Türkiye gri listede: Bu bizim için duyduğumuz en kötü haber

Şeffaflık Örgütü’nden Oya Özarslan, FATF’in 'gri liste' kararını değerlendirdi. Özarslan’a göre Türkiye, ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir, kredi bulmakta zorlanabilir.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Mali Eylem Görev Gücü, (FATF) kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üç ülkeyi gri listeye aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Oya Özarslan, FATF’nin gri liste kararını değerlendirdi. Gri listeden çıkmanın kolay olmadığını belirten Özarslan’a göre Türkiye, uluslararası alanda ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalabilir.

‘ULUSLARARASI PİYASALARDA KREDİ BULMAK ZORLAŞABİLİR’

Oya Özarslan’a göre “gri liste”de olmak, kara para aklama ve terörizme finansman sağlama konularında çok sıkı denetlemeyi beraberinde getiriyor. Liste kararı için “Bu bizim için duyduğumuz en kötü haber” diyen Özarslan, insanların bu kararı “yabancı güç” diye değerlendirebileceğini belirterek şunları kaydetti:
“Gördüğümüz kadarıyla terörizme finansman ve yardım etmiş olan, uluslararası alanda son derece kötü bir ünü olan ülkelerin arasına girmiş durumdayız. FATF gri listede yer alan ülkelere karşı çok sıkı bir denetleme gerçekleştiriyor. 2019 yılındaki raporda Türkiye için belirlenen risklere karşı 40 tane öneri sıralamışlardı. Şimdi o öneriler yerine getirilmediği için bu duruma düştük. Gri listeye düştüğünüzde hemen çıkabilmek mümkün değil. Örneğin Pakistan, 2008’den beri gri liste içerisinde. 34 önerinin 30’unu yerine getirdiği halde halen çıkarılmadı. En önemli şey ise uluslararası kamuoyu ve finans kuruluşları arasında yer alan Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası’ndan ekonomik yaptırımlar gelebilir. Uluslararası piyasalarda kredi bulmak zorlaşabilir.”

‘PAKİSTAN GRİ LİSTEYE GİRDİKTEN SONRA 38 MİLYAR DOLAR ZARARA UĞRADI’

Uluslararası ticaret hacminde de bir düşüş yaşanabileceğini aktaran Özarslan, Pakistan’ın gri listeye girdikten sonra 38 milyar dolar zarara uğradığını hatırlattı. Önceki yılları kapsayan raporlarda da aynı ifadelerin yer aldığını söyleyen Özarslan, Türkiye’nin raporları dikkate almadığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karar sonrası açıklamasına da değinen Özarslan şunları kaydetti:
“Atılan adımlar hakkıyla yerine getirildiyse anlamlı ama yaptırımlar yetersiz kalıyor. Adımlar atıldı ama bir yandan da uyuşturucu ile ilgili haberleri görüyoruz. Eski Başbakanlık uçağının uyuşturucu kaçakçılığında kullanılması gibi utandırıcı iddialarla karşılaşıyoruz. Panama belgelerinde Türkiye’nin adı çıkmaya başladı. Bir yandan da terör örgütlerine bakın. İŞİD kadısı denen adamlar ellerini kollarını sallayarak Türkiye’de dolaşmışlar. Görünen o ki bu haberleri FATF de dikkatli bir şekilde incelemiş.”

‘LİSTEDEN ÇIKMAMIZ YÜRÜTÜLEN SORUŞTURMALARIN NE KADAR ETKİN YAPILACAĞINA BAĞLI’

Türkiye’deki yolsuzluklara dair yürütülen soruşturmalara ilişkin “Takipsizlik kararı veriliyor, kamuoyunun tepkisiyle harekete geçiliyor. Ya da bir yolsuzluk haberi çıkıyor, bakıyorsunuz yolsuzluğun soruşturulması yerine onunla ilgili çıkan habere erişim engelleniyor. Mücadele etmek bu mudur” diye soran Özarslan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu listeden çıkmak çok kolay değil. Ciddi adımlar atılmadan pek mümkün görünmüyor. Zaten raporda, ‘Türkiye’nin mevzuatı ve altyapısı yeterli ama Türkiye, soruşturmaları doğru düzgün incelemiyor’ diyorlar. Bunları biz de dile getiriyoruz. Rüşvete ceza olarak 5- 12 yıl ceza veriliyor. Kara para aklamada da aynı şey. Kara para aklama, rüşvet, uyuşturucu, insan, silah kaçakçılığı gibi suçlarla elde edilen paralarla terörizm finanse ediliyor. Listeden çıkmamız, soruşturmaların ne kadar etkin bir şekilde yapılacağına bağlı. Listede yer alan ülkelere bakıldığında Türkiye, dünyanın kirli parasının saklandığı yerler arasına girdi.”