TTB ve SES: Deprem bölgesinde yeterli beslenememe sorunu artarak devam ediyor

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Adıyaman’da 400’ün üzerinde çocuk ile yapılan ölçümlerde sonuçların Hatay'dakinden daha kötü olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Adıyaman’da yürütülen malnütrisyon çalışmaları kapsamında beş yaş altı çocuklarda tespit ettiği beslenme ve gıda güvencesi sorunlarına ilişkin değerlendirmelerini basın toplantısı ile paylaştı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap; deprem bölgesinde beş yaş altı çocukların beslenme durumlarının hem gıdaya hem de sağlığa erişim için bir gösterge olduğunu söyledi. Adıyaman’da 400’ün üzerinde çocuk ile yapılan ölçümler ve 25 kişiyle yapılan nitel görüşmeler ışığında ortaya çıkan sonuçların Hatay’dakinden daha kötü olduğuna dikkat çeken Azap, “Depremin üzerinden 1,5 yıl geçmiş olmasına karşın deprem bölgesinde insan eliyle yaratılan sorunların sürdüğünü görüyoruz. TTB olarak, deprem bölgesindeki çalışmalarımızı sürdürmeye ve bilimsel verilerden yola çıkarak bilimsel çözümler sunmaya devam edeceğiz” dedi.

SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey ise malnütrisyon çalışmalarından elde edilen bulgular ışığında önerileri şöyle sıraladı: 

"Gıda güvencesi ve güvenliği ile ilgili durum düzenli aralıklarla saptanmalı ve izlenmelidir.

Çocukların sağlık takibi ve beslenme izlemleri yapılmalı ve kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılmalıdır.

Beslenme yetersizliklerine uygun vitamin ve mineral takviyeleri sağlanmalı, özellikle yetersiz beslenen çocuklar için takviye programları geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.

Çocuklar için yeterli ve besleyici gıda düzenli olarak sağlanmalıdır.

Mutfak koşullarının iyileştirilmesi ve hijyen acilen sağlanmalı, gıda güvenliği için saklama koşulları iyileştirilmeli, elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için gerekli altyapı güçlendirilmelidir. Tüm bunlar barınma koşullarının iyileştirilmesi bir an önce konteynırlardan kalıcı konutlara taşınma ile mümkündür. Bu nedenle kalıcı konutlara geçiş için süreç planlanmalı ve en kısa zamanda geçiş yapılmalıdır.

Herkesin temiz içme suyunun erişimi sağlanmalı, çevresel hijyen ve sanitasyon sağlanmalıdır.

Hane ekonomisi güçlendirilmeli, istihdam olanakları sağlanmalı, yerel tarım ve hayvancılık güçlendirilmelidir."