Trump'a suikast girişimi: ABD İç Güvenlik Bakanı'na celp gönderildi

ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi, Gizli Servis Direktörü Cheatle'ın ardından İç Güvenlik Bakanı Mayorkas'a da Trump'a suikast girişimiyle ilgili ifade vermesi için celp gönderdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Mark E. Green, ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili ifade vermesi için ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas'a celp yolladı. Söz konusu celbin, suikast girişimindeki 'başarısız güvenlik çabalarıyla ilgili belge ve bilgilerle' ilgili olduğu ifade edildi. Green, bundan üç gün önce de yine Trump'a yönelik silahlı saldırıyla ilgili olarak Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'a celp yollamıştı.

Cumhuriyetçi Partili İç Güvenlik Komitesi Başkanı Green, Bakan Mayorkas'a gönderilen celbin, İç Güvenlik Bakanlığı'nın belge ve bilgi talebine yanıt vermemesi ve uymaması üzerine gönderildiğini bildirdi. Buna göre, Green, suikast girişiminden bir gün sonra, 14 Temmuz tarihinde yazdığı mektupta, İç Güvenlik Bakanlığı'nın 13 Temmuz'daki miting için yaptığı planlamaya ve Trump'a saldırının ardından yapılan müdahaleye ilişkin belge ve bilgi talebinde bulunmuştu. Komiteden yapılan açıklamaya göre, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, bu bilgi ve belgeleri, Green'in dile getirdiği zaman içinde komiteye sunmadı.

BAKANLIKTAN HANGİ BİLGİ VE BELGELER İSTENMİŞTİ?

Açıklamaya göre, Mark E. Green'in talep ettiği bilgi ve belgeler arasında, saldırganın Trump'a ateş ettiği bina da dahil olmak üzere etkinliğin yapılacağı alanda güvenliği sağlamak için oluşturulan güvenlik planı, Trump'a sağlanan güvenliğe ilişkin olası bir artış ya da koruyucu kaynaklara dair İç Güvenlik Bakanlığı personeli arasında yapılan yazışmalar, 13 Temmuz'daki etkinlikte tehditleri etkisiz hale getirmek için ABD Gizli Servisi ajanlarının angajman kuralları ve İç Güvenlik Bakanlığı ile eyalet ve yerel kolluk kuvvetleri arasındaki koordinasyon çabalarına ilişkin belge ve iletişim yer alıyordu. 

Greeen, konuya ilişkin açıklamasında, İç Güvenlik Bakanlığı'nın Trump'a yönelik suikast girişimini önlemek ve buna müdahale etmek için gösterilen güvenlik çabalarına ilişkin belge ve bilgi talebine düzgün bir şekilde yanıt verme konusunda başarısız olduğunu söyledi. 

GİZLİ SERVİS DİREKTÖRÜ'NE DE CELP GÖNDERİLMİŞTİ

Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ABD'de mevcut ve eski başkanların güvenliğini sağlamaktan sorumlu olan Gizli Servis de güvenlik zafiyeti suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Saldırıdan sonra açıklama yapan Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, mevkii dolayısıyla tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu söylemişti. Komite, Baakn Mayorkas'tan üç gün önce Kimberly Cheatle'a da celp yolladı. 

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, çarşamba günü gönderilen söz konusu celp, Gizli Servis Direktörü'nün Trump'a yönelik suikast teşebbüsüne ilişkin Kongre'de yapılacak ilk Kongre duruşmasında hakim karşısına çıkmasını öngörüyor. 

GİZLİ SERVİS DİREKTÖRÜNE İSTİFA ÇAĞRISI

Trump'a yönelik suikast girişimini engellemede başarısız olmakla eleştirilen ABD Gizli Servisi ve Direktör Kimberly Cheatle, Cumhuriyetçi Parti'den gelen baskıyla karşı karşıya.

Milwaukee şehrinde yapılan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’ne katılan Gizli Servis Direktörü Cheatle, burada bir grup Cumhuriyetçi Kongre üyesinin tepkisiyle karşılaşmıştı. Tennessee Senatörü Marsha Blackburn, kongre alanında yürüyen Cheatle'ın peşinden giderek, "Bu bir suikast girişimiydi. İnsanlara cevap borçlusun. Başkan Trump'a cevap borçlusunuz" diye bağırmıştı. Gruptaki Wyoming Senatörü John Barrasso da ABD Gizli Servisi Direktörü Cheatle'ın hiçbir cevap vermeden yürümeye devam etmesine tepki göstererek, "Bu sessizlik gerçeklere karşı duvar örmektir" ifadesini kullanmıştı.

Sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde Cheatle'ın daha sonra durup etrafını çeviren Kongre üyelerini başını sallayarak dinlediği, sordukları soruları ise "Burası bunlara cevap vermenin yeri ve zamanı değil" diyerek yanıtsız bıraktığı duyulmuştu..

AA'nın aktardığına göre, Blackburn ve Barrasso, Senato üyelerine verilen brifingten sonra yaptığı açıklamalarda, Gizli Servis'in eski başkan Donald Trump'a suikast girişimi öncesi zanlıyı 'şüpheli' olarak bir saat önceden bildiğini duyurmuş, buna rağmen saldırının engellenememesi nedeniyle Cheatle’ye istifa çağrısında bulunmuştu.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)