Tunus'ta feshedilen Yüksek Yargı Konseyi'nden 'Sessiz kalmayacağız' çıkışı
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni tarafsız olmamak ve yolsuzluk suçlamasıyla feshetmesi kriz yarattı. Konsey başkanından "Yargıçlar sessiz kalmayacak" uyarısı geldi.
DUVAR - Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkenin en üst düzey yargı kurumu olan Yüksek Yargı Konseyi'ni feshettiğini duyurdu. Konsey üyeleri ise karara karşı çıktı. Konseye başkanlık eden Yargıç Bouzakher Abdelmajid, atılan adımın yasa dışı olduğunu ve görevlerine devam edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Said, yargıçları tarafsız olmamak ve yolsuzlukla suçluyor. Kararını açıkladığı konuşmasında Said, Yargıçlar hakkında "Onların yeri şimdi oturdukları yer değil, sanıkların durduğu yerdir" ifadelerini kullandı. Ancak Konsey, fesih kararının alınması için hiçbir yasal çerçevenin olmadığını belirtti.
Yargıçlar, 2016 yılında kurulan konseydeki koltuklarında kalacaklarını ilan etti. Abdelmajid, "Yargıçlar sessiz kalmayacak" uyarısında bulundu.
Temmuz 2021'de başbakanı görevden alan ve Meclis'in yetkilerini donduran Said, iktidardaki hakimiyetini güçlendirmeye başladı. Daha sonra kararnameler ile ülkeyi yönetmeye başlayan Said, anayasayı yeniden yazacağı sözünü verdi.
Destekçileri, Said'in ülkeyi yozlaşmış olarak gördükleri bir sistemden kurtardığını söylüyor. Ancak siyasi muhalifleri ise Said'i otoriter bir rejime doğru ilerlediği görüşünde. Askıya alınan parlamento başkanı da yargıçlarla dayanışma içerisinde olacağını ifade etti.
2011 yılında otokratik lider Zeynel Abidin Bin Ali'ye karşı ülkede başlayan protestolar, "Arap Baharı" diye adlandırılan demokrasi yanlısı protesto dalgasının geniş bir coğrafyaya yayılmasının kıvılcımını oluşturmuştu. (BBC Türkçe)