TÜİK'ten 'İstatistiklerle Gençlik' bültenine gelen eleştirilere yanıt: Veri gizleme girişimi yok
TÜİK, geçen hafta açıkladığı 'İstatistiklerle Gençlik' bültenine eleştirilere yanıt verdi: "Verileri gizleme girişimi olmadığı gibi araştırma sonuçları şeffaf şekilde kullanıcılarla paylaşılmıştır."
DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gençlerde mutluluk oranını belirlemeye yönelik hazırladıkları bültene ilişkin eleştirilere yanıt vererek, Kurumun araştırma sonuçlarını şeffaf şekilde kullanıcılarla paylaştığını duyurdu.
TÜİK, bazı internet sitelerinde 'İstatistiklerle Gençlik' bülteninin gerçeği yansıtmadığına dair yer alan haberlere ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, söz konusu haber bülteninde 15-24 yaş grubundaki genç nüfusla ilgili verilen bilgilerin, TÜİK tarafından gerçekleştirilen hane halkı araştırmaları ile idari kayıtların son dönem verilerine dayandığı ifade edildi.
Bültendeki spot ve altındaki bilgilerin, alan uygulaması 1-30 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen "Yaşam Memnuniyeti Araştırması"nın 2022 yılı uygulamasına dayandığı belirtilen açıklamada, anılan araştırmanın bireylerin genel mutluluk algısını, toplumsal değer yargılarını, temel yaşam alanlarındaki genel ve kamu hizmetlerinden memnuniyetlerini ölçmek, memnuniyet düzeylerinin zaman içindeki değişimini takip etmek amacıyla, 2003'ten itibaren düzenli olarak gerçekleştirildiği ve sonuçlarının yıllık olarak TÜİK'in web sayfasından açıklandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, araştırma kapsamında, 18 ve daha yukarı yaştaki kişilerle yüz yüze görüşme yapılarak bilgi derlendiğine işaret edilerek, araştırma soruları içinde "Genel olarak yaşamınızı bir bütün halinde düşündüğünüzde kendinizi ne kadar mutlu hissedersiniz?" sorusuna verilen yanıtlardan bireylerin mutluluk düzeyinin elde edildiği vurgulandı.
Açıklamada, araştırmaya dair şu bilgilere yer verildi:
"Bireylerden Likert 5'li ölçeğine göre 'çok mutlu', 'mutlu, 'orta, 'mutsuz' ve 'çok mutsuz' şeklinde cevap alınmaktadır. Veri analizlerinde 'çok mutlu ve 'mutlu' birleştirilerek 'mutlu', 'mutsuz' ve 'çok mutsuz' birleştirilerek 'mutsuz' şeklinde 3'lü ölçekte değerlendirmeler yapılarak yayımlanmaktadır. Haber bülteninde yer alan spot başlıkta kendini hem 'mutlu' hem de 'orta' düzeyde mutlu hissettiğini belirten genç nüfusun oranı verilmiştir. Yüzde 47,9 ile yüzde 36,4 oranlarının toplamı olan yüzde 84,3 oranı, kendini hem 'mutlu' hem de 'orta' seviyede mutlu hissettiğini belirten gençlerin oranıdır. Haber bülteninin ek tablolarında da yıllara göre değişimi gösteren bilgiler açıkça sunulmuştur. Haber bülteninde veri kaynakları ve detaylı tablolar açıkça sunulmuştur. TÜİK'in verileri gizleme gibi bir girişimi olmadığı gibi araştırma sonuçları şeffaf bir şekilde kullanıcılarla paylaşılmıştır."
Ne olmuştu?
TÜİK’in 17 Mayıs’ta açıkladığı ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ sonuçlarına göre, 2022'de 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerden kendini mutlu hissettiğini belirtenlerin oranı yüzde 49,7 iken, kendini orta seviyede mutlu hissettiğini belirtenlerin oranı yüzde 34,5, kendini mutsuz hissettiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 15,9 oldu.
18-24 yaş grubundaki genç nüfus içinde kendini mutlu hissettiğini belirtenlerin oranı yüzde 47,9 olarak belirlendi. Kendini mutlu hissettiğini söyleyen 18-24 yaş grubundaki genç erkek nüfusun oranı yüzde 44,1 iken genç kadın nüfusun oranı yüzde 51,9 olarak hesaplandı. (HABER MERKEZİ)