Tulsa katliamından öldürülenleri anan Biden: Bugün en ölümcül tehdit IŞİD, El Kaide değil, beyaz ırkçılar
ABD Başkanı Biden, beyazların 100 yıl önce siyahları katlettiği Tulsa'yı ziyaret etti. Biden, ABD'deki en ölümcül tehdidin El Kaide veya IŞİD değil, beyaz üstünlüğünü savunanlardan geldiğini söyledi.
DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde yüzlerce siyahın beyaz çeteler tarafından öldürülmesinin 100'üncü yıldönümünde katliamın yapıldığı mahalleyi ziyaret etti. Biden, görev başındayken Tulsa’daki katliam alanını ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.
Tulsa'nın Greenwood mahallesinde bundan 100 yıl önce öldürülenlerin yakınlarıyla biraraya gelen Biden, katliam sırasında mahallede yaşayan Viola Fletcher, Hughes Van Ellis ve Lessie Benningfield Randle ile de görüştü. Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre Biden, Tulsa’daki temasları çerçevesinde olaylarla ilgili bir müzeyi de gezdi.
'BU BİR İSYAN DEĞİLDİ KATLİAMDI'
Daha sonra katliamın 100’üncü yıldönümünün anıldığı etkinlikte konuşma yapan Biden, 31 Mayıs ve 1 Haziran 1921 tarihlerinde Tulsa’da yapılan ancak uzun yıllar boyunca tarih kitaplarında yer almayan, yerel gazeteler tarafından da haberi yapılmayan katliamla ilgili olarak, ‘’Burada yaşananlar tarihte çok uzun bir süre boyunca sessizce anlatıldı. Bu bir isyan değildi. Bu bir katliamdı ve tarihteki en kötülerinden biriydi. Ama bu tek örnek de değildi’’ dedi.
'BAZI ADALETSİZLİKLER GİZLENEMEZ'
Bu olayları hafızalardan silmek için açık bir çaba yürütüldüğüne değinen Biden, ‘’Ama tarihin sessiz olması, bunların yaşanmadığı anlamına gelmez. Karanlık birçok şeyi saklasa da hiçbir şeyi silmez. Bazı adaletsizlikler öylesine çirkin, korkunç ve üzücüdür ki ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın gizlenemez’’ dedi.
Konuşmasında ırksal eşitsizlikle mücadele konusunda atılacak bazı adımları açıklayan Biden, dezavantajlı durumdaki küçük şirketlere sağlanan federal ihale imkanlarının kapsamının genişletilmesi, Greenwood gibi yoksul mahallelere milyarlarca dolarlık yatırım yapılması ve konut ayrımcılığıyla mücadele etmek için yeni girişimlerin başlatılması gibi planların ayrıntılarından söz etti.
Biden konuşmasında, ABD’de oy hakkının baskı altına alınmasına yönelik çabalarla ve bu konuda çıkartılan yasalarla mücadele etme sözü de verdi ve yönetiminin, oy haklarının korunmasına yönelik çalışmalarına öncülük etmesi için Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i görevlendirdiğini açıkladı. Ülke genelindeki eyaletlerde Cumhuriyetçilerin oy haklarını kısıtlamaya yönelik girişimlerini sert biçimde eleştiren Biden, ‘’Bu kutsal hak daha önce hiç görmediğimiz bir yoğunlukta saldırı altında’’ ifadesini kullandı.
Biden, Greenwood’da yaşananlarla dört yıl önce Virginia’nın Charlottesville kentinde beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların düzenlediği gösteriler ve 6 Ocak’taki Kongre baskını arasındaki benzerliklere ve ABD’de son dönemde Yahudiler, Asya kökenlileri de hedef alan nefret eylemlerine işaret ederek, ‘’Nefret hiçbir zaman yenilmedi sadece saklandı. Liderleri tarafından birazcık oksijen verildiğinde hemen kayanın altından geri çıkıyor. Nefrete sığınacak yer imkanı tanımamalıyız’’ diye konuştu.
'BUGÜN EN ÖLÜMCÜL TEHDİT IŞİD, EL KAİDE DEĞİL, BEYAZ IRKÇILAR'
Biden, ‘’beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlardan kaynaklı terörün bugün ABD’deki en ölümcül tehdit olduğunu’’ kaydederek, ‘’IŞID değil, El Kaide değil, beyaz ırkçılar’’ ifadelerini kullandı. Biden, pazartesi günkü bildirisinde de tüm Amerikalılara "ülkedeki ırksal terörün derin kökleri üzerinde düşünme ve kendilerini ülke çapında sistematik ırkçılığın kökünü kazıma görevine yeniden adama" çağrısında bulunmuştu.
Başkan Biden'ın Tulsa ziyareti, ABD'de beyaz çoğunluğun azalmaya başladığı, beyaz ırkçı grupların oluşturduğu tehditlerin arttığı ve geçen yıl siyah George Floyd'un polis nezaretinde hayatını kaybetmesinden sonra ülkede siyahlara yönelik muamelelerin yeniden gündeme geldiği döneme denk geldi.
Siyah seçmen desteğinin gücüyle başkanlığı kazanan Biden, 2020 seçim kampanyası sırasında ırksal eşitsizlikle mücadeleyi en önemli platformlarından biri haline getirmişti. Ölümünün birinci yıldönümünde George Floyd'un ailesiyle biraraya gelen Biden, Floyd'un adını taşıyan polis reformu yasasının geçirilmesi için çaba gösteriyor.
TULSA’DA NE OLMUŞTU?
Kamuoyunun 31 Mayıs ve 1 Haziran 1921 tarihlerinde Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde yapılan ancak uzun yıllar boyunca okullarda okutulan tarih kitaplarında yer almayan ve yerel gazeteler tarafından haberi yapılmayan katliama yönelik ilgi ve bilinci son yıllarda arttı.
Beyaz bir kadının siyah bir erkeğe saldırı suçlamasında bulunması üzerine Tulsa'da siyah nüfusun çoğunlukta olduğu varlıklı Greenwood mahallesine 31 Mayıs ve 1 Haziran 1921 tarihlerinde beyazların düzenlediği saldırılarda tahminen 300 siyah öldürülmüş, siyahların evleri ve işyerleri kundaklanmış ve yağmalanmıştı.
Beyaz kadının suçlamaları kanıtlanamamış, sigorta firmaları zararı karşılamamış, saldırıların sorumluları adalet önüne çıkarılmamıştı. (Amerika'nın Sesi)