Türkiye ile Japonya depremleri karşılaştırıldı: 'Farkın nedeni basit'
Japonya ile Türkiye depremlerini karşılaştıran BBC Bilim Muhabiri Jonathan Amos, "Farkın nedeni basit: Hazırlıklı olmak" diye yazdı.
DUVAR - Japonya'da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde 64 kişi hayatını kaybetti. Depremin gücü, yerin ne kadar hareket ettiğinden anlaşılıyor. Bazı yerlerde zemin, 4 metreden fazla yükseldi ve 1 metreden fazla yanlara doğru hareket etti. Tek bir ölüm bile fazla ancak yine de bu kadar az can kaybının meydana gelmesi dikkate değer. Tahminler, can kaybının en fazla 100’e çıkacağını gösteriyor. Enkaz altında kalanları arama çalışmaları devam ediyor.
Japonya ile Türkiye depremlerini karşılaştıran BBC Bilim Muhabiri Jonathan Amos, şöyle yazdı: "İki deprem, açığa çıkan enerji açısından genel olarak benzerdi ancak Türkiye ve Suriye'deki ölü sayısı 50 bini geçti. 2010'a gidersek, Haiti'de 7 büyüklüğündeki deprem aklımıza gelebilir. Bu felakette 100 binden fazla kişi öldü. Farkın nedeni basit: Hazırlıklı olmak."
Amos'un aktardığına göre, Japonya dört büyük tektonik plakanın kesiştiği noktada bulunuyor. Dünya üzerinde sismik açıdan en aktif bölgelerden biri; 6 veya üzeri büyüklükteki depremlerin yaklaşık yüzde 20'si burada meydana geliyor. Sismometreler ortalama her beş dakikada bir, bir sarsıntıyı kaydediyor. Bu nedenle Japonya, altyapısını ve nüfusunu depremlere hazırlamak için büyük yatırımlar yaptı. Binaların yönetmeliklere uygun inşa edilip edilmedikleri sıkı bir şekilde denetleniyor ve vatandaşlar deprem öncesi, sırası ve sonrasında ne yapmaları gerektiği konusunda eğitimden geçiriliyor.
UYARILAR 20 SANİYE ÖNCE ULAŞIYOR
Japonya ayrıca dünyadaki en gelişmiş erken uyarı sistemlerinden birine sahip. Bilim insanları bir sarsıntının zamanlamasını ve büyüklüğünü tahmin edemiyor ancak sarsıntı başladığında cihazlar televizyon, radyo ve cep telefonu ağlarına bildirim gönderiyor. Bu uyarılar merkez üssünden uzaktaki bazı kişilere, şiddetli sarsıntıların başlangıcından 10 ila 20 saniye önce ulaşabiliyor. Bu çok uzun bir zaman gibi gelmeyebilir, ancak yerel itfaiye istasyonunun kapısını açmak, hızlı trende frene basmak ve herkesin “çökmesi, kapanması ve tutunması" için yeterli bir süre.