Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun
Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. Çalışanlar, karşılarında yetkili bulamamaktan şikayetçi.
İSTANBUL - 1 Mayıs'a giderken çalışanların şikayetçi olduğu kurumlardan biri de Birleşmiş Milletler. Burada çalışan işçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylerken kurum içerisinde yetkili bir isim bulamamaktan da şikayetçi...
YÜZDE 4 ZAM
Uzun bir süredir BM'de bünyesinde görev yapan bir çalışan, en son yüzde 4 zam aldıklarını belirtiyor. Çoğu insanın bin dolara yakın maaş aldığını vurgulayan çalışan, "Yoksulluk sınırındayız. Emeğimizin hakkını alamıyoruz. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 53 bin lirayı aşarken BM çalışanlarının bu sınırın altında maaş alıyor olması imkansız görünüyor. Ama ne yazık ki durum bu.... Maalesef her şey dışarıdan göründüğü gibi değil" ifadelerini kullandı.
YOL VE YEMEK ÜCRETİ YOK...
"Buradaki çalışanlar diğer ülkelerde çalışanlardan daha az maaş alıyor" diyen işçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin Mısır'da çalışanlar bizden daha yüksek maaş alıyor. İstanbul, Ankara, Antep... Buralarda yaşayan BM çalışanları oturdukları evlerin kiralarını bile ödeyemeyecek durumda. Yemek parası, yol parası alamıyoruz. Herhangi bir yan hakka da sahip değiliz. Sadece özel sağlık sigortamız var. Yetkililerle konuyu konuşmak istediğimizde ise karşımızda kimseyi bulamıyoruz. 1 Mayıs'a giderken BM çalışanlarının da yaşadıklarının duyulmasını istiyoruz. Yetkililer umarım en kısa sürede bu sorunu çözer ve sesimizi duyar."
'SİGORTAM BİLE YOK...'
Bir başka BM çalışanı ise, "İnanılmaz bir sömürüyle karşı karşıyayız" diyor ve ekliyor: "Maaş zamlarını belirlemek için bir komisyon belirleniyor. Her BM alt kuruluşunun başında da bir ülke temsilcisi var. Geçen sene bu komisyon bize yüzde 4,2 oranında zam yaptı. Neye göre bu zammı yaptı, kimse bilmiyor. Çalışanlar bu duruma isyan ederek BM kuruluşlarında nasıl bir sömürü düzeni olduğundan bahsettiler. Bunu protesto bile edemiyoruz. Yapılan zammı eleştirenler işten atılmakla tehdit ediliyor. Hiç kimse duruma itiraz edemiyor, eleştiremiyor... BM çalışanlarının hiçbiri iş güvencesi de yok. Bize yıllık olarak bir sözleşme imzalatılıyor. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre şu an işsiz görünüyorum. Çünkü şu an bir sigortam yok. BM sigortamızı yaptırmıyor. Bize sadece kuru bir maaş yatıyor. Durum böyle olunca da herhangi bir tazminat hakkımız, emeklilik hakkımız da yok."
Konuyla ilgili aradığımız BM Türkiye Ofisi'nden ise yanıt alamadık.
3 YIL ÖNCE: BM ÇALIŞANLARI SON ANDA GREV KARARINDAN VAZGEÇMİŞTİ
Öte yandan BM'nin Türkiye'deki çalışanları, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve artan döviz kuru nedeniyle yetersiz kalan maaşların iyileştirilmesi talebiyle 3 yıl önce grev kararı almıştı. Ancak yetkililerin yaptığı görüşmeler sonrası son anda grev kararından vazgeçildi. Aradan geçen sürede çalışanlar, çalışma şartlarının düzeltilmediğini ve aldıkları maaşların eridiğini söylüyor.