Türkiye-İran sınırında taksi krizi: Bizim suçumuz ne?

İran'dan gelen taksilerin Van'da yolcu taşımasına Vanlı taksiciler tepki gösteriyor. İranlı bir taksici de zaman zaman Vanlı taksicilerle tartışma yaşadıklarını belirterek "Bizim suçumuz ne?" diyor.

İran plakalı bir taksi.
Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan İran plakalı taksiler, Van şehir merkezinde de yolcu taşımacılığı yapıyor. Vanlı taksiciler ise İran’dan gelen taksilerden şikayetçi.

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, ilgili mercilere defalarca müracaat ettiklerini fakat bir çözüm bulunamadığını söyledi.

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul

‘BİZ KAPIKÖY SINIR KAPISI’NA BİLE ARAÇ GÖNDEREMİYORUZ’

Tuğrul, zamlar nedeniyle yolcu taşımacılığı fiyatlarının arttığını, bunun da yolcu sayısının düşmesine sebep olduğunu belirtti. Tuğrul, İran’dan gelen ticari taksilerle ilgili “Biz Kapıköy Sınır Kapısı’na bile araç gönderemezken, İran taksileri gelip memleketimizde taksicilik yapıyor. İranlı taksici deposunu doldurup geliyor. Van’da şehir içinde İranlıları turistik yerlere götürüp gezdiriyorlar. Sonra da alıp Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden tekrar İran’a götürüyorlar. Orada yakıt çok ucuz. Tekrar orada deposunu doldurup Van’a dönüyor. Bu da ister istemez bizim esnafımızı, olumsuz etkiliyor. Ama maalesef çözüm bulunamadı” dedi.

İranlı taksicilerin hem uluslararası hem de şehir içi taşımacılık yaptığını belirten Tuğrul, “İranlı taksiciler, bize ekmek bırakmıyor. İranlı taksiciler burada şehir içinde bile yolcu taşımacılığı yaparken biz Kapıköy Sınır Kapısı’na bile yolcu götüremiyoruz” diye konuştu.

Engin Demir

‘SINIRIN DİĞER TARAFINDA BENZİN SUDAN UCUZ’

Uzun yıllardır Van’da taksicilik yapan ve böyle bir dönemi daha önce hiç görmediğini belirten ticari taksi şoförü Engin Demir, artan maliyetlerden yakındı. Eskiden günde 4-5 kez Kapıköy’e yolcu götürdüklerini fakat artık iş yapamaz duruma geldiklerini anlatan Demir, “İranlı turistler bizim için çok önemli. Normalde Van’da taksiyi en çok İranlılar kullanıyordu. Fakat taksimetre ücretlerine zam yapıldıktan sonra İranlı yolcularımız çok azaldı. İran’dan gelen taksiciler, depolarını İran’da doldurup öyle geliyor. Çünkü sınırın diğer tarafında benzin sudan ucuz. Bu sayede burada nispeten daha uygun fiyata yolcu taşımacılığı yapabiliyorlar. Doğal olarak İranlı turistler de onları tercih etmeye başladı. Yolcuyu İran’dan alıp Van’a kadar getirmelerine bir şey demiyorum. Bari buradan alıp götürmesinler ya da şehir içinde yolcu taşımasınlar. Bizim ekmeğimiz ile oynamasınlar. Biz buradan Kapıköy’e kadar bile yolcu bulamazken, onlar uluslararası taşımacılık yapıyorlar. Buna derhal bir çözüm bulunmalıdır” dedi.

‘BİZİM NE SUÇUMUZ VAR?’

Öte yandan ismini vermek istemeyen İranlı taksici ise şunları söyledi: “Türkiye’de taksi fiyatları yüksek olduğu için bizim vatandaşlarımız bizi tercih ediyor. İran’dan bir aileyi Van’a getirdim. Buradan tekrar alıp İran’a götüreceğim. Vanlı taksiciler bize kızıyorlar. Bazen tartışmalar da yaşanıyor ama bizim ne suçumuz var? Yolcu benim arabama binince inmesini isteyemem ki...”