Türk-İş'ten ülke genelinde eylem: 'Geçinemiyoruz'

TÜRK-İŞ, Türkiye genelinde örgütlü olduğu iş yerlerinde, 'Geçinemiyoruz' eylemi gerçekleştirdi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, eylemlerin devam edeceğini söyledi.

Fotoğraf: ANKA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜRK-İŞ, ülke genelinde 'Geçinemiyoruz' eylemleri düzenledi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, örgütlü oldukları iş yerlerinde işçilerle bitlikte gerçekleştirdikleri eylemlerin sebebinin; hayat pahalılığı, emeklilerin durumu, vergi ve taşeron sisteminde yaşanan sıkıntılar olduğunu ifade etti.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu tarafından 6 Ağustos günü alınan eylem kararı kapsamında, "Zordayız, geçinemiyoruz" sloganıyla tüm illerde Konfederasyona bağlı sendikaların örgütlendiği iş yerlerinin önlerinde basın açıklamaları ve oturma eylemleri gerçekleştirildi. TCD Sincan Bakım Şefliği'nde gerçekleştirilen eyleme katılan Atalay, yaptığı konuşmada HAK-İŞ ve DİSK ile temmuzda aldıkları ortak karar doğrultusunda eylemleri devam ettirdiklerinin altını çizdi.

Bugün de TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklaması ve oturma eylemleri düzenlendiğini vurgulayan Atalay, yaptığı konuşmada, "Sebep ne? Hayat pahalılığı. Sebep ne? Vergideki sıkıntılarımız. Sebep ne? Emeklinin ve taşeronun içinde bulunduğu sıkıntı. Bunu ülkeyi yönetenlere bugüne kadar müzakere yoluyla anlatmaya gayret ettik. Maalesef bugüne kadar müspet bir cevap alamadık" ifadelerini kullandı.

ALDIĞIMIZ ÜCRET 6 AYDA ERİDİ

Düzenlenen eylemlerin diğer gerekçelerinin "satın alma gücünde gerileme, kamu iş yerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz ve kayıt dışı çalışma, sendikal örgütlenme önündeki engeller" olduğunu aktaran Atalay, "Şu anda kamu iş yerlerinin bir tanesindeyiz, demir yollarındayız. Buradaki tablo daha mı müspet? Yok. 1-1,5 sene evvel bir sözleşme yaptık. Sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi. Şu anda öyle bir noktadayız ki, ben 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum. Burada 30 seneyi aşmış arkadaşlarımız var, onlar da böyle bir sıkıntı hatırlamıyor" ifadelerini kaydetti.

İlk defa son bir senedir enerji, savunma, demir yolu, kara yolu işçilerinin ve işçilerin tamamının yüzde 40'ının ek iş yaptığını gördüğünü ifade eden Atalay, “Yani biri pazarda çalışıyor, biri kamyonla yük taşıyor, biri düğün salonunda garsonluk yapıyor" dedi.

EKİMDE BÜYÜK MİTİNG

Atalay, eylemlerini sorunlar çözülene kadar devam ettireceklerini belirterek bir gazetecinin kendine yönelttiği soru üzerine, Ankara'da yapacakları büyük mitingin tarihinin 1 Ekim'deki Başkanlar Kurulunda netleşeceğini fakat 20 Ekim'i geçmeyeceğini açıkladı.

Atalay, daha sonra TCDD 2. Bölge Müdürlüğü girişinde demiryolu işçileri tarafından gerçekleştirilen eyleme katılırken Demiryol-İş Ankara Şube Başkanı Musa Eker tarafından okunan basın açıklamasında işçilerin geçim sorunlarına dikkat çekildi.

Eskişehir'deki eylemlere yüzlerce işçi katıldı. 

'12 AYIN 2,5 AYI VERGİLERE GİDİYOR'

Türkiye genelindeki eylemlerde pek çok işçi 1 saat boyunca üretimi durdurdu. Sabah 8’de başlayan eylemlerde; TES-İŞ Sendikası Eskişehir Şubesi, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü önünde, Demiryol İş Sendikası TURASAŞ ve Hasan Bey Lojistik merkezi önünde, Harb İş Sendikası üyeleri ise Hava İkmal Önü Kartal Kavşağı’nda oturma eylemi yaparak mesaiye 1 saat geç başladı.

Yaşanan sorunlara dikkat çekmek için eylemlerini sürdürdüklerini ifade eden (Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri) TES-İŞ Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Haluk Doğan; "Geçtiğimiz ay 81 ilde basın açıklaması yaparak, sorunlarımızı anlattık. Ardından 26 Ağustos'ta Tekirdağ/Çerkezköy'de, 3 Eylül'de ise Zonguldak'ta on binlerce işçinin katıldığı mitingler düzenledik. Sesimizi duyurmak istedik. Sağduyulu davranmaya gayret ettik, ancak bir sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Eskişehir’de savunma sanayiinde faaliyet gösteren ve 2 bin işçiyi temsil eden Harb İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak ise iş yeri önünde yapılan eylemdeki konuşmasında; vergi adaletinin sağlanması gerektiğini belirtti. Atak, “Gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. İşçi 12 ay çalışıyor fakat kazancının 2,5 ayını vergi olarak ödemek zorunda kalıyor. Yaptığı her harcamada KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi ödüyor. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır" ifadelerini kullandı. 

 

(ANKA HABER AJANSI)