Turizmcileri pandemiden sonra yangın vurdu: Tatile gelin, destek verin
Orman yangınları, pandemiden sonra toparlanmayı hedefleyen otel işletmelerini olumsuz etkiledi. Otellerde turist kaybı artarken, yapılan rezervasyonlarda ise iptaller yaşanıyor.
Ogün Akkaya / Mahmut Çınar
DUVAR - Pandemi sebebiyle zor zamanlar geçiren turizm işletmeleri, toparlanmayı hedeflerken bu kez de çıkan yangınlardan etkilendi. Ege ve Akdeniz’de yangınlar söndürülmeye başlansa da turizmciler, gelecek günlerdeki doluluk oranlarına dair endişeli. Turistler tatil bölgelerinden ayrıldı, yapılan rezervasyonlar ise iptal edildi. Turizm ve otel işletmecileri ise yeni iptallerin yaşanmaması için yerli ve yabancı turistlere çağrıda bulunuyor.
GETOB: TÜM TURİSTİK YERLERİMİZ YARA ALDI
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), yaşanan rezervasyon iptalleri ve turistlerin tatil bölgelerinden ayrılmasına ilişkin ‘Tatil rezervasyonlarınızı iptal etmeyerek de bize destek olabilirsiniz’ başlığıyla bir mesaj paylaşarak destek çağrısında bulundu. Dayanışma vurgusu yapılan çağrıda “Başta Marmaris, Bodrum, Fethiye, Milas, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Ula, Menteşe, Datça ve bu yerlere bağlı beldeler olmak üzere ekonomisi turizme dayalı tüm turistik yerlerimiz çok büyük yara aldı. Tatil için bu yerleri tercih etmeniz, oradaki garsona, işçiye, komiye, bellboy’a, aşçıya, kat görevlisine, teknik servise kısacası tüm sektör çalışanlarına, köylüye, balıkçıya ve yöre halkına en büyük desteğiniz olacaktır.” ifadelerine yer verildi.
‘MİSAFİRLERİMİZİN BİZİM DURUMUMUZU DÜŞÜNMESİ ÇOK ÖNEMLİ’
Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nde konaklama tesisi ve restoran işletmeciliği yapan Gürbüz Çetinkaya, pandemi dönemini kredi kullanarak geçirdiklerini hatırlatıyor. Pandemi sonrasında ise çıkan yangınların yeni açılan işlerin sıfır seviyelerine indiğini aktaran Çetinkaya, “Konaklama tesisimizin hemen yakınında başlayan yangın, bir türlü söndürülemedi ve binlerce hektar ormanımızın yanmasına sebep oldu. Yangının başlamasıyla beraber 30 çalışanımızın 20’si ile günlerce yangınla mücadele ettik. Konaklama tesisimizde ki misafirler ve yeni gelecek olan misafirler rezervasyonlarını iptal etti, evlerimizi yangınla mücadele eden misafirlerimizin konaklamalarına açtık. Restoranımızda da yine yangında çalışanlar için elimizden geleni yaptık. Planladığımız konserler ve her gün yaptığımız canlı müziklerimizin hepsini iptal etmek zorunda kaldık. Bizim hiçbir kaybımız, ormanda yitirdiğimiz bir candan daha önemli değil tabi ki, ancak misafirlerimizin bizim durumumuzu da düşünmeleri bizler açısından çok önemli.”
‘AĞUSTOS AYI REZERVASYONLARIMIZIN %80’İ İPTAL OLDU’
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde otel işletmeciliği Mustafa Ilık, yangının ilk gününden bu yana otel çalışanlarıyla birlikte yangın yerine müdahale eden resmi ve gönüllü ekiplere konaklama, lojistik ve maddi destek sağlamış. Çıkan yangında kırsal kesimlerdeki yerleşim yerlerinin zarar görmeden kurtarılmış olmasının büyük bir mutluluk olduğunu belirten Ilık, “Yangının merkeze inmesinin önlenmiş olması bir o kadar sevindirici. Bu bakıma Köyceğiz’de hayat olağan şekilde devam etmekte fakat ne yazık ki yangın haberleri ile birlikte Ağustos ayı için planlanmış rezervasyonlarımızın % 80’i iptal oldu. Elbette ki ticari kaygılarımız ormanlarımızdan ve orada yaşayan canlılardan daha değerli değil ancak zorlu bir pandemi sürecinden çıkmış olmamız, üstüne yangınlar bizi büyük ölçüde etkileyerek zor durumda bıraktı. Kaldı ki pandemi sürecinde de, hiçbir çalışanımızın ne maaşını düşürdük ne de tek bir çalışanımızı işinden ettik. Yangınların kaza mı kundaklamalar mı olduğunu kesin olarak bilmesek de tatil planları yapan değerli yurttaşlarımızın planlarını bozmamaları gerek ilçemiz gerekse ülke ekonomisi ve istihdamı açısından son derece önemli olacaktır.”
‘MARMARİS’TE ESNAFIN DURUMU PERİŞAN’
Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı (TÜRKODER) Ertan Ustaoğlu, Marmaris’teki son durumu ‘hiç iyi değil’ diyerek anlatıyor. Yangınların şehrin içinde olmasının turizmcileri çok etkilediğini söyleyen Ustaoğlu, “Turizmciler zaten pandemiden dolayı 2 yıldır iş yapamıyordu. Son durum çok kötü. İç pazar neredeyse bitmiş durumda. Marmaris’te esnafın durumu perişan. Kredisini, kirasını ödeyemeyen esnaf, kışın nasıl geçineceğiz diye düşünmeye başladı. Bize umut verecek bir gelişmeye ihtiyacımız var. Ukrayna’dan ve Rusya’dan yapılan rezervasyonlarda yüzde 80’e varan iptaller yaşandı. İngiltere’nin seyahat listesinde hala kırmızı listede yer aldığımız için oradan da turist gelmiyor. Umudumuzu yitirmiş durumdayız. Şu an için ciddi bir sessizlik hakim.”