'Turizm şehri' seçilen Urfa’da turist beklentisi büyük

İslam İşbirliği Teşkilatı 11. Turizm Bakanları Toplantısı'nda Urfa, ‘turizm şehri’ seçildi. Bu gelişme kentteki turizmcilerin ve esnafların beklentilerini artırdı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Bu yıl Azerbaycan’ın dönem başkanlığında Bakü’de gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Toplantısı'nda Urfa, “2023 Yılı Turizm Şehri” olarak belirlendi

Urfa’nın, "turizm şehri" seçilmesiyle kentin turizm potansiyelinin artacağı beklentisi oluştu. Turizmciler ve esnaf kararın kendilerinde büyük bir heyecan yarattığını belirterek 2023 yılında kente gelen yabancı turist sayısında ciddi bir artış olacağını düşünüyor.

‘İSLAM DÜNYASINDAN ÖNEMLI SAYIDA ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ’

Salgın nedeniyle geçmiş yıllarda istenilen düzeyde turistin Urfa’ya gelmediğini belirten Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri Müslüm Çoban, gelişme sonrası bu yıl turizmde ciddi bir artış yaşanacağını söyledi.

2023 yılından zaten umutlu olduklarını ifade eden Çoban, kararın bu umutlarını daha da arttırdığını ifade etti. Çoban konuşmasının devamında şunları söyledi: “Göbeklitepe ve Karahantepe’ye yabancıların yoğun bir ilgisi vardı. Bununla birlikte İslam başkenti olmamız nedeniyle bu dönemde 1.5 milyon turist sayısını yakalayacağız. Bunda emeği geçen çok kişi var. Biz turizmciler olarak büyük bir heyecan içerisindeyiz.”

Hotel El Ruha Genel Müdürü İsmail Küçük

‘KENTİN TURİZM POTANSİYELİ ARTTI’

Hotel El Ruha Genel Müdürü İsmail Küçük de Urfa’nın turizm şehri seçilmesinin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Pandemi döneminde turizm sektöründe yaşanan daralmaya dikkat çeken Küçük, “Pandemi sürecinde yaşadığımız olumsuzluklardan tamamıyla kurtulmuş olacağız” ifadelerini kullandı. Göbeklitepe ve Karahantepe’de yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçların kentin turizm potansiyelini arttırdığını söyleyen Küçük, önümüzdeki yılın çok daha iyi geçeceğini belirtti.

‘ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YOL HARİTAMIZI ÇİZECEĞİZ’

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, “İİT 2022 Turizm Şehri” başvuru dosyasını hazırlayan kurumlar içerisinde yer alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, önümüzdeki günlerde kentteki diğer kurum temsilcileri ile de bir araya gelerek hazırlıklara başlayacaklarını söyledi.

Beyazgül konuya ilişkin şöyle konuştu: “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordinasyon halinde adaylık başvurusunda bulunulmuştu. Türkiye’mizin en gözde şehri Şanlıurfa, İslam İşbirliği Teşkilatı kararıyla 2023 Yılı Turizm Şehri seçildi. Kentin tüm dinamikleriyle birlikte ve uyum içinde kadim kültürümüzü ve değerlerimizi ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmaya devam edeceğiz. Şehrimiz bu hususta hazır. Urfa, dünyanın kültür ve turizm başkenti unvanını daha ileriki seviyelerde geliştirerek taşıyacak.”

Kente gelecek yerli ve yabancı turist sayısında artışın devam etmesini beklediklerini söyleyen Beyazgül, hazırlıklara hemen başlayacaklarını söyledi. Beyazgül konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün de aynı şekilde Şanlıurfa’mız turizm yönünden çok zengin, inşallah bu sürekli bir hale gelecektir. Önümüzdeki hafta içerisinde vekillerimizle, STK başkanlarıyla birlikte, bakamımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanımız ile birlikte inşallah daha geniş bir toplantı yaparak Valimiz Salih Ayhan koordinesinde istişarelerde bulunarak yol haritamızı çizeceğiz’’ dedi.

Mustafa Kutoğlu
‘PANDEMİDEN SONRA BİZLERE İLAÇ GİBİ GELECEK’

Balıklıgöl civarında 15 yıldır esnaflık yapan Mustafa Kutoğlu ise emeği geçenlere teşekkür ederek şöyle konuştu: “2019 yılında Göbeklitepe yılı seçildiğinde esnaf olarak çok sevinmiştik. Yeni gelişme ile daha çok sevindik. Pandemiden sonra bu bizlere ilaç gibi gelecek. Önümüzdeki yıldan itibaren çok güzellikler görürüz. Gelen misafirlerin sayısı artar. Biz esnaf olarak çok sevindik.”

‘HAZIRLIKLI OLACAĞIZ’

Turizmci Mehmet Kamil Türkmen, kararın güzel çalışmaların meyvesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu bir ekip işi idi, çok güzel çalışmalar ile bir yere geldi. Bunun meyvesini aldık. Biz şehir olarak bundan pozitif olarak etkileneceğiz. Uzakdoğu, Asya ve kuzey ülkelerinin buraya bakış açısını olumlu gördük ve bunun meyvelerini almaya devam ediyoruz. Bizler alt yapı olarak hazırlıklı olacağız. Gelen misafirleri evindeymiş gibi ağırlayacağız.”

‘URFA’YA ÇOK YAKIŞTI’

Kentin, İslam Ülkelerinin Turizm Başkenti Olması yolunda çalışmaları ve çabaları olan Urfa’nın eski valisi Abdullah Erin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “Çok şükür. Nihayet! Şanlıurfa'ya çok yakıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. başta olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı, 1969 yılında İslam ülkeleri arasında iş birliği ve dayanışmayı sağlama amacıyla kuruldu. İİT, üye ülkelerin dayanışması, toplumlarının kaynaşmasını sağlamak amacıyla 2015 yılında turizm şehri uygulamasını geliştirdi.