Türkiye Liseler Arası Müzik Yarışması'nda Kürtçe şarkı birinci oldu
Şakal Müzik Topluluğu, Kürtçe şarkıyla katıldığı 24’üncü Türkiye Liseler Arası Müzik Yarışması'nda birinci oldu. Grup üyeleriyle müzik yolculuklarını konuştuk.
DUVAR - END Productions tarafından bu yıl 24. kez düzenlenen, Türkiye’nin dört bir yanından bine yakın performansın başvurduğu 'Liseler Arası Müzik Yarışması'nın kazananları belli oldu. Birinciliği orkestra dalında İstanbul Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi, ikinciliği İstanbul TED Atakent Koleji, üçüncülüğü İstanbul Oğuz Canpolat Anadolu Lisesi ve Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi ekipleri kazandı.
Yarışmada birincilik elde eden Şakal Müzik Topluluğu adını ilk olarak 22. Fizy Liseler Arası Müzik Yarışması'nda, Ali Ekber Çiçek’in "Haydar Haydar" adlı eserini yorumlayarak duyurdu.
Grup, bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Türkiye Liseler Arası Müzik Yarışması'nda İranlı grup Kamkars’ın seslendirdiği Kürtçe "Xoş e Hewraman" eserini yorumlayarak listelerde yerini aldı.
Şakal Müzik Topluluğu üyelerinden öğretmen Ruşen Gökçe, toplulukla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Seçtiğimiz eserler kültürel müziğin, dünya popüler müziği ile olan ilişkisini irdelediğimiz ve okumalarının yapıldığı bir sürecin ürünüdür. Bunu okulumuz Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi bünyesindeki müzik atölyelerinde birbirinden değerli öğrenci ve öğretmenlerimizle şekillendirdik.”
‘MÜZİK TOPLUMLAR İÇİN ORTAK BİR İFADE ARACI’
Şakal Müzik Topluluğu'nda solist olarak yer alan İrem Dülek ise “Okula gelmemle birlikte toplulukla tanışma fırsatı buldum. 4 yıldır okulda müzik öğretmenlerimizin oluşturdukları atölyelerde müzik eğitimimi hem teorik hem de sosyolojik boyutuyla devam ettiriyorum. Çalışma sürecimiz çok keyifli bir şekilde devam etti. Müziğin bütün toplumlar için ortak bir ifade aracı olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
‘KENDİMİ ÖZGÜR HİSSETTİĞİM DEĞERLİ BİR ALAN’
Vokal ve back vokalde yer alan Civan Yucer, sevincini şöyle dile getirdi: “Sanat ve sanatçı benim için sadece işinde iyi olan değildir. Görünmeyeni gösteren, ötekileştirileni gözler önüne serendir. Farkında olan ve fark ettirendir. Susmayan, susturulana ses olan, yaşayan, yaşatan, gösterendir. Ben bu prensiplere her zaman sadık kalmaya çalıştım. Şakal Müzik Topluluğu ile tanışmam lise hayatımın başlaması ile gerçekleşti. Bizden önceki jenerasyonların bıraktıklarıyla üstüne koyarak yolumuza devam ettik. Sanatla ilgilenmenin ve müzikle uğraşmanın bana iyi geldiğini fark ettim ve kendi yeteneklerimi keşfettiğim bir yer benim için Şakal Müzik Topluluğu. Kendimi özgür hissettiğim değerli bir alan. Farklılıklara açık, hoşgörülü. Sanatın, müziğin evrenselliğini savunduk hep ve bunu uygulayarak ortaya koyduk. Liseler Arası Müzik Yarışması da bunun örneklerinden biridir. Çok sevinçliyiz. Destek veren herkese teşekkürler.”
‘GERÇEK BİR BERABERLİK’
Grupta santur çalan Baran Kuşca “Şakal Müzik Topluluğu ile lisenin başlarında tanıştım, tabi daha öncesinde de müzik geçmişim vardı. Şakal Müzik Topluluğu bizlere sadece müzik değil; daha ötesinde şeyler kattı. Gerçek bir beraberlik ve grup çalışmasıydı. Bu kısa fakat zor çalışmadan çok iyi sonuçlar aldık. Hocalarıma ve orkestradaki arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”
‘KENDİMİ KEŞFETTİĞİM BİR YER’
Grubun piyanisti Şule Aykın, “Müzik her zaman en yakın arkadaşım. Kendimi ifade etmek için en iyi yolum" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enstrümanımla geçirdiğim zamanlar en mutlu ve kendim olduğumu hissettiğim anlar. Şakal Müzik Topluluğu ile tanışmam müzik öğretmenimin piyano çaldığımı ve müziğe olan ilgimi fark etmesinden sonra gelişti. Kısa zamanda çok güzel çalışmalarda, etkinlikler de beraber çaldık, söyledik. Kendimi gerçek anlamıyla keşfettiğim bir yer."
‘MÜZİK ÇOK BAŞKA BİR ALEM’
Gitarist Ruken Poyraz da liseye ilk başladığında Şakal Müzik Topluluğu ile tanışan öğrencilerden.
Poyraz, grupla ilgili şunları söyledi: “Müziğe karşı bir ilgim olduğunu grubumuzla tanışınca anladım. Müzik çok başka bir âlem ve müziği ikinci bir hayat olarak da tanımlayabilirim. Orada verilen enstrüman kursları ve ekip arkadaşlarımın birbirleriyle olan uyumu o kadar etkileyici gelmişti ki, bu sayede müziğe karşı çok ayrı bir tutkumun olduğunu fark ettim. Heves ettiğim bu yola gitar kursuna giderek adım attım ve bu şekilde müzik grubuna dahil oldum. Grup çalışmalarımızda neredeyse bizden fazla emek harcayan, bizi motive eden, bize bu yarışmayı kazanacağımıza dair cesareti veren hocalarımız Ruşen Gökçe, Dilan Özgün ve Gökhan Parlaktaş'a çok teşekkür ediyorum.”
‘KÜÇÜKLÜĞÜMDEN BERİ MÜZİK HAYATIMDA’
Grupta bass gitar ve elektrikli gitar çalan Havin Güzeldere ise şu ifadeleri kullandı: “Küçüklüğümden beri müzik hayatımda. Ailem hep müzikle uğraşıyordu ve hep özeniyordum.
5. sınıfta enstrüman çalmaya başladım. Liseye geçince enstrüman kursu verildiğinin duyurusu yapıldı ve ben de hemen adımı yazdırdım. 9. sınıfta Şakal Müzik Topluluğu ile tanıştım ve 3 senedir bu gruptayım. Hepimiz çok sıkı çalıştık.”
Gruba erbane çalarak katkı sunan Sedef Balım Arslan son olarak şunları ifade etti: “Topluluk çalışmalarını beğenerek takip ederken içinde yer alma şansım oldu. Uzun süredir perküsyon alanında müzik çalışmalarımı, eğitimimi devam ettiriyordum. Bu çalışmalarımı Şakal Müzik Topluluğu'na taşımakla müzik alanındaki çalışmalarımı daha iyi bir noktaya getirdiğimi ve getireceğimi düşünüyorum. Çalışma sürecimizin çok keyifli ve eğitici olduğunu gördüm. Bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum.”