TTB: Toplum bağışıklığı için 6 ayda 120 milyon doz aşı yapılmalı

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi aşılamanın başlamasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Sağlık Bakanlığı'nın süreci yönetme şekline bir dizi eleştiri getiren TTB, “Bilimsel olarak etkili ve güvenli her aşının yanındayız” dedi. TTB ayrıca toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekmektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Çin'li Sinovac firmasından alınan CoronaVac aşısının sağlık çalışanlarına öncelik tanınarak vurulmaya başlanmasının ardından zirveye ulaşan aşı güvenilirliği tartışmasını değerlendirdi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi imzasıyla yayınlanan açıklama “Öncelikle ve bir kez daha vurgulamak isteriz: Aşı tüm canlılar için hayat kurtaran ortak bir değerdir. Aşılamalarla her yıl yaklaşık üç milyon insan yaşama tutunmaktadır. COVID-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır” ifadeleriyle başladı.

Türkiye’de ilk COVID-19 hastası resmî olarak 11 Mart 2020 tarihinde açıklandığı günden beri Sağlık Bakanlığı’nın veri paylaşımlarının şeffaf olmadığını, bilimsel akla aykırı uygulamalarla devam ettiğini ve ve korumaya değil güvenliğe dayalı iç politikalar nedeniyle başarısız sonuçlarla karşılaşıldığı vurgulanan açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “Pandemi nedeniyle bugüne kadar on binlerce yurttaşımız ve yüzlerce sağlık çalışanımız yaşamını kaybetmiştir. Siyasi otorite maske dağıtımındaki belirsizlikler ve gecikme gibi aşı uygulamasına gelindiğinde de çözüm üretmede başarısız olmuştur.

'BİLİMSEL OLARAK ETKİLİ VE GÜVENLİ HER AŞININ YANINDAYIZ

'Bilimsel olarak etkili ve güvenli her aşının yanındayız. Aşıların etkililik ve güvenilirlik verilerinin, özellikle Faz 3 verilerinin, bağımsız bilim kurulları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini, kamuoyu ve basınla paylaşılmasının katılım sağlamak için önemli olduğunu bildirmiştik. Ancak gelinen aşamada AKO verilen aşının hangi bilimsel kurul tarafından ve hangi verilerle değerlendirildiği belirsizliğini korumaktadır.

Mevcut durumda dünyada uygulanmaya başlanan dört aşının hastalığı önleme konusundaki etkililikleri farklı olmakla birlikte ağır hastalık ve ölümleri önleme konusunda etkililiklerinin %100’e yakın olduğu, farklı yaş ve risk gruplarında etkililik ve yan etki açısından değişiklikler gözlendiği, bugüne kadarki veriler ışığında hiçbirinin ciddi yan etki oluşturmadığı gözlenmektedir

6 AYDA 120 MİLYON DOZ

Toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için %80 etkili olan bir aşıda toplumun %75-90’ının aşılanması gerekmektedir Daha düşük düzeyde etkili aşılar için ise tüm toplumun aşılanmasının gerektiği ifade edilmektedir. Bu değerlendirme ışığında Türkiye’de uygulanacağı söylenen aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)