Trump'ın azil duruşması bugün Senato'da başlıyor

Temsilciler Meclisi'nde iki kez azledilen ilk başkan olarak ABD tarihine geçen Donald Trump'ın azil duruşması bugün Senato'da başlayacak. Kongre binası baskınında 'isyana teşvikle' suçlanan Trump'ın azil yargılamasının, pazar gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taraftarlarının 6 Ocak'ta Kongre binasına düzenlediği saldırıda 'isyana teşvikle' suçlanan ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın azil davası bugün Senato'da başlayacak. İki kez azledilen ilk başkan olarak ABD tarihine geçen Trump, aynı zamanda görev süresi dolduktan sonra yargılanan ilk başkan olacak. 

Ocak ayında Temsilciler Meclisi tarafından azledilen Trump'ın Senato'daki azil süreci, eski bir başkanın yargılanmasının yasal olup olmadığı konusunda yapılacak tartışma ve oylamanın ardından başlayacak. İddia ve savunma makamlarının sürecin anayasaya uygun olup olmadığı konusunda yaklaşık dört saat süren bir görüşme yaptıktan sonra Senato azil sürecinin anayasaya uygunluğunu oylayacak. 

Senato'da çoğunluğun sürecin anayasaya uygun olduğu yönünde oy kullanması halinde iddia ve savunma makamlarına argümanlarını sunmaları için her iki tarafa da sunumları için 16'şar saat sür

DURUŞMAYA 'ŞABAT ARASI' VERİLECEK

Dava sırasında tanık çağırılmayacak. Eğer savcılar tanık istediklerine karar verirse bu konuda oylama yapılacak. Trump da daha önce ifade vermesi için yapılan çağrıyı reddetmişti. Yargılamaya, Trump’ın savunma ekibinin isteğiyle, cuma akşamı ara verilecek ve pazar günü akşamüstü yeniden başlanacak. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Trump'ın ekibinin Şabat nedeniyle böyle bir talepte bulunduklarını söylemiş, "İsteklerine saygı duyuyoruz ve elbette bunu yerine getireceğiz" açıklaması yapılmıştı. 

Senatörlerin soruları ve kapanış konuşmaları için eşit zaman tanınacak, ayrıca istenmesi durumunda Senato’ya müzakere hakkı verilecek. Daha sonra da azil maddesi üzerinde oylamaya geçilecek. Schumer'a göre eski başkanın suçlu bulunması durumunda yeniden kamu görevinde yer alması ve eski başkanlıktan kaynaklanan ayrıcalıklardan yararlanmasının önüne geçilmesi için bir oylama daha yapılacak. Trump’ın Senato'da suçlu bulunması için üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor; bu da 67 Senatör anlamına geliyor.

AZİL DURUŞMASINDA ANAYASAYA UYGUNLUK TARTIŞMASI

Avukatları pazartesi günü sundukları yazılı dilekçede, Trump’ın seçim sonuçlarını eleştirirken Anayasa’nın Birinci Ek Maddesi’yle koruma altına alınan ifade özgürlüğü hakkını kullanmakta olduğunu savundu. Avukatları ayrıca eski başkanın 6 Ocak Kongre saldırısı öncesinde destekçilerini barışçı gösteri düzenlemeleri için cesaretlendirdiğini kaydederek, bu nedenle Trump’ın saldırıyı teşvik etmekle suçlanamayacağını da ileri sürdü. Avukatlar, ayrıca görev süresi dolduğu için Senato’nun Trump’ı yargılama yetkisine sahip olmadığı görüşünde. (Amerika'nın Sesi/DW Türkçe)