TTB’den, Erdoğan ile Meclis'e intörn hekim ve diş hekimi çağrısı
TTB, intörn hekimler ve diş hekimlerinin maaşlarında beklenen ödemelerin yapılmadığını belirterek TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağırılmasını talep etti.
ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Temmuz’da devlete bağlı üniversitelerdeki tıp ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacağını açıkladı.
Yaklaşık bir aydır intörn hekim ve diş hekimlerine yasal düzenleme yapılmadığı için ödeme yapılmadığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı’na mektup yazdı. Tabipler, intörn hekimler ve diş hekimlerinin maaşlarında iyileştirilme yapılması için TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağırmasını istedi.
'MEMNUNİYETLE KARŞILADIK'
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın imzasını taşıyan yazıda, “4.350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar olarak belirlenmiştir. İntörn hekimlerin emekleri karşılığında ödenen bu tutar, halihazırda açlık sınırının altında olan asgari ücretin de çok çok altında kalmakta, neredeyse üçte birine denk gelmektedir. Bu bakımdan intörnlere asgari ücret ödeneceğine dair yapılan duyurular, bir ölçüde de olsa iyileştirme sağlayacağından tarafımızdan da memnuniyetle karşılanmıştır. Ne var ki bugüne kadar beklenen ödemelerin yapılması için gerekli adımlar atılmamıştır” denildi.
Türk Tabipleri Birliği’nin Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı’na yazının tamamı şöyle:
SOMUT BİR GELİŞME GÖRÜLMEDİ: 18.07.2022 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamada tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine yani intörn hekim ve diş hekimlerine asgari ücret tutarında ödeme yapılacağı duyurulmuştur. Bugüne kadar ödeme konusunda somut bir gelişme görmeyen intörn hekimler, Birliğimize bilgi ve destek isteyen başvurular yapmaktadırlar.
GEREKLİ ÖDEMELER YAPILMADI: Bilindiği gibi intörn hekimlere maaş ödenmesinin hukuksal dayanağı, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’na Ek Madde 29 düzenlemesidir. Maddede ödenecek ücret “4.350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar” olarak belirlenmiştir. İntörn hekimlerin emekleri karşılığında ödenen bu tutar, halihazırda açlık sınırının altında olan asgari ücretin de çok çok altında kalmakta, neredeyse üçte birine denk gelmektedir. Bu bakımdan intörnlere asgari ücret ödeneceğine dair yapılan duyurular, bir ölçüde de olsa iyileştirme sağlayacağından tarafımızdan da memnuniyetle karşılanmıştır. Ne var ki bugüne kadar beklenen ödemelerin yapılması için gerekli adımlar atılmamıştır.
ÖDEMELER YASA DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI: İntörn hekimlerin bir yandan ekonomik olarak zorlayıcı eğitim hayatlarını sürdürebilmesi, bir yandan da emeklerine verilen değerle birlikte motivasyonlarının artırılması için beklenen görece yüksek gelire bir an evvel kavuşturulmaları büyük önem taşımaktadır. Kuşkusuz bu ödemenin yapılabilmesi, Yasa değişikliğine bağlıdır. Her ne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girmişse de Anayasa’nın 93.maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı tarafından Meclis'in toplantıya çağrılması mümkündür. Tatilin 1 Ekim 2022’ye kadar süreceği gözetildiğinde, söz konusu Anayasa kuralının işletilmesini ve intörn hekim ve diş hekimleri ile ailelerinin mağduriyetlerinin bir an önce giderilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması talebimizi bilgilerinize sunarız.”
BAKAN KOCA: MECLİS TATİLDE
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi: "İntern doktorlara yapılan ödemenin asgari ücret düzeyine çıkarılması kararı 18 Temmuz'da açıklandı. TBMM, 1 Temmuz'da tatile girmişti. Yeni yasama döneminde, gerekli irade tecelli edecektir. Asgari ücret düzeyinde ödeme, Meclis'ten çıkacak yasayla uygulamaya konacak."