TÜPRAG Madencilik Şahin Dağları'nda ağaç kesiminin ardından sondaja da başladı

Samsun'un akciğeri olan Şahin Dağları'nda altın bulundu. Dağlarda ormanlık alan ile birlikte altın arama ruhsat sahası içinde olan onlarca yerleşim yerinin taşınması gündemde. TÜPRAG şirketi ağaç kesimine başladıktan sonra sondaj kuyuları da açmaya başladı. Çevreci örgütler içme sularının tehlikeye girmesinden endişeli.

Altın arama çalışmalarının sürdüğü Şahin Dağları'ndan görüntüler.
Google Haberlere Abone ol

Haydar Öztürk

SAMSUN - Samsun'un Havza, Kavak ve Vezirköprü ilçeleri arasında bulunan Şahin Dağları'nda, Kanadalı maden şirketi olan Eldorado Gold Corporation'un Türkiye uzantısı olan TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından altın arama çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda yürütülen sondaj çalışmalarında binlerce ağaç yok edildi.  

600 METRE DERİNE İNİYORLAR

Kaz Dağları'nın en az 5 katı büyüklüğe sahip Şahin Dağları'nda, pandemiye rağmen Mart ayında sondaj çalışmaları başlatıldı. Selçuklu döneminden kalma 10'a yakın yerleşim yerinin, ruhsat sahasının içinde olduğu Şahin Dağları'nda gürgen, kayın, meşe ağaçları ile birlikte bölgeye özgü endemik orkide türleri de bulunuyor. Altın arama çalışmaları için ruhsat alan TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş şu ana kadar bölgede 600 metre derine inecek şekilde 12 sondaj kuyusu açtı. Bu sondaj kuyularından 6'sında ise işletmeye değer miktarda altın bulunduğu gündeme geldi.

AYNI KAZ DAĞLARI GİBİ OLACAK

Şahin Dağları'nda yapılan altın arama çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun'un akciğeri olarak nitelenen Şahin Dağları'nın akıbetinin de aynı Kaz Dağları gibi olacağını söyledi.

RUHSAT SAHASI İÇİN DE YERLEŞİM YERLERİ VAR

Gazete Duvar'a Şahin Dağları'nda sürdürülen altın arama çalışmaları ile ilgili bilgiler veren SAMÇEP Sözcüsü Özdağ şöyle konuştu:

"Altın aramak için Şahin Dağları'nda şu an sondaj çalışmaları yapılıyor. Maden bulunduktan sonra bu bölgede siyanürle altın ayrıştırması yapılacak. Altın arama çalışmalarından bölgeye yakın noktada olan ve ruhsat sahası içinde bulunan Başalan, Atayurt, Elmacık, Ekinpınarı gibi yerleşim yerleri olumsuz etkilenecek. Bölgeye giderek daha önce yaptığımız incelemelerde, sondaj çalışmaları için Şahin Dağları'nda yol genişletme çalışmaları yapıldığını ve bu çalışmalar kapsamında ormanlık alanda bulunan binlerce ağacın yok edildiğini gördük. Burada zaten altın madeni bulunmadan bir doğa katliamı yapıldı. Burada altın madeninin bulunması sonrası siyanürle yapılacak olan ayrıştırma çalışmalarından Kızılırmak Deltası ve Havza ilçesinde bulunan Tersakan Irmağı ağır metaller nedeni ile olumsuz etkilenecek." 

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, Şahin Dağları'nda yapılan altın arama çalışmaları ile ilgili hiçbir sorumluluk almadığını da kaydeden Özdağ, belediyenin burada sorumluluğunun olduğunu kaydederek, Şahin Dağları'na yakın su havzalarında altın madeninden sonra karşılaştırma yapmak için şimdiden su analizleri yaptıracaklarını dile getirdi.

ŞİRKET ALTINI BULDU AMA GİZLİYOR

Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Avukat İlhan Ayrancı da Şahin Dağları'nda başlatılan altın arama çalışmalarına karşı mücadele ettiklerini belirti.

Altın arama çalışmaları ile ilgili konuşan Ayrancı, TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin bölgede açılan 8 sondaj kuyusunun 6'sında altın bulunduğunu ancak firmanın bu durumu tepki olacağı endişesi ile gizlediğini söyledi.

SONDAJ SONRASI SU KAYNAKLARI KURUDU

Ayrancı Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Sondaj kuyuları açıldıktan sonra bölgede adeta içme suyu kaynakları kurudu. Her yıl eylül-ekim aylarında kuruyan su kaynakları haziran ayında kurumaya başladı. Altın arama çalışmasını yürüten şirket burada şu an 12 kuyu açtı. Şahin Dağları'ndan akan su oldukça geniş bir alana yayılıyor. Çok sayıda yerleşim yerinin içme suyu da bu dağdan geliyor. Burada siyanürle yapılacak altın ayrıştırma çalışmaları bu su kaynaklarının ağır metallerle kirlenmesi anlamına geliyor. Biz bu tehlikeyi şimdiden insanlara anlatmaya çalışıyoruz."

SİYANÜRLE ALTIN SU KAYNAKLARINI KİRLETECEK

Şahin Dağları'nda 13 bin hektarlık bir alanın altın arama sahası olduğunu, ancak şirketi ÇED'den muaf tutmak için 13 hektar üzerinden ruhsat verildiğini kaydeden Ayrancı şöyle devam etti:

"Doğaya zarar veren bir arama için ÇED alınması lazım ama gerek yok denilmiş. 13 bin hektarlık bir alan bine bölünerek 13 hektar 13 hektar ruhsat veriyorlar, bu şekilde kanuna karşı hile yapılıyor. Ruhsat sahası içerisinde bulunan bir sürü yerleşim yerinin içme suyu Şahin Dağları'ndan geliyor. Dolasıyı ile burada siyanürle altın arama çalışamları başladığı an yer altı suları, içme suyu da dahil hepsi kirlenecek. 8 derecede buharlaşan siyanür 370 gün boyunca havada kalıyor. Ve altın madenleri kapandıktan sonra da 500 yıl boyunca bu siyanür ve ağır metaller o bölgeyi zehirlemeye devam ediyor."

KAZ DAĞLARININ 5 KATI BÜYÜKLÜĞE SAHİP

Şahin Dağlarının, Kaz Dağları'nın en az 5 katı büyüklüğünde olduğunuda belirten İlhan Ayrancı, şimdilik sondaj çalışmaları devam eden altın arama çalışmaları için, "Şahin Dağları'nda gürgen, kayın, meşe ağaçları var. Endemik orkide türleri var. Köylü vatandaş bir tane endemik orkide toplasa 50 bin lira cezası var ama bu şirket tüm bunları yok edecek, şirkete kimse ses çıkartmıyor" diyerek tepki gösterdi.

Ayrancı, Şahin Dağları'nda arama yapan  TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 5 yıl arama yapma ruhsatı aldığını da belirterek, "Madeni buldukları andan itibaren ÇED için dava açacağız" dedi.