TÜRÇEP: Söndürme uçağı ve helikopter desteği verilmemesi felaketi büyüttü

TÜRÇEP, Diyarbakır'da 15 kişi hayatını kaybettiği yangınla ilgili yaptığı açıklamada, yangın söndürme uçağı ve helikopter desteği verilmemesinin felaketi büyüttüğünü açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri sınırında 20 Haziran gecesi çıkan ve 15 kişi hayatını kaybettiği yangınla ilgili açıklama yaptı.

Yangın söndürme uçağı ve helikopter desteği verilmemesinin felaketi büyüttüğü belirtilen açıklamada, sorumluların yargılanması ve köylülerin tazminat taleplerinin karşılanması çağrısı yapıldı.

TURÇEP’ten yapılan açıklama şöyle:

“Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde köyleri etkileyen büyük yangın felaketi yüzünden 15 kişinin hayatını kaybetmesi, yaklaşık yüzlerce kişinin yaralanması, binlerce hektarlık tarla ve ormanlık alanda bine yakın küçükbaş hayvanla birlikte milyarlarca canlının yanarak feci şekilde ölmeleri bizleri derinden üzmüştür.

Bu tür yangınlara havadan müdahale edilmesi gerekirken yangın söndürme uçağı ve helikopter desteği verilmemesi felaketi büyütmüştür. 

Yangının bakım ve onarımı yapılmayan elektrik şebekesinden kaynaklandığı, anız yangını olmadığı ilgili meslek odalarının ve bilirkişi tespitlerinden anlaşılmaktadır. 

Gelinen noktada;

Sorumluların yargılanması,

Köylülerin tazminat taleplerinin karşılanması,

Bu tür yangınlarla mücadelede öncelikle Orman Genel Müdürlüğünün uzmanlaşmış kadrolarının görevlendirilmesi, şehir itfaiyelerin bu çalışmaya yardımcı olması,

Bu tür felaketlerle mücadele için Ekolojik Eylem Planlarının zamanlı olarak hazırlanması,

Olası tüm anız ve orman yangınlarına karşı kamuoyunu ve kurumları duyarlı olmaya, gerekli tedbirleri almaya davet ederken, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerimizi ve basınımızı sorunu gündemde tutmaya çağırıyoruz.”