Turizme katkı sağlayacağı iddia edilen mermer ocağına mahkemeden iptal

Mersin Anamur'da 'turizme fayda vereceği' öne sürülen mermer ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı mahkemeden döndü.

Google Haberlere Abone ol

 

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Korucuk ve Ovabaşı köyleri arasında yapılmak istenen mermer ocağı projesi için, bölgede arkeolojik kalıntılar ve mağaraların bulunduğu inkar edilerek Valilik tarafından "ÇED gerekli değildir" kararı verildi. Bölge halkı ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) bu kararın iptali talebiyle dava açtı. Davanın sürdüğü tarihlerde 8 Ağustos günü bölgede inceleme yapan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri, oluşumunun buzul çağında gerçekleştiği tahmin edilen bir mağara keşfederken, Mersin 2'inci İdare Mahkemesi'nden dava ile ilgili karar çıktı.

VALİLİĞİN 'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' KARARI İPTAL EDİLDİ

Mahkeme heyeti kararında, bilirkişi raporu ve diğer belgelerin incelenmesi sonucu bölgede kalkerli kayaçların erimesine bağlı sınırlı bir yeraltı suyu dolaşımı olduğu, özellikle tepe ve sırtlarda bulunan kireçtaşı, kristalize kireçtaşı ve mermer gibi kayaçların aynı zamanda yeraltı suyu beslenme alanlarını oluşturduğunu belirtti. Bölgede yapılacak madencilik faaliyetinin hem yeraltı suyu rejimini hem de orman ekosistemini etkileyebileceği de ifade edilen kararda, bölgedeki tarım ve ormancılık faaliyetlerinin varlığına da değinildi. Valiliğin "ÇED Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık görülmediğine hükmeden mahkeme, kararı iptal etti.

NE OLMUŞTU?

Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Korucuk ve Ovabaşı köyleri arasında Mustafa Çetin adlı bir girişimci tarafından yapılmak istenen mermer ocağı için 6 Ocak 2020 tarihinde Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildiği duyurulmuştu. Biyolojik çeşitliliğin ve arkeolojik kalıntıların azımsanmayacak oranda olduğu bölgede gerçekleştirilecek olan proje kapsamında 25 bin metrekarelik alanda yılda 52 bin ton blok mermer çıkarılması planlanırken, yılda 31 bin tonun üzerinde atık çıkacağı ifade edilmişti.

Mahkeme tarafından iptal edilen ÇED raporunda ise 'turizm' vurgusu tepki toplamıştı. Turizm amaçlı otel, motel, site ve tatil köyleri gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımında artış olduğu savunulan ÇED raporunda, “Bu gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımı ile daha estetik bir görünüm verilmekle beraber turistlerin daha doğal ortamda tatil tercihlerine katkıda bulunulmaktadır. Turizm ülkesi olan ülkemizin bu yörelerinde doğal mermer kullanılmasına önem verilmelidir. Bu yörelerde hem doğallığı hem de modern yaşam tarzını ve çevreciliği doğal estetiklik ile birleştirerek harikulade projelerin geliştirilmesi turizme kesinlikle katkı sağlayacağı düşünülmelidir” ifadeleri yer alıyordu.