TÜBİTAK ve Bayraktar'ın Birgün'e açtığı davalar reddedildi
TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ve ailesinin haklarında çıkan haberlerin ardından Birgün’e açtığı iki tazminat davası da mahkeme tarafından reddedildi.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından Birgün’e açılan iki tazminat davası da reddedildi.
Birgün'ün haberine göre, TÜBİTAK, 21 Ağustos 2021’de yayımlanan ‘TÜBİTAK damadın vakfına çalışıyor’ başlıklı haber nedeniyle Birgün’ün imtiyaz sahibi İbrahim Aydın’a, muhabiri İsmail Arı’ya ve gazeteye 100 bin liralık tazminat davası açmıştı.
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere yer verilen haberde Selçuk Bayraktar’ın ağabeyi Haluk Bayraktar’ın TÜBİTAK’ın yönetim kurulu üyesi ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı olduğuna değinildi. Haberde, T3 Vakfı’nın yürütücüsü olduğu TEKNOFEST için 2021 yılında da 7,6 milyon TL harcadığı aktarılıyordu.
HABER GERÇEK, KAMU YARARI VAR
Ankara 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 6 Ekim’de cevap gönderen Birgün’ün avukatları, “Bir tüzel kişinin, gerçek kişilerden farklı olarak onurunun zedelendiğini veya manevi bir acı hissettiğini ileri sürerek herhangi bir talepte bulunması mümkün değildir. Tüzel kişinin haberden veya içerikten somut olarak nasıl bir maddi zarara uğradığını göstermesi gerekecektir. Haberin muhatabı kamu tüzel kişisi ise böyle bir zarardan bahsedilemeyeceği de açıktır. Davaya konu haberin kamuoyunu yakından ilgilendirdiği de şüphesizdir. Davacı kamu kurumudur. Tasarrufları hakkındaki eleştiri ve haberlere tahammüllü olmak durumundadır” ifadelerini kullanmışlardı. Ankara 18’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Nisan’da davanın reddine karar verdi.
BAYRAKTAR’IN DAVASI DA REDDEDİLDİ
Selçuk Bayraktar’ın 5 Ekim 2019’da yayımlanan ‘Damada kıyak üstüne kıyak’ başlıklı haber nedeniyle açtığı tazminat davası da reddedildi. Selçuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar ve ölen babası Özdemir Bayraktar, Birgün’e toplam 100 bin liralık tazminat davası açmıştı.
Haberde, Baykar’a ait İHA üretim tesisinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile özel endüstri bölgesi ilan edilmesine ilişkin bilgiler yer alıyordu. İstanbul 8’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 29 Mart’ta davayı reddederken gerekçeli kararında ise şu ifadelere yer verdi: “Davaya konu haberdeki konunun güncel olduğu, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığı, habere yönelik toplumsal ilginin bulunduğu, yazıdaki ifadelerin eleştiri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bir gazetecilik tekniği olarak çarpıcı başlık tekniğine göre haberin manşet edildiği, bu haliyle de davacılar yönünden kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığı sonucuna varılmakla...” (HABER MERKEZİ)