Tünel Akvaryum ruhsatsız iddiası: '1-2 hafta içerisinde gelecek'

Tünel Akvaryum'un ruhsatsız olduğu ve sık balık ölümleri yaşandığı iddia edildi. Ortahisar Belediyesi'nden Ali Şahin, evrakların teslim edildiğini ve kalıcı ruhsat beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'un Ortahisar ilçesinde ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken Tünel Akvaryum'un ruhsatsız olduğuna dair iddialara Ortahisar Belediyesi Sosyal İşler Koordinatörü Ali Şahin cevap verdi. Şahin, Tünel Akvaryum'un geçici ruhsat ile işletildiğini kalıcı ruhsat için ise onayın yakın zamanda geleceğini söyledi.

Ortahisar Belediyesi Sosyal İşler Koordinatörü Ali Şahin

Ortahisar Belediyesi tarafından Zağnos ve Tabakhane vadileri arasında yaptırılan 193 metre uzunluğunda, 16 metre genişliğindeki Tünel Akvaryum, kapılarını 19 Mayıs 2022'de açtı. Tünel Akvaryum'da, eğitimlerin verildiği, balıkların ve diğer canlıların tedavi edildiği alanların yanı sıra her türden akvaryum canlısı yer alıyor. 19 Mayıs 2022'den bugüne kadar 365 bin 924'ü yerli, 80 bin 193'ü yabancı olmak üzere toplam 446 bin 117 kişi akvaryumu ziyaret etti. Daha önce belediyenin akvaryuma ziyaretçi getirmesi için acentelere komisyon vermesi sebebiyle gündeme gelen Tünel Akvaryum, bu kez de ruhsatsız olduğu ve sık sık balık ölümleri yaşandığı iddiaları ile karşı karşıya kaldı.

Yönetmeliklere göre akvaryum ve hayvanat bahçelerinin barındırdığı tür çeşitliliğine göre ruhsatlandırılması gerekiyor. Fakat 1 buçuk yıldır faaliyette olan Ortahisar Belediyesi'ne ait ORBEL şirketi bünyesindeki Tünel Akvaryum'un evraklarını teslim etmesine karşın henüz ruhsatının alınmadığı ve geçici ruhsat ile işletildiği öğrenildi. Akvaryumda 11 ay dalgıç olarak çalışan Anıl Köroğlu, akvaryumdaki işleyişe ve çalışma şartlarına itiraz ettiği için işten çıkarıldığını iddia etti.

Anıl Köroğlu

KÖROĞLU: 3 SAAT YERİNE 7 BUÇUK SAAT ÇALIŞTIRILDIK

Köroğlu, kurumun hem çalışma şartlarında hem de maaş konusunda yönetmeliklere uymadığını dile getirdi. Köroğlu, Tünel Akvaryum'a 14 Mayıs 2022'de işe girmesine karşın sigortasının 25 Mayıs 2022'de yapıldığını ve 7 Mayıs 2023'te de çıkışının verildiğini belirterek "Ben işe dalgıç olarak girdim. Dalgıçlar yönetmeliklere göre günde 3 saatten fazla çalıştırılamaz. Ama biz günde 7 buçuk saat dalıyorduk. Yönetmeliği getirdim. Önce 'tamam' dediler. Daha sonra bizim başımızdaki küratör Hüseyin Derin, yönetmeliği tanımadığını ve buna uymayacağını bize söyledi" dedi.

Akvaryumda sık sık balık ölümleri gerçekleştiğini de iddia eden Köroğlu, şu sözleri kullandı: "Ortahisar Belediyesi balıkları Okyanus firmasından sağlıyordu. Fakat gelen balıkların yüzde 90'ı hastalıklı, defolu, yaralı olarak geliyordu. Gelen balıkların büyük kısmı ölüyordu. Ancak Okyanus firması parasını alıyordu. Bize de balık ölümlerini gizlememizi söylediler. Bu konuşmalar WhatsApp iş grubunda da mevcut. Çünkü yönetici Okyanus firmasının elemanıydı. Bir kez elektrik kesilmesi sonucu transfer kabındaki yüze yakın balık oksijensiz kalınca öldü. Aradan aylar geçtikten sonra iş tanımımda olmamasına rağmen iş çıkışımda bu durumun sorumluluğunu da bana yüklediler."

'SAVUNMAM ALINMADAN ÇIKARILDIM'

Akvaryumdaki işleyiş ve çalışma şartları konusundaki eleştirileri ve hak arayışları sonucunda işten çıkarıldığını öne süren Köroğlu, "Okyanus şirketinden bir yetkili Antalya'dan akvaryuma geldi. Bana işten çıkarıldığımı söyledi. Okyanus şirketinin akvaryumla bir bağı olmamasına rağmen bana bu şekilde tebliğ yaptı. Daha sonra bana yaptıkları yazılı bildirimde balıkların ölümü nedeniyle şirkete maddi zarar verdiğim için çıkarıldığım yazılıydı. Benim savunmam alınmadı. Balık ölümlerinde dahlim yok ve üzerinden aylar geçti. Madem ben öldürdüm aradan geçen sürede de öldürebilirdim, neden o süreçte çıkarılmadım?" sözlerini kullandı.

Ölen balıklar...

Tünel Akvaryum'un ruhsatsız olduğunu iddia eden Köroğlu, "Akvaryumun ruhsatsız olduğu ve başvuruda bulunulduğu, fakat bunun duyulmaması gerektiği bize söylenmişti. Aradan aylar geçtiğinde ben araştırdım, ruhsat hâlâ alınmamıştı. Milli Parklar'a gittiğimde orada da sözlü olarak ruhsatın olmadığını ve bunun risk taşıdığını söylediler. CİMER'den sorguladığımda da ruhsatın olmadığı ortaya çıktı" dedi.

ŞAHİN: EVRAKLARIMIZ TESLİM EDİLDİ, GEÇİCİ RUHSATIMIZ VAR

Ortahisar Belediyesi Sosyal İşler Koordinatörü Ali Şahin ise Köroğlu'nun iddialarını reddetti. Şahin, tüm izin belgelerini ve ruhsat belgelerini göstererek iddiaların yanlış ve kasıtlı olduğunu dile getirdi. Köroğlu'nun işten çıkarıldığı için suçlamalarda bulunduğunu kaydeden Şahin, "Ruhsat için müracaat ettik, bizden istenen tüm evraklar Milli Parklar'da. 4 bakanlığın 'olur'u var. Oradan bize B sınıfı Hayvanat Bahçesi ruhsatı verilecek. Burası için geçici ruhsatımız vardı, süresi doldu. Geçici ruhsatı yenilemektense kalıcı ruhsat başvurumuzu beklememiz söylendi. Kalıcı ruhsatımız 1-2 hafta içerisinde gelecek. Tüm şartlar, yükümlülükler yerine getirilmiş durumda. Biri yerine getirilmese zaten buranın çalışmasına müsaade edilmez" sözlerini kullandı.

Köroğlu'nun balık ölümleri ile ilgili iddialarına da cevap veren Şahin, "Balık ölümleri normal oranın dahi altında. İlk açıldığı dönemde düzen oturmadığı için biraz daha fazlaydı. Ama yine de büyük sayıda ölümler meydana gelmedi. Şu anda Türkiye ortalamasının altında. Teknolojik kurulumlar ve imkanlarla diğer akvaryumların çok önündeyiz" dedi.

Ölen balıklar...

Şahin dalgıçların yönetmelik usullerine göre çalıştırılmadığı iddialarının da doğru olmadığını kaydederek şu sözleri kullandı: "Bu akvaryumda 3 metre altı derinlik olmadığı için spor dalgıçlar çalışabiliyor. Sanayi tipi dalgıçlar, kafes balıkçılığı gibi daha derin yerlerde çalışan dalgıçlarla ilgili ve 3 saat çalışma kuralı onlar için. Akvaryum yönetmeliğinde böyle bir durum yok. Zaten biz de kendilerini 7 saat suda tutmuyoruz. 4-4 buçuk saat dalgıçlık yapıyorlar."