Tunus'tan BM, AB ve Türkiye'ye güvence: Olağanüstü tedbirler geçici

Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, Türkiye, Fransa, İtalya ve Almanya'dan mevkidaşları ile AB ve BM yetkilileriyle görüştü. El-Cerendi, 'olağanüstü tedbirlerin geçici olduğunu' bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, Türkiye, Fransa, İtalya, Almanya, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yetkililerle görüştü. Cumhurbaşkanı Kays Said'in meclisin tüm yetkilerini dondurması ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almasının ardından mevkidaşlarıyla konuşan el-Cerendi'nin, 'olağanüstü tedbirlerin geçici olduğunu' bildirdiği kaydedildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin Tunus halkına desteğini vurguladığı aktarıldı. El-Cerendi ile görüşen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Tunus'un istikrarı ile huzuruna önem verdiğini belirtti.

Tunus'ta, ekonomik kriz, kötü salgın yönetimi ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle kitlesel protestolar düzenlenmiş, kendisi de bir anayasa profesörü olan Cumhurbaşkanı Kays Said yazım sürecinde yer aldığı Anayasa'nın 80'inci maddesinde cumhurbaşkanına olağanüstü koşullarda tanınan yetkilere dayanarak bağımsız bir siyasetçi olan Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almıştı. Said, Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını da açıklamıştı. Tunus meclisinde en büyük parti olan Müslüman Kardeşler bağlantılı El Nahda'nın lideri ve Meclis Başkanı Raşid el Gannuşi ise cumhurbaşkanını darbe yapmakla suçlamıştı. (AA/DIŞ HABERLER)