TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, Çayırhan'da toplandı: Özelleştirmelerin ekonomiye ve halka faydası olmadı

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, Çayırhan Termik Santrali'nin bulunduğu Nallıhan'da toplandı. Özelleştirmeye tepki gösterilen toplantıda, işçilerin sorunları ve kamu işçilerinin sözleşme süreci ele alındı.

Fotoğraf: TÜRK-İŞ
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurulu, Genel Başkanı Ergun Atalay’ın başkanlığında özelleştirmek istenen termik santral ve maden sahalarının bulunduğu Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Mahallesi'nde bulunan TES-İŞ Misafirhanesi'nde toplandı.

Gündemdeki konuların da değerlendirildiği toplantının ardından altı maddelik bildiri yayımlandı.

Bildiride Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de meydana gelen ve 78 kişinin öldüğü yangın hakkında "Başta iş cinayetleri olmak üzere yaşanan bu felaketlerle gelen ölümler Türkiye’ye yakışmamaktadır. Sorumluların hukuk önünde bir an önce hesap vermesi sağlanmalıdır" çağrısı yapıldı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

1) Bolu/Kartalkaya kayak merkezindeki bir otelde 21 Ocak 2024 Çarşamba sabaha karşı çıkan yangın sonucu, aralarında çocukların da olduğu 79 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Denetimsizlik ve ihmal sonucu yaşanan bu facia milletimizin yüreğine ateş düşürmüştür. Başta iş cinayetleri olmak üzere yaşanan bu felaketlerle gelen ölümler Türkiye’ye yakışmamaktadır. Sorumluların hukuk önünde bir an önce hesap
vermesi sağlanmalıdır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, her alanda iş güvenliği için tedbirlerinin titizlikle uygulanması ve denetimi gerektiğini vurgulayarak, faciada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilemektedir. Milletimizin başı sağolsun.

2) Ülkemize ve yöre halkına büyük katkılar sağlayan maden işletmesi ve termik santralin satışı tekrar gündemdedir. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, işçilerin ve yöre halkının sorunlarını yerinde görmek, özelleştirme girişiminin ülke ekonomisine ve çalışanlara olumsuz yansımasını görüşmek için bir araya gelmiştir. Şimdiye kadar yapılan özelleştirme işlemlerinin ülkemiz ekonomisine ve halka bir faydası olmamıştır. Çayırhan’da bulunan işletmelerde özelleştirme girişiminin gündeme gelmesiyle birlikte Konfederasyonumuz üyesi Türkiye Maden-İş ve Tes-İş Sendikası yetkililerle gerekli görüşmelerde bulunmuş, ancak işçilerin hak ve taleplerine yönelik bir sonuç alınamamıştır. Bunun üzerine işçileri aileleri ve yöre halkıyla başlayan eylemleri ve yürüyüş sonrası özelleştirme ihalesi 3 ay süreyle ertelenmiştir. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, özelleştirme girişiminin sona erdirilmesini, madenin ve termik santralin kamucu politikalarla işletilmesi gereğini savunmaktadır. İşçilerin yaşama ve çalışma şartlarının iyileştirilmesinin iş barışını, verimliliği ve istihdamı artıracağı ve bu gelişmenin ülke ekonomisinin yararına olacağı açıktır TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, hakları için mücadele eden işçilerle dayanışma içindedir.

3) İşçilerin ‘vergide adalet’ talepleri bir kez daha dikkate alınmamış, toplumun bu yöndeki beklentileri karşılanmamıştır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, ücretli çalışanların alım gücünü daha da geriletecek bu adaletsiz yapının bir an önce ortadan kaldırılması gereğini vurgulamaktadır.

4) Kamu kesiminde yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayacak toplu iş sözleşmesi süreci devam etmektedir. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 2025 yılında bağıtlanacak kamu toplu iş sözleşmelerinin dayanışma içinde birlikte sonuçlandırılması için oluşturulan “Koordinasyon Kurulu” çalışmalarını değerlendirmiştir. Müzakerelerin olumlu sonuçlanarak, ücret ve sosyal ödemelerin satın alma gücünü ve refahı artıracak biçimde belirlenmesi, iş şartlarının iyileşmesi öncelikli konuların başında gelmektedir. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, ilgili sendika genel başkanlarının katılımıyla oluşturulan Koordinasyon Kurulunun sürdüreceği çalışmaların olumlu sonuçlanması için tüm desteğini verecektir.

5) Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kalkmalıdır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, çalışma hayatında kronik hale gelmiş sendikal örgütlenme, yetki davalarının uzaması, işten çıkarmalar, toplu sözleşme süreci, kamuda taşeron çalıştırmaya devam edilmesi, tayin hakkı gibi bazı temel sorunların bir an çözüme kavuşturulmasını talep etmektedir. Bu kapsamda 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununda mevcut bazı maddeler gözden geçirilerek yeniden düzenlenmelidir.

6) TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, üye sendikalarımızda örgütlü işçilerin başta örgütlenme, toplu iş sözleşmesi yapma ve işten çıkarmalara karşı olmak üzere sürdürdükleri bütün meşru ve haklı mücadelesini, grev uygulamalarını desteklemektedir.

(ANKA HABER AJANSI)