Trump ve Cumhuriyetçiler 'kripto' oyların peşinde

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda kripto paraları eleştirmişti. Trump, 27 Temmuz Cumartesi günü kripto konferansında konuşma yapacak.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, bir zamanlar eleştirerek 'dolandırıcılık' olduğunu söylediği kripto para endüstrisinin en büyük konferanslarından birine katılmaya hazırlanıyor.

Trump, Nashville kentinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan Bitcoin 2024 konferansının son günü olan 27 Temmuz Cumartesi günü, burada bir konuşma yapacak. Konferansta, bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr'ın yanı sıra Cumhuriyetçilerin eski başkan aday adaylarından Vivek Ramaswamy, Tennessee Senatörü Bill Hagerty ve Wyoming Senatörü Cynthia Lummis'in de konuşma yapması bekleniyor. Demokratlardan ise Temsilciler Meclisi'nde Kaliforniya vekili olan Ro Khanna etkinlikte yer alacak.

'DEMOKRATLAR DA CUMHURİYETÇİLER DE KRİPTODAN ANLAMIYORDU'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Cumhuriyetçi Parti, kripto endüstrisinin de oylarının peşinde. Parti, sektöre daha az regülasyon taahhüdünde bulunuyor. 

New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi'nden Dr. David Yermack, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin kripto paraları anlamadığını ve hakkında daha fazla şey öğrenmek için çaba göstermediğini söyleyerek, "Kripto, tarihinin büyük bir kısmında partilerden azade bir meseleydi. Cumhuriyetçilerin son bir ya da iki yıl içinde bu tarafa doğru hareket etmeye başladığını düşünüyorum" dedi. 

Öte yandan, üç kripto yanlısı siyasi eylem komitesi Fairshake, Defend American Jobs (Amerikan İşlerini Savunun) ve Protect Progress (İlerlemeyi Koruyun), seçim süreçlerinde 'dost canlısı' adayları desteklemek için 230 milyon doların üzerinde para topladı. Bu etkinin halihazırda hissedildiğini belirten Reuters, kripto yanlısı adayları destekleyen Fairshake'in bu yıl Kaliforniya eyaletinde Senato üyeliği için yarışan Demokrat aday Katie Porter'a karşı 10 milyon dolardan fazla harcama yaptığını aktardı. Bitcoin madenciliğinin iklim krizi üzerindeki etkilerini sorgulayan Porter ise partisi içinde yapılan ön seçimi kaybetti. 

'OLABİLDİĞİNCE ÇOK SİYASETÇİYİ SATIN ALMAK İSTİYORLAR'

Aralarında Gemini kripto şirketini kuran milyarder Winklevoss ikizlerinin de olduğu bazı kripto savunucuları ise Donald Trump'ı destekliyor. Bu isimler, daha önce Trump'a 1 milyon dolar değerinde kripto bağışında bulunmuş ancak söz konusu meblağ federal yasaların öngördüğü maksimum meblağı aştığı için parayı geri almak durumunda kalmışlardı. 

ABD Merkez Bankası'nın paylaştığı verilere göre, ABD'deki yetişkinlerin yüzde 7'si 2023 yılında kripto paraya sahip olmuş ya da bunu kullanmıştı. Bu, 2022 yılına göre 3 puanlık, 2021 yılına göre ise 5 puanlık bir düşüş anlamına geliyordu. Better Markets (Daha İyi Piyasalar) isimli platformun tepe yöneticisi (CEO) Dennis Kelleher, "Sektörün, Amerikan halkının gündemini ele geçirmek ve kendi özel ilgilerini en tepeye koymak için olabildiğince çok siyasetçiyi satın almak istediği çok açık" değerlendirmesini yaptı. Kelleher'e göre, buradaki 'özel ilgi' ise sektörün üzerinde 'hiç ya da çok az' regülasyon olmasını sağlamak.

2021'DEN 2024'E, ELEŞTİRİDEN DESTEĞE

Öte yandan, bu yıl yapılan yıllık konferans daha önceki yıllarda olmadığı kadar çok siyasetçiyi bir araya getiriyor. Trump'ın da etkinliğe katılıp burada bir konuşma yapacak olması ise sektöre yönelik son destek göstergesi olarak yorumlanıyor.

2021 yılında kripto paralara eleştiride bulunan eski başkan, haziranda San Francisco'da düzenlenen bir bağış etkinliğinde, sektörü regüle etme çabaları dolayısıyla Demokratları eleştirmişti. Trump, geçen ay da Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesinde bitcoin madencilik şirketlerinin temsilcileri ile bir araya gelmişti. Trump, yakın zaman önce ABD'li şirketlerin daha fazla bitcoin madenciliği yaptığını görmek istediğini söylemişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)