Tropik meyveler yer altı sularını yok ediyor: 'Üretimi durdurulsun' uyarısı
Muz, mango, avokado, ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin üretimi için derin sondaj kuyuları açıldığını söyleyen Dr. Erol Kesici, yer altı su kaynaklarının yok edildiğine dikkat çekti.
DUVAR - Başta Akdeniz bölgesi olmak üzere Türkiye'de, son yıllarda yarı tropik veya tropik meyve üretimi artmaya başladı. Antalya, Mersin gibi illerde muz başta olmak üzere avokado, mango, ejder meyvesi, passiflora gibi tropik meyvelere yönelik üretim artarken, özellikle üretim sırasında kullanılan su kaynakları tartışma konusu oldu.
100 bin tona yakın muz üretiminin yapıldığı Gazipaşa ilçesi Zeytinada Mahallesi'nde, susuzluk nedeniyle muz bahçeleri sökülmeye başlandı. Bu bahçeler yerine villaların inşa edildiği görüldü.
'DERS ALMALIYIZ'
DHA'ya açıklamalarda bulunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, avokado gibi ürünlerin üretimine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Pişman olmamak için yaşananlardan ders almalıyız.
Örneğin Alanya'da pandemi dönemi bir bölgede o kadar çok muz ve avokado bahçesi kurulmuş ki. Şimdi o bölgedeki sondajlar kurumuş ve insanlar tankerler ile su taşımaya çalışıyor. Birçok avokado ve muz bahçesi de su olmamasına bağlı verim alınamadığından satılığa çıkartılmış durumda" dedi.