TTGV Başkanı Usluel: İklim teknolojilerinde öncü olma fırsatı var

TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Değerhan Usluel ‘Öncül Proje Yatırım Programı'nın detaylarını anlattı, iklim teknolojilerinde öncül rol oynama fırsatı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Başkanı Değerhan Usluel, iklim teknolojileri alanındaki projeleri desteklemek amacıyla Öncül Proje Yatırım Programı'nı hayata geçirdiklerini belirterek, "Programa şu anda 400 milyon liralık kaynak ayırdık, bunu iki katına kadar büyütme imkanımız var. Önümüzdeki 5 senede minimum 5 büyük öncül projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz" dedi.

‘ÖNCÜ BİR ROL OYNAMA ŞANSIMIZ VAR’

AA'nın haberine göre Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve sınırda karbon vergisinin ihracatçılar ve Türkiye'nin uluslararası rekabetçiliği için yarattığı risklere dikkati çeken Usluel, gelecek dönemde devletler ve şirketlerin, yıllık 5 trilyon dolarlık kaynağı iklim teknolojilerine yönelteceğini ifade etti.

Usluel, Türkiye'nin iklim teknolojileri alanındaki “dalgayı” kaçırmaması gerektiğini ifade ederek, "İklim teknolojilerinde dünyada herkesle aynı noktadayız, yarışa aynı noktadan başlıyoruz. Geri kalmadan bu konuda öncü bir rol oynama şansımız var. Bu, Türkiye için önemli fırsat. Fırsatı değerlendirmek için bu pazarın varlığını kabul etmemiz ve bununla ilgili yatırımlara başlamamız gerekiyor" diye konuştu.

İklim teknolojilerinin, enerji, tarım, yapı teknolojileri, ulaşım ve temiz üretim olmak üzere 5 sektörden oluştuğu bilgisini veren Usluel, “Yapmaya çalıştığımız şey, belirli olgunluğa gelmiş projelerin Türkiye'de ilk uygulamalarını gerçekleştirmek. Bununla ilgili bir de Öncül Proje Yatırım Programı'mız var. Öncül Proje Yatırım Programı'na şu anda 400 milyon liralık kaynak ayırdık. Bunu iki katına kadar büyütme imkanımız var. Önümüzdeki 5 senede minimum 5 tane büyük öncül projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YATIRIM BANKALARI BORÇ TARAFINDA’

TTGV olarak her proje başına 10 milyon dolarlık destek sağlayacaklarını ancak bu projelerin toplam değerinin 50 milyon dolar civarında olduğunu vurgulayan Usluel, "Örneğin, yatırım bankaları bu işin daha çok borç tarafında yer almayı arzu ediyor. Bazı yatırımcılar bu işin sermaye tarafında yer almayı arzu ediyor ama bütün bu paketin bir araya gelmesi için bir yatırımcının riski alıp öz sermayeyi, katalitik öz sermayeyi koyması gerekiyor. TTGV'nin rolü burada, büyük yatırım projelerinde çıkış önceliği olmayan öz sermayeyi koymak olacak. Türünün ilk örneği projeleri gerçekleştirirken ilk riski alan, öz sermayeyi koyan yatırımcı olacağız. İlk öncül projemiz, uzun süreli şebeke ölçeğinde enerji depolama projesi olacak" diye konuştu.

‘KAPSAMLI PROJELER HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Enerjinin, Türkiye'nin dış bağımlılığının en fazla görüldüğü alan olduğuna işaret eden Usluel, "Enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan, özellikle güneş kaynağından üretebildiğimiz takdirde hem ekonomik hem jeopolitik olarak Türkiye'nin önünü açan bir alan. Enerji depolama, güneş enerjisini baz enerji haline getirmenin tek yolu. Eğer güneş enerjisiyle ülkeyi çevirmek istiyorsak enerji depolamaya başlamamız gerekiyor. Bunun teknolojisi de lityum batarya değil. Farklı teknolojilerle şebeke ölçeğinde enerji depolama kurmak ilk projemiz" dedi.

Enerji depolama konusundaki ilk projeyi ekim ayında gerçekleştirmeye başlayacaklarını ifade eden Usluel, "Bu tür projelerde bir girişimciye destek şeklinde çalışma olmuyor. Çalışma grubu içinde bir konsorsiyum oluşturmaya çalışıyoruz. Şu anda enerji depolama projesinde Elektrik Üreticileri Derneği, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği, Türkiye'nin en büyük üreticileri, en büyük dağıtım şirketleri ve kamu kurumlarıyla temasta olduğumuz bir yapıyla ilerliyoruz. Bu yapıda bir noktada diğer yatırımcılarla birlikte bir yatırıma girilecek. Yatırımcıların kim olduğu belli değil. Bizim yönlendirdiğimiz güdümlü, bu işin üreticileri, yatırımcıları ve tüketicilerin de işin içinde olacağı büyük kapsamlı projeleri hayata geçireceğiz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)