TÜGİS'ten kurbanda hijyen koşulları için uyarı

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası, kurban kesimi esnasında uyulması gereken hijyen koşulları ve etin uygun şartlarda muhafazası konularına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bayramda hava sıcaklıklarının 30 derece civarında olması bekleniyor ve sıcak hava bakterilerin üreme hızını artırıyor. Temel protein kaynaklarından olan kırmızı etin, güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için hijyen ve uygun muhafaza koşullarının sağlanması hayati önem taşıyor. Kurban Bayramı yaklaşırken, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası TÜGİS, kesim esnasında uyulması gereken hijyen koşulları ve etin uygun şartlarda muhafazası konularına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Gıda güvenliği için uygun hijyen ve muhafaza koşullarını sağlamaya azami özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden TÜGİS Başkanı Kaan Sidar “Gıda sanayimiz gıda güvenliğini sağlamak için çeşitli antibakteriyel ve inovatif işleme teknolojileri kullanıyor. Yüksek basınçlı işlem (HPP) teknolojisi, et ürünlerinde bakteriyel kontaminasyonu azaltmak için kullanılırken, modifiye atmosfer paketleme ve vakum paketleme gibi yöntemlerle tazelik muhafaza ediliyor. Gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla üretilmiş olan bu teknolojilerin ev ortamında uygulanabilmesi mümkün olmasa da risklerin minimize edilebilmesi için vatandaşların bilim insanlarının tavsiyelerine uyması gerekiyor” dedi.

'HİJYEN KOŞULLARINA DİKKAT EDİLMESİ KRİTİK ROL OYNUYOR'

Kurbanlık hayvan satın alımında ve kesiminde dikkat edilecek önemli konuların altını çizen TÜGİS Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık “Güvenli kurban eti tüketimi, hayvanların uygun koşullarda beslenmesi ve yetiştirilmesi, asgari hijyenik şartlarda kesilmesi ve etlerin hijyenik ortamlarda hazırlanıp sunulmasıyla sağlanabilir. Bu süreçte hijyen koşullarına dikkat edilmesi, hem halk sağlığı hem de hayvan sağlığı için kritik bir rol oynuyor. dedi.

 

'KÜÇÜKBAŞ  4, SIĞIR KARKASLARI 8-10 SAAT DİNLENDİRİLMELİ'

Kurban kesimlerinin yetkili kurumların belirlediği asgari hijyenik şartlara sahip kurban kesim alanlarında yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Artık şöyle konuştu:

“Kurban etlerinin hijyenik bir şekilde muhafazası, etin kalitesinin korunması ve halk sağlığının güvencesi açısından büyük önem taşıyor. Kesilen etler serin bir yerde dinlendirilerek uygun sıcaklıklarda saklanmalı. Küçükbaş hayvan karkasları en az dört saat, sığır karkasları ise en az sekiz-on saat dinlendirildikten sonra parçalanmalı ve soğutma işlemi uygulanmalı. Etlerin hızla bozulmaması için sıcak halde kapalı kaplara veya poşetlere konulmamalı ve üst üste istiflenmemeli. Buzdolabında muhafaza süresi genellikle beş-altı gün olup, kıyma haline getirilmiş etlerin muhafaza süresi ise en fazla on iki saat olmalı. Daha uzun süreli muhafaza için etler -18°C'de dondurulmalı ve gerektiğinde kullanılmak üzere küçük porsiyonlar halinde muhafaza edilmeli”