TÜPRAŞ’ta iş yavaşlatma eylemi: Koç Holding kârını işçiyle paylaşmıyor
Ek zam oranını yetersiz bulan TÜPRAŞ işçilerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemi devam ediyor. İşçiler, milyarlarca lira kâr açıklayan TÜPRAŞ’ın ek zam oranını gözden geçirmesini talep ediyor.
Dilara Yazıcı
KOCAELİ - Koç Grubu’na ait Türkiye Petrol Rafinerileri’nin (TÜPRAŞ) İzmit’te bulunan tesisinde işçilerin, ek zam taleplerinin karşılanmadığı gerekçesiyle başlattıkları iş yavaşlatma eylemi devam ediyor.
Koç Holding’in yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyerek TÜPRAŞ’a ‘Geçinemiyoruz’ pankartı asan işçiler, toplam yüzde 25 olarak yapılması öngörülen ücret zammının yeniden gözden geçirilmesini ve artırılmasını istiyor.
TÜPRAŞ 10,6 MİLYAR LİRA KÂR AÇIKLADI
TÜPRAŞ, 2022 yılının ikinci çeyreğinde 10 milyar 611 milyon TL net dönem kârı ile piyasa beklentisi olan 7 milyar TL’nin üzerinde rakam açıkladı. Şirket, geçen yılın ikinci çeyreğinde 1 milyar 699 milyon TL net dönem kârı elde etmişti. Böylece TÜPRAŞ yılın ilk yarısını 11 milyar 507 milyon TL net kâr ile kapattı.
TÜPRAŞ işçilerinin başlattığı iş yavaşlatma eylemini değerlendiren Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu, işverenin ek zam talebini yetersiz bulduklarını belirtti. Yetişoğlu, “Yüzde 9,6 oranının yetersiz olduğunu işverene söyledik ve bir eylem süreci başlattık. Biz sözleşme yapmıyoruz. İşçinin talebini işveren biliyor. Nerede olması gerektiğini de biliyor. Gereğini yapmasını istiyoruz. Bizim grev hakkımız yok. Süreci birlikte takip ediyoruz. Nereye kadar gideceğini göreceğiz” dedi.
‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ’
TÜPRAŞ'ın İzmit’teki rafinerisinde iş yavaşlatma eylemine katılan işçilerden Mehmet Uğur, ek zam talebinin yüzde 50 ve üzerinde olması gerektiğini söyledi. Uğur, “Yüzde 9,6 yetersiz. Bunun savaşını veriyoruz. Yüzde 1200 seviyesinde kar marjı yapmış bir işletmenin, çalışanına yüzde 9,6 refah payı zammı vermesi en basit tabirle trajikomik. Koç Holding, kazancının baş mimarı olan işçi sınıfı ile kâr marjını paylaşmıyor. Bu, çok büyük haksızlık. Biz de zaten bu davanın peşindeyiz. Hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.
‘İŞİ ÖRNEK GÖSTERİRKEN AVRUPA, MAAŞA GELİNCE AFRİKA’
TÜPRAŞ’ın stratejik bir kurum olduğu gerekçesiyle grev hakkına sahip olmadığını söyleyen Uğur, ”Bunun aslında değiştirilmesi gerekiyor. Dava edilip grev hakkının bize de verilmesini sağlamalıyız” dedi. Rafineri konusunda TÜPRAŞ dışında alternatiflerin olduğunu söyleyen Uğur, grev hakları olmadığı için tek yapabildiklerinin iş yavaşlatma eylemi olduğunu söyledi. Uğur, şunları kaydetti: “İş yavaşlatma, ses getirmez ise sendika ve işçinin ortak alacağı kararla daha ileriye taşınabilir. Taleplerimiz karşılık bulmuyor çünkü Koç Holding kendi altındaki bütün işletmeleri ortalama bir denk maaşa getirmek istiyor. Yüzde 9,6 zaten var olan TEFE, TÜFE'nin üzerine verilen bir zam. Hiçbir şey verilmese devlet zaten yüzde 15,30 veriyor. Bunun üzerine 9,6 eklendi. Yani yüzde 25 gibi bir zam ortaya çıktı. Ama bu kesinlikle yeterli bir zam değil. İşi örnek gösterirken Avrupa, maaşı örnek gösterirken Afrika. Maaşlar emsal değil, iş emsal. Bizim bütün davamız bu.''
‘İŞÇİ SINIFI EKSİ HESAPLARDA YAŞIYOR’
Kiralık evde yaşadığını, ekonomik olarak sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Uğur, “Benim kiram yüzde 9,6 artmadı. Maksimum yüzde 25 kira uygulaması geldi ama öyle uygulanmadı” dedi. Gıdada ve barınmada enflasyonu ağır bir baskıyla hissettikleri anlatan Uğur, “Artık bıçağın kemiğe dayandığı noktaya geldik. İyileştirme sayılabilecek hiçbir zaman bizi refah seviyesine taşımıyor. Sürekli aşağıya doğru gidiyoruz. İşçi sınıfı, eksi hesaplarda yaşıyor” ifadelerini kullandı.