Tunç Soyer: Çeşme Projesi'nin yaratacağı tahribatı çok iyi biliyoruz, vazgeçin

'Çeşme Projesi' davasındaki gelişmelere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Tunç Soyer, projeden vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, "Yaratacağı tahribatı hepimiz çok iyi biliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, Çeşme Turizm Alanı Genişletme ve doğal SİT kararının iptali davalarındaki gelişmeler hakkında basın toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı toplantıda kurumlar adına açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, hukuki süreci anlatarak, kararın iptali için Danıştay 6'ıncı Dairesi'ne açılan davada, 27 Ekim 2022 tarihinde bilirkişi incelemesi yapıldığını hatırlattı.

Bilirkişilerin alan belirleme kararında “kamu yararı” bulunmadığını belirterek 190 sayfadan oluşan raporlarını Daire'ye teslim ettiğini belirten Yılmaz, Danıştay Dairesi'nin yürütmenin durdurulması talebini reddettiğini söyledi. Dairenin ret kararının kaldırılması ve yürütmenin durdurulması için başvurulan, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun (DİDDK) ise bilirkişi raporunu da değerlendirmeye alarak, ret kararını kaldırdığı ve yürütmenin durdurduğunu ifade eden Yılmaz, DİDDK’nin yürütmeyi durdurmasında maddi ve hukuki koşullar hiç değişmediği halde, Danıştay 6.Dairesi'nin ret kararı verdiğini açıkladı.

'KARARI TEMYİZ EDECEĞİZ'

24 Mayıs günü taraflarına tebliğ edilen kararı temyiz edeceklerini söyleyen Yılmaz, "Kararı tüm müvekkillerimiz adına temyiz ediyoruz. Temyiz talebimiz, daha önceki yürütmenin durdurulması kararını veren Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından incelenecektir. Kararın bozulması yönünde sağlam hukuki gerekçeler, yargılama aşamalarında elde edilmiştir. Umarız hukuka uygun karar verilir, hak ve adalet yerini bulur" dedi.

SOYER: YARATACAĞI TAHRİBATI HEPİMİZ BİLİYORUZ

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise projeden vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, "Baromuza avukatlarımıza güveniyoruz. İzmir'in geleceğini koruyacaklarına bütün kalbimizle inanıyoruz. Bu proje birçok çevreler tarafından farklı isimlerle tabir edildi. Sözün sonunda bu projeyi İzmirli istemiyor. İzmir'in kurumları istemiyor. Meslek odaları istemiyor, kimse istemiyor. Birçok gerekçesi var. 16 bin hektarlık dev bir alanın turizm bölgesi olarak ilan edilmesinin yaratacağı tahribatı hepimiz çok iyi biliyoruz. İzmir'in çok önemli projeleri var. Kemeraltı UNESCO Projesi var. Kaynaklarımızı iyi kullanarak Kemeraltı'nı dünyanın en iyi açık hava alışveriş merkezi yapabiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği yapmaya hazırız. Çeşme Projesi'nden vazgeçin” dedi.