyeceklerini belirterek iş bırakan kuryeler Yenikapı'da protesto düzenledi.
DUVAR - İstanbul’dan Kocaeli’ye İzmir’den Diyarbakır’a kadar yurdun birçok yerinde yüzde 11’lik zam dayatmasına karşı iş bırakan Trendyol Express çalışanı kuryeler, araçlarıyla birlikte Yenikapı meydanında bir araya gelerek şirketi protesto etti. İşçiler “Hava muhalefeti değil direniş nedeniyle kapalıyız” dedi. Trendyol müşterilerine yardım çağrısı yapan kuryeler, haklarını almak için müşterilerden yanlarında olmalarını istedi.
Trendyol'da kuryelik yapan İngilizce öğretmeni Zafer Başoğlu, "Bize sağladıkları olanaklar taleplerimizi karşılamıyor. Beklentimiz Trendyol'un bizi muhatap almasıdır. Bizim sorumluluğumuzu paylaşıp düzeltmelere gidilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Trendyol yetkilileri ile görüşen Doğuş Kadıoğlu ise, önerilen yüzde 11'lik zammı kabul edemeyeceklerini, yüzde 50 zam yapılması gerektiğini belirtti. Ancak yetkililer bu taleplerine olumlu yanıt vermedi.
"Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar" diyen Kadıoğlu, şunları söyledi: "Dün Trendyol bölge müdürü ile görüştüm. Ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Birkaç aylık süre istediler. Ama bu zamlardan dolayı çok mağduruz. Aldığımız para yetmiyor. Fiyat artışında bir iyileşme bekliyoruz. Bizim tek derdimiz ailemizin geçimini sağlamak. İlgililerden destek bekliyoruz."
'YAPILAN ZAM AYLIK YAKIT GİDERİMİZİ BİLE KARŞILAMIYOR'
Kuryeler adına açıklama yapan Berkay Hepgüven, "Enflasyondaki artış nedeniyle oluşan zamlardan herkes gibi bizler de etkilenmekteyiz. Uzun süredir bekletilen zam kararı 24 Ocak Pazartesi günü açıklanmıştır. Açıklanan yüzde 11’lik zam, Trendyol Express kuryeleri tarafından yeterli bulunmamıştır" dedi ve şöyle devam etti:
"Trendyol Express kuryeleri olarak bilindiği üzere taşeron olarak çalışmaktayız ve tüm masraflar şahsımıza aittir. Bu nedenle zamlanan her unsur bizi doğrudan etkilemektedir. Yakıt, vergi dilimleri, Bağ-Kur, motorlu taşıtlar vergisi, kasko, sigorta gibi maddelerde enflasyon nedeniyle ciddi artışlar meydana gelmiştir. Yemek, muhasebe masraflarımızdan sigortamıza kadar her masrafı kendimiz karşıladığımız bilindiği üzere buna rağmen yapılan 1000 liralık zam aylık yakıt giderimizi bile karşılamamaktadır. Yine bilindiği Trendyol Express, araçları bizlere temin ettirmektedir. Bu sebeple her kurye uzun vadeli araç kredi borçlarının içinde kendini bulmuştur. Masraflarımıza ek olarak uzun vadeli kredi borçlarının göz önünde bulundurulması Trendyol Express tarafından şart olmuştur."
'TEPKİMİZİ KONTAK KAPATARAK İLETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Geri adım atmayacaklarını belirten Hepgüven, şu ifadeleri kullandı: "Trendyol Express kuryeleri olarak, Trendyol ve Trendyol Express şirketinden beklentimiz yapılan zammın revize edilmesi, güncel ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak akılcı bir zam teklifini 9 bini aşkın kuryelere iletmesidir. Durumdan geri adım atmayacağını bildiren Trendyol firmasına tepkimizi kontak kapatarak iletmeye devam edeceğiz."
SİPARİŞLERİ DURDURMA ÇAĞRISI
Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Maltepe'de de araçlarıyla bir araya gelen Trendyol çalışanı kuryelerin Bağdat Caddesi'ne doğru konvoylarla ilerlediği kaydedildi. 'Trendyol Çalışanları' adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Trendyol'dan sipariş veren, bu konvoyu gören herkesi taleplerimizi destekleyerek bizimle birlikte siparişleri durdurmaya çağırıyoruz!" denildi.
Maltepe'den Bağdat Caddesi'ne doğru konvoylarla geliyoruz 👏
— Trendyol Çalışanları (@trendyolcalisan) January 25, 2022
Trendyol'dan sipariş veren, bu konvoyu gören herkesi taleplerimizi destekleyerek bizimle birlikte siparişleri durdurmaya çağırıyoruz! #trendyolkuryezam #trendyolzam pic.twitter.com/4CcuQpRIBq
Trendyol kuryeleri tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:
BU İŞİN DETAYLARINI BİZDEN DİNLEYİN: Biz Trendyol Express kargo taşıyıcıları olarak ekonomik kriz sürecinde her geçen gün yakıttan temel yaşam ihtiyaçlarına kadar artan zamlar ve zorlaşan çalışma koşullarının altında ezilirken bize dayatılan sefalet zammını kabul etmediğimiz için buradayız. Patronlar sizlere zamlarla, aldığımız ücretlerle ilgili bir şeyler anlatacak ama gerçekleri, bu işin detaylarını bizden dinleyin istiyoruz. Belki pek çok kişi bilmiyordur ama bizler araçlarımızın tüm giderlerini bize verilen maaşlardan karşılıyoruz. Son 1 yıl içerisinde akaryakıta gelen zam %250 iken bir kargo çalışanın sadece yakıt gideri aylık 2500 ile 3000 TL arasında değişiyor. Bunun yanı sıra vergi ve harçlara %36’lık, araç ve araç parçalarına %100e varan zam yapıldı. Sadece çalışmanın gerekliliği olan zorunlu giderler hesaplandığında ortalama bir Trendyol Express çalışanının aylık masrafı 7500 TL’yi buluyor. Bu hesaba, çalışırken yediğimiz yemek, evimizin kirası, faturalarımız dahil bile değil. Sizler belki aldığımız maaşla sadece kendimizi geçindirdiğimizi düşünüyorsunuz ama bizler neredeyse kargo taşıdığımız araçların masraflarını yetiştirmek için çalışır duruma geldik. Her yeni güne zamlarla uyanırken tüm bunlar düşünüldüğünde bir kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değil.
TRAJİKOMİK ZAMMI KABUL ETMİYORUZ: Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de Trendyol Express’in işe alım yaparken verdiği vaatlere güvenerek arabalarını borç ile alan çalışanların araba borçları da var. Sadece işe dair giderler aldığımızın maaşın tamamına yakınına denk geliyor ve bize temel ihtiyaçlarımızı karşılamak, hayatta kalmak için asgari ücretin çok çok altında bir tutar kalıyor. Kendi işinizi kurun kandırmacası ile tüm yatırım masrafını üstümüze yıkıp bir de emeğimizin karşılığını vermeyerek elde ettiği karlar ile %600’lük bir büyüme yaşayan ve 16.6 milyar dolar yıllık ciro açıklayan Trendyol Express, bizler asla ay sonunu göremezken başarı hikayeleri yazdığıyla övünebiliyor. Biz bu büyümenin, başarının bizlerden alınanlar olduğunun farkındayız. Bu koşullarda bize dayatılan enflasyon oranıyla kıyaslandığında yok hükmünde olan %11’lik trajikomik zam kabul etmiyoruz. İşe dair bütün giderleri işçinin üzerine yıkıp, asgari ücretin altıda bir gelirle hayatta kalmaya mahkum edip, yemek ücreti dahi vermeden üstelik işe geç gelmekten dışarıda iş arkadaşlarımızla beraber kahvaltı yapmaya dair her şeyin bedelini emekçilerin ücretlerinden keserek her geçen gün daha çok zenginleşen Trendyol’un çok övündüğü, tarih yazıyoruz dediği %600 büyümenin hikayesi bizlerin emeklerinin yok sayılmasının tarihidir aslında. Ama bizlerin payına düşen her türlü kötü hava koşulunda kaza riskiyle karşı karşıya kalmak, geçinememek, pandemi ile beraber ağırlaşan çalışma koşulları ve hakkımızı aradığımız iş akdimizin fesih edilmesi tehdididir. Bütün bunları kabul etmiyoruz.
Emeklerimizin karşılığını almak için çıktığımız bu yolda biz Trendyol Express çalışanlarının talepleri çok açık ve nettir.
1. Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda yukarıda belirttiğimiz koşullar göz önüne alınarak daha iyi yaşam koşulları sağlayacak olan %50 zammı istiyoruz.
2. İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan, öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.
3. Hakkını arayan hiçbir Trendyol Express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz.
4. Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazla. Bir dakikalık geç gelmenin sonucu bile ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.
Biz Trendyol Express kargo taşıyıcıları tüm bu taleplerimiz karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz. Güvenceli iş, güvenceli ücret istiyoruz!
ESNAF KURYE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
İşçi olarak kurye çalıştırmayan Trendyol, kendisi açısından daha kârlı bir modelle çalışıyor. Sisteme göre, "esnaf kurye" olarak tabir edilen kuryeler, kendi şirketlerini kuruyor ve Trendyol ile sözleşme yapıyor. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor. Fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler; araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, -çalıştırıyorsa şoför giderlerinden- de sorumlu oldukları için insanüstü bir "performansla" çalışmıyorlarsa ellerinde çok az para kalıyor.
Trendyol bu yıl hem aylık ödentiye hem de paket ücretlerine yüzde 11 zam yapma kararı aldı. Akaryakıtın ve diğer tüm giderlerinin alabildiğine arttığını belirten esnaf kuryeler, enflasyonun çok altındaki zamma tepki gösteriyor.